Postia pappi Jaakobille

Postia pappi Jaakobille (2009)

| DVD
  • 4

Kotimaisen elokuvan parhaisiin teoksiin vuonna 2009 lukeutuva Postia pappi Jaakobille on hieno kertomus inhimillisyydestä.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-11-11 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 3

Heikki Nousiainen
Heikki Nousiainen 

KUVA 2

Postia pappi Jaakobille
Postia pappi Jaakobille 

KUVA 1

Kaarina Hazard
Kaarina Hazard 

Postia pappi Jaakobille

Ohjaus Klaus Härö
Näyttelijät Kaarina Hazard, Heikki Nousiainen, Jukka Keinonen, Esko Roine, Kaija Pakarinen (ääni)
Maa Suomi
Pituus 76 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Kinotar, Yleisradio (YLE), Nordisk Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kotimaisten elokuvantekijöiden harvalukuiseen tekijäjoukkoon varsin nopeasti kivunnut Klaus Härö on kolmen ”lapsuuselokuvan” (Näkymätön Elina, Äideistä parhain, Uusi ihminen) jälkeen kääntänyt katseensa vanhuuteen ja elämän loppusuoralla tehtäviin valintoihin. Härön neljäs ohjaustyö, alun perin tv-elokuvaksi suunniteltu Postia pappi Jaakobille on koskettava, itse kunkin sisintä tavoitteleva kertomus lähimmäisenrakkaudesta, anteeksiannosta, ystävällisyydestä ja inhimillisistä hyveistä yleensäkin – kukaan ei ole niin paha, etteikö ansaitsisi uutta mahdollisuutta, uutta alkua.

Elokuva alkaa vankilasta. Elinkautisvanki Leila (Kaarina Hazard) kuulee saaneensa armahduksen, vaikka ei ole itse sitä halunnutkaan. Samalla hänelle osoitetaan työpaikka ikääntyneen pappi Jaakobin (erinomainen Heikki Nousiainen) apulaisena. Ränsistyneessä pappilassaan asuva Jaakob on nimittäin sokea ja hän tarvitsee Leilaa lukemaan hänelle saapuneita kirjeitä, joihin pappi vastaa rukouksin.

Leilasta moinen on silkkaa hölmöyttä ja hän pitää iäkästä pappia vähintäänkin höperönä. Mutta vähitellen Leila tulee huomaamaan, että pappi Jaakob on todella sitä mitä antaa olettaa: aina ymmärtäväinen, kannustava ja ystävällinen. Maailmassa ei ole sellaista ihmisraukkaa, jolle pappi Jaakob kääntäisi selkänsä.

Härön elokuvien hienous on poikkeuksetta paitsi upeissa ajankuvauksissa, myös hahmojen käsittelyssä. Härö kertoo tarinansa hahmojen kautta, minkä ansiosta niistä tulee katsojalle helposti tuttuja ja läheisiä. Tässä suhteessa Postia pappi Jaakobille on ohjaajansa tuotannon tiivein ja ehyin teos, onhan elokuva rajattu melko tarkasti kahden pääosanesittäjän välille. Intensiivinen tarina ja lyhyt kesto ovat hyvin toimivia ratkaisuja.

Siinä missä aiemmat Härön teoksista ovat olleet paikka paikoin hieman liian sentimentaalisia, on Postia pappi Jaakobille yllättävän vakava kokonaisuus. Aiempia elokuvia aikuismaisempi toteutus ei availe kyynelkanavia, vaikka varsinkin vanhan papin hahmon kohdalla siihen voisi olla aihettakin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö tunnelmaa ja koskettavaa inhimillisyyttä olisi mukana yllin kyllin, mutta tällä kertaa se ei ole vain yhtä korostettua kuin aiemmin. Dani Strömbäckin hienovarainen säestys antaa elokuvalle huimasti emotionaalista syvyyttä, mainittakoon lisäksi, että Tuomo Hutrin kuvaus on niin ikään loistavaa.

Postia pappi Jaakobille on ohjaajansa komea paluu menestyksen tielle hieman epätasaisen Uusi ihminen –elokuvan jälkeen. Härön uusi elokuva on vahva kokonaisuus, josta on vaikeaa löytää heikkoa lenkkiä – ehkä Leilan hahmon kylmäkiskoisuutta olisi voitu perustella hieman enemmän? Vuoden parhaita kotimaisia teoksia, sen voi jo nyt huoletta todeta.

DVD: Nordisk Filmin dvd on hyvätasoinen. Anamorfisessa kuvassa (2.35:1) ei ole moitteen sijaa. Kuva on terävä ja värit toistuvat selkeästi. Musta on mustaa eikä haamukuvia esiinny. Huomautettavaa ei ole ääniraidoissakaan (DD 2.0, DD 5.1) eikä kotimaisille elokuville ominaista äänen tason heittelehtimistä puheen ja musiikin välillä esiinny.

Lisämateriaalina on traileri (1:32), kaksi tv-spottia (0:31 ja 0:22), ohjaaja Härön erittäin mielenkiintoinen ja informatiivinen kommenttiraita sekä mahdollisuus katsoa elokuva kohtausten kuvailun avulla – tämä on nimenomaan näkövammaisille suunnattu ominaisuus ja erittäin hieno sellainen.

Teksti: © 2009 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202