Poikani Jack

My Son Jack (2007)

| DVD
  • 2

Daniel Radcliffe pyristelee irti Harry Potter-imagostaan tunteellisessa brittiläisessä sotadraamassa.

julkaistu 2009-04-28 / päivitetty 10.05. klo 14:02

KUVA 3

Koko perhe koolla: David Haig, Kim Cattrall,  Daniel Radcliffe ja Carey Mulligan
Koko perhe koolla: David Haig, Kim Cattrall, Daniel Radcliffe ja Carey Mulligan 

KUVA 2

Jack Kipling Loon taistelussa
Jack Kipling Loon taistelussa 

KUVA 1

Daniel Radcliffe
Daniel Radcliffe 

Poikani Jack

Ohjaus Brian Kirk
Näyttelijät David Haig, Daniel Radcliffe, Kim Cattrall, Carey Mulligan
Maa Iso-Britannia
Pituus 95 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Ecosse Films, Granada International, Ingenious Broadcasting, Octagon Films, Bórd Scannán na hÉireann, Investment Incentives for the Irish Film Industry, NOVA/WGBH Boston ja FS Film Oy.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Harry Potter kiroilee, juo viskiä ja polttaa tupakkaa! Suomeen melkoisesti myöhässä saapuva brittiläinen TV-elokuva Poikani Jack on Harry Potter-elokuvista tutuksi tulleen Daniel Radcliffen yritys päästä eroon Potter-imagostaan – ja hyvä yritys onkin.

Poikani Jack on kertomus kuuluisan brittiläisen apologin Rudyard Kiplingin (David Haig) perheestä ja heidän kokemuksistaan ensimmäisen maailmansodan aikana. Tarina alkaa vuodesta 1913, jolloin sota Saksaa vastaan näyttää väistämättömältä. Ylpeä ja mahtava imperiumi kutsuu Kiplingin johdolla kaikkia nuoria brittejä mukaan sotaan. Värväytyminen on jokaisen velvollisuus. Kotiin jäävät miehet saavat niskaansa muiden vihan ja säälin. Niinpä Kiplingin pojalla, Jack Kiplingillä (Daniel Radcliffe) ei ole juurikaan vaihtoehtoja. Hänen on nuoresta 17-vuoden iästä huolimatta hakeuduttava armeijaan, kuten muidenkin. Hänellä on vain yksi ongelma: huono näkökyky, jonka takia laivasto hylkää hänen hakemuksensa. Epätoivoisesti poikansa rintamalle haluava Rudyard käyttää suhteitaan, ja hoitaa poikansa armeijan irlantilaiseen rykmenttiin. Niin lähtee poika sotaan. Rillit päässään.

Poikani Jack on elokuva isistä ja pojista. Poikien velvollisuudesta, isien syyllisyydestä, ja niistä lukemattomista uhrauksista, joita monet perheet joutuivat tekemään vuosina 1914-18. Sotaa ei pidetty kauheana, sitä pidettiin suurena seikkailuna, nuoren brittiläisen miehen etuoikeutena. Kun sodan kauhut vihdoin opittiin etulinjassa, ne pidettiin sisällä ja palattiin kotiin arpisina, mutta hymyilevinä sankareina. Elokuva kuvaa näitä tunteita kiertelemättä ja tehokkaasti. Ehkä jopa hieman liiankin tehokkaasti. Elokuvan sanoma on vahva ja se vasaroidaan katsojan päähän melkoisella sentimentaalisella vyörytyksellä. Ei jää epäselväksi kuka tuntee mitäkin. Näin rajulla alleviivaamisella on etäännyttävä vaikutus, ja koko tarina alkaa lopulta tuntua melkoiselta rautalangan väännöltä.

Kyllä elokuvasta hyvääkin löytyy. David Oddin mielikuvituksellinen kuvaus pitää elokuvan visuaalisesti kiinnostavana ja näyttelijätyötä kelpaa katsella. David Haig näyttelee isä-Kiplingiä suurella sydämellä ja Radcliffen suoritus päättäväisenä ja urheana Jackina on siinä määrin tehokas, että muistot Harry Potterista ovat unohtuneet elokuvan puolen välin kohdalla. Sinkkuelämää-sarjasta tuttu Kim Cattrall tekee taustalle häviävän roolisuorituksen Jackin äitinä.

Poikani Jack on ulkoisesti komea ja varsin autenttiselta vaikuttava sotadraama. Se tarjoaa monia aidosti koskettaviakin hetkiä, mutta puolitoista tuntia elämää suurempia tunteita alkaa todennäköisesti puuduttaa ennen pitkää suurinta osaa katsojista.

DVD: FS Filmin DVD ei ansaitse suuria kehuja. 1.78:1 anamorfinen laajakuva on nippa nappa keskivertotasoa. Ääniraitana on Dolby Digital 5.1. Levyllä ei ole minkäänlaisia lisämateriaaleja.

Teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202