Vincent Paronnaudin ja Marjane Satrapin animaatioelokuvassa henkilökohtainen on poliittista.
Vincent Paronnaudin ja Marjane Satrapin animaatioelokuvassa henkilökohtainen on poliittista. Satrapin samannimiseen omaelämäkerralliseen sarjakuvaromaaniin pohjautuva elokuva on kaikessa aitoudessaan erinomainen kehityskertomus, jossa kasvukivut kietoutuvat poliittisiin myllerryksiin.
Islamistisen vallankumouksen pyörteistä alkava tarina kuvaa Marjanen lapsuutta vasemmistolaisessa älykköperheessä Teheranissa. Vapaamielisen kodin omapäinen kasvatti kohtaa varttuessaan vaikeuksia sopeutua tiukkojen sääntöjen ja rajoitusten hallitsemaan yhteiskuntaan, vaikka porsaanreikiä löytyykin: länsimaisia levyjä ja elokuvia ostetaan mustasta pörssistä ja öisin järjestetään salaisia juhlia. Kaduilla ja koulussa Marjane herättää huomiota mielipiteillään ja kapinallisuudellaan, ja lopulta huolestuneet vanhemmat päättävät lähettää suorapuheisen tyttärensä kouluun ulkomaille.
Länsimainen kulttuuri ei kuitenkaan ole pelkkää Abbaa, Rockya ja Michael Jacksonia, ja vieraaseen maahan sopeutuminen on alkuun vaikeaa. Wienin ranskalaisesta koulusta löytyy kuitenkin ystäviä, jotka perehdyttävät Marjanen paikallisiin alakulttuureihin. Vapaamielinen eurooppalaisympäristö tarjoaa nuorelle iranilaistytölle ennennäkemättömät mahdollisuudet kokea elämää. Ympäristöön katsomatta aikuistumisessa on haasteensa, eikä eläminen omillaan vieraassa maassa ole aina herkkua. Läntisellä vapaudella on synkkä puolensa, jonka kohdattuaan Marjane palaa aikuistuneena vanhaan kotimaahansa. Paluu puolestaan tuo kahden vastakkaisen kulttuurin väliinputoajalle mukanaan omat ilonsa ja ongelmansa.
Satrapin perheen elämässä vallankumouksen, sodan ja tiukan islamistisen hallinnon varjossa koetaan paikoin synkkiä hetkiä, jotka kuvataan aidon koskettavasti. Vakavista teemoistaan huolimatta elokuva on äärimmäisen hauska – fundamentalismin absurdius, Marjanen itseironinen ote nuoruuden kipeisiin kokemuksiin sekä elokuvassa käytetyt kerronnalliset keinot tarjoavat terävää kulttuurisatiiria ja mustaa, väliin lennokastakin huumoria. Humoristinen ote mahdollistaa elokuvan traagisten elementtien käsittelemisen ilman liiallista alleviivaavuutta tai marttyyriutta.
Vaikka elokuvassa on poliittiset elementtinsä, Persepolis on ennen kaikkea kertomus identiteetin rakentamisesta kahden ristiriitaisen kulttuurin välillä. Näkökulma on yksinomaan Marjanen oma: elokuvassa ei pyritä yleistyksiin. Sen subjektiivisuus tekeekin siitä helposti samastuttavan ja universaalin. Suuremmat yhteiskunnalliset kysymykset yhdistyvät saumattomasti nuoren tytön arkipäiväisiin ongelmiin, sillä perheen kokemusten ja suvun menneisyyden kautta historia ja politiikka ovat koko ajan läsnä osana elettyä elämää.
Laajoihin poliittisiin kannanottoihin elokuva ei kuitenkaan ryhdy, vaikka niin Iranin fundamentalistinen hallinto kuin länsimaiset ennakkoluulot ja individualismi saavat elokuvassa osansa satiirista. Mikäli elokuvalle halutaan hakea poliittista agendaa, voidaan kääntyä Marjanen mainion isoäidin puoleen. Humaanius, itsensä löytäminen ja totuus ovat lopulta elokuvan tärkeimmät arvot.
Kahden sarjakuvantekijän taidokkaasti ohjaama elokuva on visuaalisesti riemastuttava ja kaunis. Animaatiotyyli on pelkistetyn naivistinen. Pienillä absurdeilla yksityiskohdilla herkutellaan, ja väliin mustavalkoinen piirroselokuva tuntuu suorastaan pursuilevan värikkyyttä. Persepoliksen kohdalla vähemmän on enemmän; pienillä yksityiskohdilla ylletään voimakkaaseen ja oivaltavaan ilmaisuun.
Persepolis on yksinkertaisesti hieno elokuva iranilaisuudesta, juurettomuudesta ja naiseksi kasvamisesta.
DVD:llä ekstroja on niukanlaisesti, mukana on traileri ja Behind the Scenes –dokumentti, johon saatavilla tekstitys englanniksi. Alkuperäisen, ranskankielisen ääniraidan lisäksi löytyy, kummallista kyllä, englanninkielinenkin dubbaus, jonka rooleissa kuullaan molemmista versioista tuttujen Chiara Mastroiannin ja Catherine Deneuven lisäksi myös Sean Penniä ja Iggy Popia.
Teksti © 2008 Maria Koistinen
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA