Pirulliset

Les diaboliques (1955)

| DVD
  • 5

Naiset punovat täydellisen murhan päästäkseen eroon sadistisesta miehestä Henri-Georges Cloutzotin klassikossa.

julkaistu 2009-08-02 / päivitetty 12.11. klo 19:07

KUVA 4

Aviomies ja hänen rakastajattarensa: Michel (Paul Meurisse) ja Nicole (Simone Signoret)
Aviomies ja hänen rakastajattarensa: Michel (Paul Meurisse) ja Nicole (Simone Signoret)  

KUVA 3

Jälkipuinti: Christina (Véra Clouzot) ja Nicole (Simone Signoret)
Jälkipuinti: Christina (Véra Clouzot) ja Nicole (Simone Signoret) 

KUVA 2

Pasifisti päissään, jota ei bussi huolinut
Pasifisti päissään, jota ei bussi huolinut 

KUVA 1

Suunnittelu: Christina (Véra Clouzot) ja Nicole (Simone Signoret)
Suunnittelu: Christina (Véra Clouzot) ja Nicole (Simone Signoret) 

Pirulliset

Ohjaus Henri-Georges Clouzot
Näyttelijät Simone Signoret, Véra Clouzot, Paul Meurisse
Maa Ranska
Pituus 112 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1955 Filmsonor, Vera Films ja Atlantic Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Henri-Georges Cloutzotin Pirulliset (Les diaboliques, 1955) alkaa maalaustaiteen filosofiaa käsittelevällä lainauksella: ”Maalaus on aina opettavainen, jos se on traaginen ja näyttää kuvaamansa asian hirvittävänä.” Idean juonne paljastuu. Pirullinen on kertomus täydellisen murhan itseriitaisuudesta, jossa päänvaivaa ei aiheuta klassinen ruumiin hävitys, vaan ruumiin katoaminen. Mysteeri ei tapa, vaan mysteerin paljastuminen silmänkääntötempuksi.

Poikien yksityistä sisäoppilaitosta johtava dickensiläinen tyranni Michel (Paul Meurisse) hakkaa vaimoansa Christinaa (Véra Clouzot) ja makaa saman koulun opettajattaren Nicolen (Simone Signoret) kanssa. Tilanne on itseriittoinen. Kumpikin nainen saa osansa nyrkistä ja halveksunnasta, joka ei tunnu pursuavan mistään muusta kuin sadistin pahantahtoisuudesta. Elliptisellä kerronnalla — oikeaan kohtaan katkaistulla, mutta tarpeeksi rivien välistä vihjaavalla leikkauksella — Michel kuvataan jopa raiskaajaksi.

Piskuinen Christina ei voi erota. Hän on nunnien kasvattama. Avioliitto on pyhä sakramentti. Helvetti on totta. Lisäksi avioero tahraisi koulun maineen — kuka haluaisi enää tuoda lapsensa synninpesään? Sen sijaan blondi Nicole on lähes maskuliininen toimija. Hän on itsevarma, polttaa tupakkaa ja osaa pitää malttinsa kiperissäkin tilanteissa.

Cloutzot on mestari kiristämään jännitystä. Pianonkieli kietoutuu kuin huomaamatta kaulan ympärille. Mahdollisen murhan tuloon viitataan pienillä eleillä. Naiset, joiden uskoisi olevan vihamiehiä, liittoutuvat. Luokasta taskuun eksyy pullo ja kokemuksista pahoja ajatuksia. He matkustavat salaa Pariisiin, Nicolen asuntoon. Auton takakontissa on suuri kori. Nicole ostaa kalliin konjakkipullon ja vedenpitävän pöytäliinan. Michelille viritetään ansa. Michel saapuu kaupunkiin. Michel juo myrkyn. Odotetaan. Kiskotaan mies koriin, ajetaan takaisin sisäoppilaitokseen. Ja huomataan jossakin vaiheessa, että ruumis onkin kadonnut. Asettelu ja saalistus on tarkasti kuvattu kuin valaanpyynti Moby Dickissa.

Kuollut mies kävelee. Michel ilmestyy pikkupojalle ja haamuna valokuvaan. Hän lähettää puvuntakkinsa pestynä ja silitettynä pesulan kautta. Ei niinkään syyllisyys vaan mysteeri painaa. Päätös, totuus, olisi hyvä saada. Hermoheikon Christinan sydän alkaa reistailla. Ystävyydeksi kutsuttu rikostoveruus Nicolen kanssa hajoaa — kumpikaan ei halua olla oppilaitoksessa, mutta Christinan on omistajana pakko. Painetta kasvattaa eläkkeelle jäänyt tunkeileva rikospoliisi. Columbomaiseen tapaan hän vuolee pienistäkin vihjeistä nauloja naisten yhteiseen arkkuun.

Pirulliset ei ole aivan yhtä huippuunsa viritetty teos kuin Cloutzotin aikaisempi Pelon palkka (Le salaire de la peur, 1953), jossa jännitystä luodaan nitroglyseriiniä kuljettavien rekkojen matkasta halki kivikkoisen maan. Hienoja momentteja kyllä on. Talonmies kulkee uima-altaan, Michelin ”haudan”, äärellä ja naiset katsovat herkeämättä, milloin hän huomaa ruumiin. Mutta hajamielinen työmies poimii mutaisesta vedestä vain pari roskaa. Luokkahuoneessa taivutetaan englannin verbiä find juuri silloin, kun allasta ollaan tyhjentämässä.

Pirullisten pohjana on Pierre Boileaun ja Thomas Narcejacin kirjoittama romaani. Niin ikään Alfred Hitchcockin Vertigo (1958) perustuu erääseen heidän romaaniinsa. Molemmissa mysteeri säilyy viime sekunteihin saakka ja molemmat toimivat samankaltaisella logiikalla. Kaukana ei myöskään olla peribrittiläisestä dekkarikirjallisuudesta, kuten Agatha Christiestä.

Harvoin on nähty yhtä rujoa loppua, ja toisaalta elokuvaa, joka jo nimessään tiivistää sen hahmojen jakaman ajatusmaailman. Se on saalistajan näkökulma ihmissuhteiden viidakosta.

DVD: Atlantic Filmin suomalainen julkaisu on kuvanlaadultaan keskitasoa — tosin on otettava huomioon elokuvan ilmestymisajankohta, 50-luvun puoliväli. Kuva on 4:3 eli täysikuva. Ääniraitana on 2.0 ranska.

Sen sijaan Atlantic Filmin toimittama kopio oli toimivuudeltaan hieman ongelmallinen. Se hyytyi sekä tietokoneen että DVD-soittimen asemassa pariin kertaan. Kuva alkaa pätkiä ja pysähdellä. Eteenpäin ei pääse kuin hyppäämällä pari kohtausta eteenpäin ja sitten kelaamalla taaksepäin. Ärsyttävimmillään tämä on juuri elokuvan lopussa, kun tarkoitettu jännitysmomentti on suurimmillaan eikä kohtauksia pääse kunnolla katsomaan.

Ei sisällä lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202