Pilvilinna joka romahti

Luftslottet som sprängdes (2009)

| DVD
  • 3

Blomkvist ja Salander kohtaavat viimeisen kerran Millennium-trilogian päätösosassa.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2010-03-10 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 4

Noomi Rapace & Micke Spreitz
Noomi Rapace & Micke Spreitz 

KUVA 3

Noomi Rapace
Noomi Rapace 

KUVA 2

Michael Nyqvist
Michael Nyqvist 

KUVA 1

Noomi Rapace
Noomi Rapace 

Pilvilinna joka romahti

Ohjaus Daniel Alfredson
Näyttelijät Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Anders Ahlbom, Lena Endre, Annika Hallin, Micke Spreitz, Georgi Staykov, Mirja Turestedt
Maa Ruotsi / Tanska / Saksa
Pituus 148 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Nordisk Film, Sveriges Television (SVT), Yellow Bird Films, ZDF Enterprises
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Stieg Larssonin Millenium -trilogian viimeinen osa Pilvilinna joka romahti jatkaa siitä, mihin Tyttö joka leikki tulella päättyi. Kaksi vakavasti loukkaantunutta henkilöä, kahdesta murhasta syytetty Lisbet Salander (Noomi Rapace) ja entisen Neuvostoliiton aikainen palkkamurhaaja ja Salanderin isä Alexander Zalatšenko (Georgi Staykov), kiidätetään sairaalaan.

Tästä alkaa 2,5 tunnin mittainen kissa-hiiri -leikki hyvien ja pahojen välillä. Kuolleista noussutta ja päähän ammuttua Salanderia syytetään murhista varsin vedenpitävin todistein. Millennium-lehden toimittaja Mikael Blomkvist (Michael Nyqvist) aikoo todistaa Salanderin syyttömyyden ja puhdistaa tämän maineen kirjoittamalla reportaasin, joka paljastaa Ruotsin turvallisuuspoliisin ja hallituksen mädänneisyyden.

Miehet jotka vihaavat naisia ja Tyttö joka leikki tulella -elokuvissa nähtiin varsin raivokasta toimintaa, kun taas Pilvilinna joka romahti panostaa enemmän puhtaaseen kerrontaan psykologisine trillerimäisine piirteineen. Toimintaa toki nähdään, mutta ei niin suuressa mittakaavassa – pääosa ajasta kun kuitenkin menee Salanderin sairasvuoteen vieressä. Salanderin oikeudenkäynnin alkaessa tarina saa vauhtia ja palaset loksahtavat paikoilleen. Dramaattisen oikeudenkäynnin aikana valheet murenevat ja pahuudelle annetaan kasvot.

Pilvilinna joka romahti on kirjasarjan vaativin teos, se on tulvillaan tarkkoja yksityiskohtia ja sivujuonteita. Elokuvan käsikirjoittajat Jonas Frykberg ja Ulf Ryberg ovatkin joutuneet riisumaan juonikuvioita ja tarinaa varsin rohkealla kädellä, jolloin monet mielenkiintoiset sivujuonteet ovat jääneet pois. Lukuisien henkilöhahmojen yhtäkkinen ilmaantuminen ilman taustatarinaa saa katsojan varsin hämilleen. Elokuvan seuraaminen on paikka paikoin hankalaa, varsinkin jos kirjasarja ja aikaisemmat filmatisoinnit eivät ole tuttuja.

Daniel Alfredson tekee varmaa työtä elokuvan parissa, joka muistuttaa ruotsalaista dekkarisarjaa jännitteen pysyessä kasassa alkuminuuteista lähtien. Valitettavasti nopea aikataulu näkyy elokuvan lopputuloksessa, sillä se raapaisee kevyesti vain pintaa. Pilvilinna joka romahti päättää kuitenkin varsin kelvolla tavalla Millennium-elokuvien sarjan sitoen Lisbetin tarinan langat yhteen.

DVD: Nordisk Filmin julkaisun 1.77:1 -laajakuva toistaa värit kirkkaana, musta on mustaa eikä varjokuvia ole havaittavissa. Ääniraitana tarjotaan mahtipontinen Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaalina on tarjolla todella niukasti: trilogian ensimmäisen ja toisen filmatisoinnin trailerit. Päätösosassa olisi mieluusti katsonut useammankin dokumentin produktion tekemisestä.

Teksti: © 2010 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202