Percy Jackson salamavaras

Percy Jackson & The Olympians: The Lightning Thief (2010)

| DVD
  • 2

Kirjaan perustuva fantasiaseikkailu yhdistää antiikin jumaltarut ja iPod-sukupolven perusviihdyttävästi.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-06-22 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 4

Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario ja Logan Lerman
Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario ja Logan Lerman 

KUVA 3

Sankarit ja hydra
Sankarit ja hydra 

KUVA 2

Uma Thurman ja iPod
Uma Thurman ja iPod 

KUVA 1

Percy ja Poseidonin haarukka
Percy ja Poseidonin haarukka 

Percy Jackson salamavaras

Ohjaus Chris Columbus
Näyttelijät Logan Lerman, Brandon T. Jackson, Alexandra Daddario, Pierce Brosnan, Uma Thurman, Kevin McKidd, Catherine Keener, Rosario Dawson, Sean Bean, Steve Coogan
Maa Kanada / Yhdysvallat
Pituus 119 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2010 Fox 2000 Pictures, 1492 Pictures ja Imprint Entertainment
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Percy Jackson salamavaras DVD-julkaisun kansi

Oli vain ajan kysymys, koska Yhdysvalloissa suosittu Percy Jackson & the Olympians -kirjasarja kääntyisi elokuvamuotoon. Kreikkalaisesta mytologiasta ammentava sarja on kiikkunut New York Timesin best seller -listalla jo parin vuoden ajan, ja kirjailija Rick Riordan on vihjannut, että viisiosaiselle saagalle olisi luvassa jatkoa mahdollisesti uuden sarjan muodossa.

Luonteva valinta ohjaajaksi on Chris Columbus, joka vuosikymmen sitten ohjasti kaksi ensimmäistä Harry Potteria (Viisasten kivi, 2001, ja Salaisuuksien kammio, 2002) melko onnistunein lopputuloksin. Percy Jackson salamavarkaassa lapsinäyttelijät ovat vaihtuneet 17-vuotiaisiin nuoriin, vaikka ensimmäisessä kirjassa hahmot ovat ala-asteikäisiä. Valinta on markkinointimielessä perusteltu, sillä nyt mukaan on voitu ympätä hyrrääviä hormoneja ja tuotesijoittelua. Converset ja iPodit on tuotu enemmän tai vähemmän sujuvasti osaksi kokonaisuutta.

Tarina potkaistaan käyntiin, kun ADHD:sta ja lukihäiriöstä kärsivän 17-vuotiaan Percyn (Logan Lerman) äidinkielenopettaja muuttuu museovierailulla lentäväksi demoniksi, joka penää pojalta tämän muka varastamaa Zeuksen salamaa. Pian Percylle valkenee, että hän on itse asiassa Poseidonin poika, eikä puolijumaluutensa kanssa aivan yksin – jossain metsän siimeksessä on leiri, joka on täynnä jumalten jälkikasvua. Zeuksen, Afroditeen ja Haadeksen kaltaisten kreikkalaisten jumalhahmojen mukulat ovat nykypäivän sankareita ja julkimoita.

Percy on jotenkin siis lavastettu salamavarkaaksi, ja Zeus (Sean Bean) uhkaa maailmaa sodalla, mikäli salamaa ei palauteta kahden viikon kuluessa. Kun Haades (Steve Coogan) vielä kaappaa Percyn äidin (Catherine Keener) vaihtokaupat mielessään, täytyy pojan pakata reppunsa ja lähteä tätä pelastamaan. Mukaan hän saa suojelijakseen nimetyn vuohenjalkaisen satyyrin (Brandon T. Jackson) ja Athenan hemaisevan tyttären, Annabethin (Alexandra Daddario). Apua tarjoaa myös isä Poseidon (Kevin McKidd), jonka ääni kaikuu pojan korvissa hädän hetkellä.

Visuaalisesti Percy on sliipattu ja aivan turhan mielikuvitukseton. Sen ilmeisin vertailukohta on tietenkin Harry Potter -sarja, johon verrattuna Percyn ilme on kevyt ja värikäs. Synkimmillään elokuva on loppupuolen manalajaksossa, mutta myöhempien Potterien tummasävyiselle kuvastolle ei elokuvasta löydy vastinetta – varsinkaan, kun ääniraidalta löytyy Lady Gagan kaltaista pop-estetiikkaa jopa kokonaisen episodin verran. Tuo jakso on muutenkin elokuvan puistattavinta antia, räikeä rimanalitus jopa laskelmoidun nuortenseikkailun kontekstissa.

Näyttelijöistä ei ole pahaa sanottavaa. Logan Lerman voi hyvinkin ansaita pitkän uran Hollywoodissa, ja Jackson ja Daddario säestävät tämän rinnalla perusvarmasti, vaikka käsikirjoitus ei hahmoihin juuri substanssia lisääkään. Toinen on rasittavan kulunut “funny black guy”-pastissi, toinen taas se, johon päähenkilö iskee silmänsä. Sivuosissa nähdään mittava kaarti laatunäyttelijöitä, joiden panos on lähinnä elokuvan tähtiarvon lisäämisessä.

Kun pohjateksti on lasten kevyttä modernia fantasiaa, on elokuvalta turha odottaa liikoja. Percy Jackson salamavaras on genrekliseistä ammentava, ala-arvoisen huumorin siivittämä Tuote, jonka ilmeisin tehtävä on tahkota tekijöilleen rahaa. Nuorempi yleisö saattaa kuitenkin puutteista huolimatta ottaa helposti samastuttavat hahmot omikseen, ja mikäli lipputuloja kertyy, voi tästä hyvinkin käynnistyä Potterien veroinen ilmiö. Aika näyttää.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuva (anamorfinen 2.35:1 -laajakuva) ja ääni (DD 5.1) ovat totutun laadukkaita. Värit toistuvat luonnollisina ja kuva on terävä. Äänimaailma hyödyntää jokaista kanavaa mallikkaasti.

Lisämateriaalina on ainoastaan kökösti toteutettu 10-minuuttinen Inside Camp Half-Blood -kooste, jossa kerrotaan elokuvassa nähtävästä puolijumalten leiristä. Levyltä löytyy myös mahdollisuus tehdä elokuvasta digitaalinen kopio.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202