Planeetta 51

Planet 51 (2009)

| DVD
  • 1

Espanjalaisstudion teknisesti pätevä ensiyritys pitkässä animaatiossa on viime aikojen sieluttomimpia.

julkaistu 2010-07-14 / päivitetty 16.07. klo 18:06

KUVA 4

Planeetta 51
Planeetta 51 

KUVA 3

Planeetta 51
Planeetta 51 

KUVA 2

Planeetta 51
Planeetta 51 

KUVA 1

Planeetta 51
Planeetta 51 

Planeetta 51

Ohjaus Jorge Blanco, Javier Abad, Marcos Martínez
Näyttelijät (englanninkielisinä ääninä) Dwayne Johnson, Justin Long, Jessica Biel, Seann William Scott, Gary Oldman, John Cleese
Maa Espanja / Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 94 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Planeetta 51:n nimi vie ajatukset ilmeisimmin Roswelliin, mutta yhtä hyvin se voisi viitata vuoteen 1951. Vihreiden “muukalaisten” planeetalla, jonne yksi ihmisastronautti sattumalta laskeutuu, eletään nimittäin jonkinlaista rinnakkaistodellisuuden 50-lukua, lähes identtistä Yhdysvaltain sodanjälkeiselle vuosikymmenelle.

Tässä henkisessä maisemassa olisi voinut ehkä sanoa jotakin fasismiin kallellaan olleesta ilmapiiristä, tekohymyjen alla piilleestä pahoinvoinnista, kansalaisoikeuksien taantumasta ja naisten palauttamisesta takaisin “luonnolliselle” paikalleen, keittiöön. Elokuvan ohut allegoria olisi sinänsä tältä kannalta tarpeeton, ajan hengestä kun on luotu jo paljon avoimesti kantaaottavaa taidetta.

Mutta odottaapa vaikka loppuun saakka, ei luvassa olekaan verhottua kritiikkiä, vaan häpeilemätöntä nostalgiaa. Planeetta 51 yrittää uudelleenkirjoittaa historiaa niin, että 50-lukua muisteltaisiin kultaisena vuosikymmenenä. Ei tämä tosin ole elokuvan tarkoitus, sellaista tyhjänpäiväisellä kokoperheen komedialla tuskin onkaan, ainoastaan tahaton sivuvaikutus. Mutta toisaalta, ei 50-luvun muusiikkia, pukeutumista ja arkkitehtuuria imitoiva hengetön, mutta viimeistelty miljöö saa muutakaan motivointia.

Disneyn, Pixarin ja Dreamworksin turvallinen laatutaso on alentanut pitkän animaation “perussuoritusten” arvostusta. Espanjalaisen Ilion Animation -studion jälki pärjää kyllä samaistumiskelvottomia vihreitä päähenkilöitään lukuunottamatta hyvin isommille kilpailijoilleen, vika on latteassa käsikirjoituksessa. Laadusta näkee, että teknisellä puolella vaivaa on nähty – budjettikin on eurooppalaisittain jättiläismäinen 60 miljoonaa dollaria – mutta tarinan täydellinen onttous suorastaan huutaa: miksi?

Muukalaisilla ei ole luonteenpiirteitä, vaan kaikki edustavat jotain stereotyyppiä. Päähenkilö on reipas nuorukainen, naapurintyttö on kaunis ja hippi on tyhmä. Miksi 50-lukulaisessa maisemassa sitten liikkuu yksi hippi? Itselläni ei ole aavistusta, mutta elokuva on niin tylsä ja sen vitsit niin kierrätettyjä ja hampaattomia, ettei epäkohta jaksanut kauaa kiinnostaa. Ainoa ihminen on astronauttimainen, astronautti kun on. Ja on vielä joitain armeijan ilkimyksiäkin, jotka ajavat astronauttia takaa. Wall-E -kopio Rover on kaiketi paras hahmoista, etenkin koska se ei puhu. Ovelampaa olisi silti ollut nostaa kissa pöydälle ja tehdä viittauksesta selkeä vitsi, se on helppo tapa varastaa tyylikkäästi.

Lieneekö käsikirjoittaja Joe Stillman luullut, että hänen kynästään peräisin olevan Shrekin menestys oli seurausta päähenkilön vihreästä väristä? Joka tapauksessa, Planeetta 51:n käsikirjoitus saa Avatarin näyttämään hienovaraiselta ja kanssaan samantyyppisen Möröt vastaan muukalaiset syvälliseltä.

Ääninäyttely ja musiikki ovat persoonattomia. Kaikki tuntuukin palaavan 50-luvun yhdysvaltalaisuuden ihanteisiin: älä erotu joukosta, älä näytä luonnetta. Kiiltävän pinnan alla piilee ammottava tyhjiö.

DVD: Dolby Digital 5.1 -ääniraita, 2.35:1 -anamorfinen laajakuva. Ekstroina on muun muassa musiikkivideokooste, pidennettyjä kohtauksia, prosessikuvaus luonnoksista valmiiseen animatioon, markkinointipätkä ja kaksi lyhytelokuvaa.

Teksti: © 2009-10 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202