Poikani Jack

My Son Jack (2007)

| DVD
  • 2

Daniel Radcliffe pyristelee irti Harry Potter-imagostaan tunteellisessa brittiläisessä sotadraamassa.

julkaistu 2009-04-28 / päivitetty 10.05. klo 14:02

KUVA 3

Koko perhe koolla: David Haig, Kim Cattrall,  Daniel Radcliffe ja Carey Mulligan
Koko perhe koolla: David Haig, Kim Cattrall, Daniel Radcliffe ja Carey Mulligan 

KUVA 2

Jack Kipling Loon taistelussa
Jack Kipling Loon taistelussa 

KUVA 1

Daniel Radcliffe
Daniel Radcliffe 

Poikani Jack

Ohjaus Brian Kirk
Näyttelijät David Haig, Daniel Radcliffe, Kim Cattrall, Carey Mulligan
Maa Iso-Britannia
Pituus 95 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Ecosse Films, Granada International, Ingenious Broadcasting, Octagon Films, Bórd Scannán na hÉireann, Investment Incentives for the Irish Film Industry, NOVA/WGBH Boston ja FS Film Oy.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Harry Potter kiroilee, juo viskiä ja polttaa tupakkaa! Suomeen melkoisesti myöhässä saapuva brittiläinen TV-elokuva Poikani Jack on Harry Potter-elokuvista tutuksi tulleen Daniel Radcliffen yritys päästä eroon Potter-imagostaan – ja hyvä yritys onkin.

Poikani Jack on kertomus kuuluisan brittiläisen apologin Rudyard Kiplingin (David Haig) perheestä ja heidän kokemuksistaan ensimmäisen maailmansodan aikana. Tarina alkaa vuodesta 1913, jolloin sota Saksaa vastaan näyttää väistämättömältä. Ylpeä ja mahtava imperiumi kutsuu Kiplingin johdolla kaikkia nuoria brittejä mukaan sotaan. Värväytyminen on jokaisen velvollisuus. Kotiin jäävät miehet saavat niskaansa muiden vihan ja säälin. Niinpä Kiplingin pojalla, Jack Kiplingillä (Daniel Radcliffe) ei ole juurikaan vaihtoehtoja. Hänen on nuoresta 17-vuoden iästä huolimatta hakeuduttava armeijaan, kuten muidenkin. Hänellä on vain yksi ongelma: huono näkökyky, jonka takia laivasto hylkää hänen hakemuksensa. Epätoivoisesti poikansa rintamalle haluava Rudyard käyttää suhteitaan, ja hoitaa poikansa armeijan irlantilaiseen rykmenttiin. Niin lähtee poika sotaan. Rillit päässään.

Poikani Jack on elokuva isistä ja pojista. Poikien velvollisuudesta, isien syyllisyydestä, ja niistä lukemattomista uhrauksista, joita monet perheet joutuivat tekemään vuosina 1914-18. Sotaa ei pidetty kauheana, sitä pidettiin suurena seikkailuna, nuoren brittiläisen miehen etuoikeutena. Kun sodan kauhut vihdoin opittiin etulinjassa, ne pidettiin sisällä ja palattiin kotiin arpisina, mutta hymyilevinä sankareina. Elokuva kuvaa näitä tunteita kiertelemättä ja tehokkaasti. Ehkä jopa hieman liiankin tehokkaasti. Elokuvan sanoma on vahva ja se vasaroidaan katsojan päähän melkoisella sentimentaalisella vyörytyksellä. Ei jää epäselväksi kuka tuntee mitäkin. Näin rajulla alleviivaamisella on etäännyttävä vaikutus, ja koko tarina alkaa lopulta tuntua melkoiselta rautalangan väännöltä.

Kyllä elokuvasta hyvääkin löytyy. David Oddin mielikuvituksellinen kuvaus pitää elokuvan visuaalisesti kiinnostavana ja näyttelijätyötä kelpaa katsella. David Haig näyttelee isä-Kiplingiä suurella sydämellä ja Radcliffen suoritus päättäväisenä ja urheana Jackina on siinä määrin tehokas, että muistot Harry Potterista ovat unohtuneet elokuvan puolen välin kohdalla. Sinkkuelämää-sarjasta tuttu Kim Cattrall tekee taustalle häviävän roolisuorituksen Jackin äitinä.

Poikani Jack on ulkoisesti komea ja varsin autenttiselta vaikuttava sotadraama. Se tarjoaa monia aidosti koskettaviakin hetkiä, mutta puolitoista tuntia elämää suurempia tunteita alkaa todennäköisesti puuduttaa ennen pitkää suurinta osaa katsojista.

DVD: FS Filmin DVD ei ansaitse suuria kehuja. 1.78:1 anamorfinen laajakuva on nippa nappa keskivertotasoa. Ääniraitana on Dolby Digital 5.1. Levyllä ei ole minkäänlaisia lisämateriaaleja.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202