Planeetta 51

Planet 51 (2009)

| DVD
  • 1

Espanjalaisstudion teknisesti pätevä ensiyritys pitkässä animaatiossa on viime aikojen sieluttomimpia.

julkaistu 2010-07-14 / päivitetty 16.07. klo 18:06

KUVA 4

Planeetta 51
Planeetta 51 

KUVA 3

Planeetta 51
Planeetta 51 

KUVA 2

Planeetta 51
Planeetta 51 

KUVA 1

Planeetta 51
Planeetta 51 

Planeetta 51

Ohjaus Jorge Blanco, Javier Abad, Marcos Martínez
Näyttelijät (englanninkielisinä ääninä) Dwayne Johnson, Justin Long, Jessica Biel, Seann William Scott, Gary Oldman, John Cleese
Maa Espanja / Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 94 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Planeetta 51:n nimi vie ajatukset ilmeisimmin Roswelliin, mutta yhtä hyvin se voisi viitata vuoteen 1951. Vihreiden “muukalaisten” planeetalla, jonne yksi ihmisastronautti sattumalta laskeutuu, eletään nimittäin jonkinlaista rinnakkaistodellisuuden 50-lukua, lähes identtistä Yhdysvaltain sodanjälkeiselle vuosikymmenelle.

Tässä henkisessä maisemassa olisi voinut ehkä sanoa jotakin fasismiin kallellaan olleesta ilmapiiristä, tekohymyjen alla piilleestä pahoinvoinnista, kansalaisoikeuksien taantumasta ja naisten palauttamisesta takaisin “luonnolliselle” paikalleen, keittiöön. Elokuvan ohut allegoria olisi sinänsä tältä kannalta tarpeeton, ajan hengestä kun on luotu jo paljon avoimesti kantaaottavaa taidetta.

Mutta odottaapa vaikka loppuun saakka, ei luvassa olekaan verhottua kritiikkiä, vaan häpeilemätöntä nostalgiaa. Planeetta 51 yrittää uudelleenkirjoittaa historiaa niin, että 50-lukua muisteltaisiin kultaisena vuosikymmenenä. Ei tämä tosin ole elokuvan tarkoitus, sellaista tyhjänpäiväisellä kokoperheen komedialla tuskin onkaan, ainoastaan tahaton sivuvaikutus. Mutta toisaalta, ei 50-luvun muusiikkia, pukeutumista ja arkkitehtuuria imitoiva hengetön, mutta viimeistelty miljöö saa muutakaan motivointia.

Disneyn, Pixarin ja Dreamworksin turvallinen laatutaso on alentanut pitkän animaation “perussuoritusten” arvostusta. Espanjalaisen Ilion Animation -studion jälki pärjää kyllä samaistumiskelvottomia vihreitä päähenkilöitään lukuunottamatta hyvin isommille kilpailijoilleen, vika on latteassa käsikirjoituksessa. Laadusta näkee, että teknisellä puolella vaivaa on nähty – budjettikin on eurooppalaisittain jättiläismäinen 60 miljoonaa dollaria – mutta tarinan täydellinen onttous suorastaan huutaa: miksi?

Muukalaisilla ei ole luonteenpiirteitä, vaan kaikki edustavat jotain stereotyyppiä. Päähenkilö on reipas nuorukainen, naapurintyttö on kaunis ja hippi on tyhmä. Miksi 50-lukulaisessa maisemassa sitten liikkuu yksi hippi? Itselläni ei ole aavistusta, mutta elokuva on niin tylsä ja sen vitsit niin kierrätettyjä ja hampaattomia, ettei epäkohta jaksanut kauaa kiinnostaa. Ainoa ihminen on astronauttimainen, astronautti kun on. Ja on vielä joitain armeijan ilkimyksiäkin, jotka ajavat astronauttia takaa. Wall-E -kopio Rover on kaiketi paras hahmoista, etenkin koska se ei puhu. Ovelampaa olisi silti ollut nostaa kissa pöydälle ja tehdä viittauksesta selkeä vitsi, se on helppo tapa varastaa tyylikkäästi.

Lieneekö käsikirjoittaja Joe Stillman luullut, että hänen kynästään peräisin olevan Shrekin menestys oli seurausta päähenkilön vihreästä väristä? Joka tapauksessa, Planeetta 51:n käsikirjoitus saa Avatarin näyttämään hienovaraiselta ja kanssaan samantyyppisen Möröt vastaan muukalaiset syvälliseltä.

Ääninäyttely ja musiikki ovat persoonattomia. Kaikki tuntuukin palaavan 50-luvun yhdysvaltalaisuuden ihanteisiin: älä erotu joukosta, älä näytä luonnetta. Kiiltävän pinnan alla piilee ammottava tyhjiö.

DVD: Dolby Digital 5.1 -ääniraita, 2.35:1 -anamorfinen laajakuva. Ekstroina on muun muassa musiikkivideokooste, pidennettyjä kohtauksia, prosessikuvaus luonnoksista valmiiseen animatioon, markkinointipätkä ja kaksi lyhytelokuvaa.

Teksti: © 2009-10 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202