Pimeyden ytimessä

Edge of Darkness (1985)

| DVD
  • 5

BBC:n tuottama ekotrilleri on nyt ilmestynyt myös Suomessa. Lajissaan se on merkkitapaus.

julkaistu 2010-11-14 / päivitetty 15.11. klo 14:02

KUVA 3

Bob Peck
Bob Peck 

KUVA 2

Bob Peck, Joanne Whalley
Bob Peck, Joanne Whalley 

KUVA 1

Bob Peck, Joanne Whalley
Bob Peck, Joanne Whalley 

Pimeyden ytimessä

Ohjaus Martin Campbell
Näyttelijät Bob Peck, Joanne Whalley
Maa Iso-Britannia
Pituus 6 x 50 min
Ikäraja 18 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Martin Campbellin ohjaama, Troy Kennedy Martin käsikirjoittama ja Eric Claptonin säveltämä tv-klassikko Pimeyden ytimessä (1985) on ladattu täyteen luontihetkensä avainteemoja. Kuusiosainen ekotrilleri kulkee kuitenkin lähtökohtaisesti ihmisen tasolla lapsensa menettäneen isän hakiessa oikeutta.

Laveutta tarinalle antavat Britannian sisä- ja ulkopolitiikka (konservatiivinen Thatcher, Falklandin sota, kaivostyöläisten lakko), kylmän sodan länsiblokin pyrkimykset (Reaganin Star Wars) ja ydinsodan uhka (plutonium aineena) sekä poliittiseen keskiöön nouseva luonnonsuojelu (vihreä liike) ja tämän radikaalit ilmentymät (syväekologia).

Sarjan aloituksessa murharyhmän etsivä Ron (Bob Peck) hakee tyttärensä nuorten idealistien kokouksesta. Emma (Joanne Whalley) on kaksikymmentäyksivuotias yliopisto-opiskelija, fyysikko, jolle luonnonsuojelu on tärkeä asia. Kotirappusilla pimeydestä hyökkää sadetakkinen mies. Tytär juoksee luotisateen eteen kuin suojellakseen isäänsä

Väkivallan akti on intiimi, mutta avaa portit suureen muuallakin kuin tunnetasolla. Ensimmäisen yön Ron kuljeskelee viipyillen kodissaan ja näkee merkkejä kadonneesta elämästä. Emman kuolema pyörii välähdyksinä kuin Peckinpahin elokuvien hidastuksissa.

Aikahyppyjen myötä sävy muuttuu irvokkaaksi, kiitos omituisten leikkausvalintojen: äitinsä menettänyt Emma pyytää pikkulapsena päästä nukkumaan isänsä viereen, Ron kaivelee aikuisen Emman lipastoja ja löytää hieromasauvan, jota nuolaisee. Lipastosta löytyy käsiase. Pidellessään sitä yhdessä ja pehmolelua toisessa kädessään totuus ja mielikuvat ovat pahasti ristiriidassa.

Isä alkaa selvittää tyttären kuolemaa. Poliisipäällikön mukaan Ron olisi ollut oikea kohde ja tappajan motiivi kauna. Tyttären lähimenneisyydestä paljastuu yllättäviä seikkoja. Lontoossa asuva poikaystävä on sosialisti. Emman vaatteet ja pätkä leikattua hiuskuontaloa ovat radioaktiivisia. Ennen kuolemaansa hän on ollut jossain.

Välissä liikutaan suuremmissa ympyröissä, maan johtoportaassa ja teollisuuspamppujen neuvotteluissa. Patriarkat puhuvat yhdistyneiden työläisten ja heidän liittojensa nujertamisesta. Hotellin televisiossa puhuu Margaret Thatcher ydinvoimasta. Ronia varjostavat salaiset agentit. Yhteyshenkilöt pelkäävät salakuuntelua, mainitsevat Scotland Yardin ja Englannin turvallisuuspoliisin.

Iltaa istutaan hotellin baarissa CIA:n juopuneiden puuhamiesten kanssa, jotka jupisevat Reaganista ja kommunisteista. Heille Emma oli terroristi, joka kuului luonnonsuojelujärjestöön. Ronille he antavat kansion, jossa erään liikemiehen firmaa epäillään plutoniumin säilömisestä kaivoksiin hallituksen luvalla. Oliko Emma paikan päällä ja miksi?

”Ydinjätteiden säilöminen ja käsittelyt ovat suuren luokan bisnestoimintaa”, sanoo amerikkalainen, joka on palanut vanhalle mantereelle kukaties puhtain motiivein. Emma on kuollut, mutta Ronille elävä ja jatkuvasti läsnä.

Sarjan pirullisuus syntyy siitä, että tapahtumapaikka on moderni länsimainen yhteiskunta. Ronilla on enemmän liikkumatilaa kuin normaalilla kansalaisella, koska hän on itse järjestelmän mies, murhaetsivä. Häntä ei pysty helposti tuuppaamaan syrjään. Se pitää hoitaa pitkän kaavan kautta johdattelemalla ja vetoamalla todisteisiin: Emma kuoli, koska joskus sattuu ikäviä asioita. Ei kyse ole sen kummemmasta.

Parlamentaarinen puhti on käytetty mekanismien luomiseen, jotka lisäisivät toiminnan läpinäkyvyyttä. Lasitalo on kuitenkin paahtava rakennelma. Salaisuudet hautautuvat syvemmälle multaan eikä lierosta saada otetta.

Suuryhtiöiden ja päättäjien puolella sovelletaan peliteoriaa myös noudattaessa lakia. Yksittäisten ihmisten nitistäminen rahakkaan toiminnan takaamiseksi ei paljon paina. Kuka kaipaa paria ryvettynyttä aktivistia, jotka tarvittaessa saadaan leimattua terroristeiksi? Sillä sitähän he olivat, tunkeutuneet sinne, minne hallituksen kumileimasimella on painettu pääsy kielletty.

Kansalaismielipiteessä maailmanparantajat ovat uhkaavaa, vallankumouksellista ainesta. Selkäydinreaktio on kieltävä. Sosialistien pamfletti peruskalliossa tikittävästä aikapommista, joka kenties on jo lähettänyt syöpäpesäkkeitänsä tekojärveen, ei riitä sähköistämään ketään. Pessimismiä viljellään lopussakin, kun plutoniumilla suoranaisesti hangataan naamaan.

Sarjan kuvakielessä suositaan lähikuvia. Se on televisiokerronnalle tavallista, mutta lievästi karrikoituna. Studiokulisseista on siirrytty kaduille ja pitkin Britanniaa, mutta kamera pysyy kasvoilla. Niillä ilmennetään paljon, muttei melodramaattisesti.

Kerronta on hidasta, perinpohjaista ja pohdiskelevaa; katsojalta vaaditaan tarkkavaisuutta. Sävellettyä ääniraitaa, Eric Claptonin vinkuvaa kitaraa, käytetään tarkoin. Muuten kuullaan elämän ääniä: sadetta ja liikenteen melua, puhetta josta ei erota sanoja, televisio-ohjelmaa jolla on temaattinen merkityksensä.

Jännittävyyden tasolla ollaan kuin kallion kielekkeellä nytkyvässä linja-autossa. Vieteriä venytetään marssittamalla myhäileviä smokkimiehiä, jotka antavat ymmärtää olevansa nokkimisjärjestyksen huipulla ja pyörittävänsä tätä kaikkea. Nämä ovat aluksi vain fragmentteja, joista on hankala koota kokonaisuutta, mutta kuva kirkastuu jakso jaksolta.

On vaikea kuvitella tv-sarjaa, joka olisi yhtä poliittinen mutta myös yhtä surumielinen, suorastaan tyrmäävä. Sen rinnalle Pantheoniin on syytä nostaa Langalla.

DVD: Sarjan suomalaisen laitoksen on julkaissut Pan Vision. Kolmelle levylle jaettu sarja on kuvaltaan (4:3) hyvä, ääniraitana on 2.0 englanti. Lisämateriaalia on vaihtoehtoinen loppu, joka ei paljon vaihtelua tuo sekä 35-minuuttinen suomeksi tekstittämätön dokumentti Magnox sarjan synnystä ja kuvagalleria.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202