Phantom Punch

Phantom Punch (2009)

| DVD
  • 2

Ving Rhames on Sonny Liston, nyrkkeilyn raskaan sarjan maailmanmestari. Pohjautuu tositapahtumiin.

julkaistu 2010-03-05 / päivitetty 11.04. klo 20:08

KUVA 3

Ving Rhames
Ving Rhames 

KUVA 2

Ving Rhames
Ving Rhames 

KUVA 1

Ving Rhames
Ving Rhames 

Phantom Punch

Ohjaus Ryan Combs
Näyttelijät Ving Rhames, Nicholas Turturro, Stacey Dash, Bridgette Wilson, David Proval, Rick Roberts, Alan Van Sprang, Egidio Tari, Troy Amos-Ross, Gord Rand, Phillip Jarrett
Maa Kanada / Yhdysvallat
Pituus 100
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Access Motion Pictures, Byron A. Martin Productions, MP Productions, Phantom Punch No. 1 Productions ja FS Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Phantom Punch (2009) on tosipohjainen elämäkerta nyrkkeilyn raskaansarjan maailmanmestari Sonny Listonin (1932–1970) voitoista ja vaikeuksista.

Liston (Ving Rhames) on vaatekaapin kokoinen musta mies, joka ei osaa lukea eikä kirjoittaa. Vankilassa hän löytää nyrkkeilyn, kun hänet ottaa siipiensä alle lajista innostunut valkoinen pappi (Rick Roberts). Liston paljastuu luontaiseksi lahjakkuudeksi. Tai: kova elämä on koulinut hänestä tappokoneen.

Tarinassa on tiettyä yleispätevyyttä. Se kertoo yhdestä ainutlaatuisesta yksilöstä, mutta läsnä on toisen maailmansodan jälkeinen ilmasto. Fasismin voitto Euroopassa ei kitkenyt Yhdysvaltain kotoperäisiä ongelmia, vaan rasismi ja mustan vähemmistön epätasa-arvoinen kohtelu jatkuivat.

Tämä on yhä aiheellinen kipupiste. Valtavirrasta poikkeava on osittain yhteiskunnallisten olojen muodostamassa pakkopaidassa. Kyvyttömyys elää ”normaalia elämää” ei ole oman luonteen heikkoutta, jos elämiseen ei anneta edes mahdollisuutta.

Samaan hengenvetoon on todettava, että Liston kuvataan usein kuin Pavlovin koira, joka reagoi ulkoisiin ärsykkeisiin mekaanisesti. Kun rasistinen kyttä herjaa, Liston vetää turpaan ja istuu seuraavaksi vankilassa. Tämä toistuu useasti, sillä häntä provosoidaan tarkoituksella.

Elokuva alkaa 50-luvulta ja päättyy 70-luvulle Listonin hämäräperäiseen kuolemaan. Lapsuus kuitataan flashbackeilla: ilkeä väkivaltainen isä. 50-vuotias Rhames ei kuitenkaan näyttelijänä muutu henkisessä eikä fyysisessä mielessä. Hän on jokaisessa kohtauksessa sama tuimakatseinen äijä. Aika muuttuu vain sitä ilmaisevissa väliteksteissä.

Robert De Niro ratkaisi ongelman jo 80-luvulla. Martin Scorsesen Kuin raivo härässä (1980) hän esittää nyrkkeilijä Jake LaMottan nousun ja tuhon, joka pingottuu usealle vuosikymmenelle. De Niro treenasi itsensä huippukuntoon kohtauksia varten, joissa LaMotta ottelee kilpatasolla. Kun keski-ikäinen LaMotta on paisunut kuin pullataikina ja naamataulu näyttää mankelin läpi vedetyltä, on myös De Niro kymmeniä kiloja painavampi. Tätä kutsutaan äärimmäiseksi metodinäyttelemiseksi.

Liston ei ollut suosittu hahmo, vaikkakin lajinsa kuningas. Karski sankari hakkasi siviilissä poliiseja, linnassa vankeja ja kehässä vastustajia. Vaimolle luvattiin ikuista rakkautta, mutta mukaan tarttui ainakin yksi rakastajatar. Liukasliikkeisellä managerilla ja vedonvälittäjällä oli yhteyksiä järjestäytyneeseen rikollisuuteen, minkä epäillään olleen Listonin ennenaikaisen kuoleman syy.

Lopulta Listonkin kohtasi voittajansa. Nöyryytys tuli samanaikaisesti kahdelta eri rintamalta: julkikuvan ja nyrkkeilytekniikan täydellisissä alasajoissa. Hän otteli nuorta Cassius Clayta vastaan, joka oli show miehenä suvereeni viihdyttäjä. Liston oli taas häijy murikka. Clayn psykologinen sodankäynti — hän sai median solvaamaan Listonia — ei tehonnut, vaan kamppailu käytiin kehässä. Energisempi Clay tanssi ja voitti.

Ving Rhames esitti samankaltaisen roolin paremmin jo vuonna 2002 Walter Hillin ohjaamassa nyrkkeilyelokuvassa Undisputed. Kummatkaan eivät onnistu psykologisoimaan tai syventämään tappelijan muotokuvaa, mutta Hill on action-ohjaajana eri kaliiberia kuin Phantom Punchin Robert Townsend.

Mielenkiintoisia yhtymäkohtia löytyy Listonin ja Mike Tysonin henkilöhistorioiden väliltä. Jälkimmäisestä kertova dokumentti Tyson (2008) on viime vuosien parhaimpia elokuvia.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuva (anamorfinen 1.78:1-laajakuva) on hivenen pehmeä ja suttuinen, eikä ääniraitakaan (DD 5.1) toistu täysin selkeänä. Ei lisämateriaalia.

DVD-teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202