Piiat

The Help (2011)

| DVD
  • 4

Menestysromaaniin pohjaava koskettava tarina kertoo kolmen naisen rajoja rikkovasta ystävyydestä.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2012-02-18 / päivitetty 18.02. klo 12:12

KUVA 4

Ahna O'Reilly, Viola Davis, Aunjanue Ellis, Bryce Dallas Howard & Emma Stone
Ahna O'Reilly, Viola Davis, Aunjanue Ellis, Bryce Dallas Howard & Emma Stone 

KUVA 3

Octavia Spencer & Viola Davis
Octavia Spencer & Viola Davis 

KUVA 2

Emma Stone, Octavia Spencer & Viola Davis
Emma Stone, Octavia Spencer & Viola Davis 

KUVA 1

Bryce Dallas Howard, Sissy Spacek & Octavia Spencer
Bryce Dallas Howard, Sissy Spacek & Octavia Spencer 

Piiat

Ohjaus Tate Taylor
Näyttelijät Emma Stone, Viola Davis, Bryce Dallas Howard, Octavia Spencer, Jessica Chastain, Ahna O'Reilly, Allison Janney, Chris Lowell, Sissy Spacek
Maa Yhdysvallat, Intia, Yhdistyneet Arabiemiirikunnat
Pituus 140 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Tate Taylorin käsikirjoittama ja ohjaama elokuva Piiat on loistokkaasti toteutettu adaptaatio Kathryn Stockettin vuonna 2009 kirjoittamasta samannimisestä romaanista, josta tuli hetkessä yksi luetuimmista kirjoista Yhdysvalloissa. Kirjan lukeneille elokuva ei ole pettymys, päinvastoin.

Tapahtumat sijoittuvat 1960-luvun Mississippin Jacksoniin, aikakauteen jolloin rotujen välinen erottelu on sitä vahvempi, mitä syvemmällä etelässä ollaan. Piiat on koskettava tarina kolmen naisen välisestä ainutlaatuisesta ystävyydestä, joka ei saisi olla edes mahdollinen sopimattomuutensa vuoksi. Se on ajaton ja universaali tarina rohkeudesta ylittää rajoja ja uskalluksesta muuttaa asioita.

Niin kirjan kuin elokuvankin keskiössä on musta kotiapulainen Aibileen Clark (Viola Davis), jota kohdellaan toisen luokan kansalaisena. Elämässään kovia kokenut Aibileen päättää kertoa yhdessä muiden taloudenhoitajien kanssa oman tarinansa nuorelle toimittajan alulle Eugenia ”Skeeter” Phelanille (Emma Stone). Skeeter koostaa anonyymisti paljastuskirjan seurapiirirouvien elämästä, sillä hän on järkyttynyt ympärillä jylläävästä kaksinaismoralistisesta käytöksestä. Syntyvän kirjan myötä pieni muutoksen siemen on kylvetty syvän etelän maaperään.

Piiat on moniulotteinen elokuva, jonka taitavasti koottu tarina koostuu pääasiassa dramaattisista ja voimakkaista elementeistä. Filmatisointi ei ole pelkästään kyynelten vuodatusta, vaan se antaa luvan myös naurulle. Hauska tilanne voi kuitenkin hetkessä muuttua raadolliseksi ja ahdistavaksi, jolloin kiiltokuvamaailman illuusio särkyy.

Jos hahmot olivat rakastettavia kirjassa, sitä ne ovat myös elokuvassa. Näyttelijäsuoritukset ovat elokuvan kivijalka ja perimmäinen syy katsoa se. Filmatisointi keskittyy henkilöiden kuvaamiseen ja sivuaa ohimennen rotuperusteisia syrjintälakeja ja näennäisiä kansalaisoikeuksia. Vahvoja ja rohkeita naishahmoja nähdään useista sukupolvista.

Yhden mieleenpainuvimmista rooleista tekee Viola Davis, joka on roolissaan rohkea ja vilpitön. Vakavan Aibileenin silmistä heijastuu koko maailman tuska. Octavia Spencer on rehevänä ja temperamenttisena Minnyna on erinomainen koominen vastapaino. Kahden naisen välillä tullaan varmasti käymään kovaa taistoa Oscareita jaettaessa.

DVD: Walt Disney Home Entertainmentin julkaisun anamorfinen laajakuva kuvasuhde on 1.85:1, Dolby Digital 5.1. ääniraita toistuu puhtaana ja terävänä. DVD:n lisämateriaalina on valittavana elokuvasta poistettuja kohtauksia sekä musiikkivideo “The Living Proof”.

Teksti: © 2011 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202