Persepolis

Persepolis (2007)

| DVD
  • 5

Vincent Paronnaudin ja Marjane Satrapin animaatioelokuvassa henkilökohtainen on poliittista.

julkaistu 2009-02-20 / päivitetty 09.05. klo 12:12

KUVA 4

Persepolis
Persepolis 

KUVA 3

Persepolis
Persepolis 

KUVA 2

Persepolis
Persepolis 

KUVA 1

Persepolis
Persepolis 

Persepolis

Ohjaus Marjane Satrapi, Vincent Paronnaud
Näyttelijät Chiara Mastroianni, Catherine Deneuve, Danielle Darrieux, Simon Abkarian
Maa Ranska / Yhdysvallat
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 2.4.7. Films, The Kennedy/Marshall Company, France 3 Cinéma, French Connection Animations, Diaphana Films, Celluloid Dreams, Sony Pictures Classics, Sofica Europacorp, Soficinéma, Centre National de la Cinématographie, Région Ile-de-France, Fondati
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Vincent Paronnaudin ja Marjane Satrapin animaatioelokuvassa henkilökohtainen on poliittista. Satrapin samannimiseen omaelämäkerralliseen sarjakuvaromaaniin pohjautuva elokuva on kaikessa aitoudessaan erinomainen kehityskertomus, jossa kasvukivut kietoutuvat poliittisiin myllerryksiin.

Islamistisen vallankumouksen pyörteistä alkava tarina kuvaa Marjanen lapsuutta vasemmistolaisessa älykköperheessä Teheranissa. Vapaamielisen kodin omapäinen kasvatti kohtaa varttuessaan vaikeuksia sopeutua tiukkojen sääntöjen ja rajoitusten hallitsemaan yhteiskuntaan, vaikka porsaanreikiä löytyykin: länsimaisia levyjä ja elokuvia ostetaan mustasta pörssistä ja öisin järjestetään salaisia juhlia. Kaduilla ja koulussa Marjane herättää huomiota mielipiteillään ja kapinallisuudellaan, ja lopulta huolestuneet vanhemmat päättävät lähettää suorapuheisen tyttärensä kouluun ulkomaille.

Länsimainen kulttuuri ei kuitenkaan ole pelkkää Abbaa, Rockya ja Michael Jacksonia, ja vieraaseen maahan sopeutuminen on alkuun vaikeaa. Wienin ranskalaisesta koulusta löytyy kuitenkin ystäviä, jotka perehdyttävät Marjanen paikallisiin alakulttuureihin. Vapaamielinen eurooppalaisympäristö tarjoaa nuorelle iranilaistytölle ennennäkemättömät mahdollisuudet kokea elämää. Ympäristöön katsomatta aikuistumisessa on haasteensa, eikä eläminen omillaan vieraassa maassa ole aina herkkua. Läntisellä vapaudella on synkkä puolensa, jonka kohdattuaan Marjane palaa aikuistuneena vanhaan kotimaahansa. Paluu puolestaan tuo kahden vastakkaisen kulttuurin väliinputoajalle mukanaan omat ilonsa ja ongelmansa.

Satrapin perheen elämässä vallankumouksen, sodan ja tiukan islamistisen hallinnon varjossa koetaan paikoin synkkiä hetkiä, jotka kuvataan aidon koskettavasti. Vakavista teemoistaan huolimatta elokuva on äärimmäisen hauska – fundamentalismin absurdius, Marjanen itseironinen ote nuoruuden kipeisiin kokemuksiin sekä elokuvassa käytetyt kerronnalliset keinot tarjoavat terävää kulttuurisatiiria ja mustaa, väliin lennokastakin huumoria. Humoristinen ote mahdollistaa elokuvan traagisten elementtien käsittelemisen ilman liiallista alleviivaavuutta tai marttyyriutta.

Vaikka elokuvassa on poliittiset elementtinsä, Persepolis on ennen kaikkea kertomus identiteetin rakentamisesta kahden ristiriitaisen kulttuurin välillä. Näkökulma on yksinomaan Marjanen oma: elokuvassa ei pyritä yleistyksiin. Sen subjektiivisuus tekeekin siitä helposti samastuttavan ja universaalin. Suuremmat yhteiskunnalliset kysymykset yhdistyvät saumattomasti nuoren tytön arkipäiväisiin ongelmiin, sillä perheen kokemusten ja suvun menneisyyden kautta historia ja politiikka ovat koko ajan läsnä osana elettyä elämää.

Laajoihin poliittisiin kannanottoihin elokuva ei kuitenkaan ryhdy, vaikka niin Iranin fundamentalistinen hallinto kuin länsimaiset ennakkoluulot ja individualismi saavat elokuvassa osansa satiirista. Mikäli elokuvalle halutaan hakea poliittista agendaa, voidaan kääntyä Marjanen mainion isoäidin puoleen. Humaanius, itsensä löytäminen ja totuus ovat lopulta elokuvan tärkeimmät arvot.

Kahden sarjakuvantekijän taidokkaasti ohjaama elokuva on visuaalisesti riemastuttava ja kaunis. Animaatiotyyli on pelkistetyn naivistinen. Pienillä absurdeilla yksityiskohdilla herkutellaan, ja väliin mustavalkoinen piirroselokuva tuntuu suorastaan pursuilevan värikkyyttä. Persepoliksen kohdalla vähemmän on enemmän; pienillä yksityiskohdilla ylletään voimakkaaseen ja oivaltavaan ilmaisuun.

Persepolis on yksinkertaisesti hieno elokuva iranilaisuudesta, juurettomuudesta ja naiseksi kasvamisesta.

DVD:llä ekstroja on niukanlaisesti, mukana on traileri ja Behind the Scenes –dokumentti, johon saatavilla tekstitys englanniksi. Alkuperäisen, ranskankielisen ääniraidan lisäksi löytyy, kummallista kyllä, englanninkielinenkin dubbaus, jonka rooleissa kuullaan molemmista versioista tuttujen Chiara Mastroiannin ja Catherine Deneuven lisäksi myös Sean Penniä ja Iggy Popia.

Teksti © 2008 Maria Koistinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202