Pelimiehen painajainen

The Ghosts of Girlfriends Past (2009)

| Blu-ray
  • 1

Itseriittoinen pintaliitäjä saa pikkuveljensä häiden alla opetuksen, kun menneisyyden haamut astuvat kuvaan.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-11-03 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Morsiusneidot Amanda Walsh, Rachel Boston ja Camille Guaty
Morsiusneidot Amanda Walsh, Rachel Boston ja Camille Guaty 

KUVA 3

Matthew McConaugheyn kakkuakrobatiaa
Matthew McConaugheyn kakkuakrobatiaa 

KUVA 2

Jennifer Garner ja Matthew McConaughey
Jennifer Garner ja Matthew McConaughey 

KUVA 1

Matthew McConaughey ja Jennifer Garner
Matthew McConaughey ja Jennifer Garner 

Pelimiehen painajainen

Ohjaus Mark Waters
Näyttelijät Matthew McConaughey, Jennifer Garner, Emma Stone, Michael Douglas
Maa Yhdysvallat
Pituus 101 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 New Line Cinema ja Panther
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Connor Mead (Matthew McConaughey) on itserakas ja -keskeinen valokuvaaja, joka viettää päivänsä kauniita malleja kuvaten ja iltansa samat neidit kellistäen. Pikkuveljen (Breckin Meyer) häissä kyseistä instituutiota halveksuva mies joutuu kuitenkin vastatusten oman egonsa kanssa, kun menneisyyden haamut saapuvat kiusaamaan Connoria. Kirjaimellisesti.

Hotellihuoneesta löytyy miehen ensimmäinen seksikumppani 20 vuoden takaa, Allison Vandermeersh (Emma Stone), jonka johdolla Connor päätyy matkalle omaan lapsuuteensa, nuoruuteensa ja siitä lopulta nykyhetkeen. Syyt miehen pinnallisuuteen löytyvät lopulta härskistä bile-enosta, Waynesta (Michael Douglas), joka on opettanut Connorille naisten esineellistämisen ja hyödyntämisen salat.

Tarinan rinnalla kulkee Connorin rakkaussuhde kauniiseen Jenny Perottiin (Jennifer Garner). Suhde on kaatunut ensin miehen saamattomuuteen ja sitten tämän pinnallisuuteen, mutta Connorin silmien auetessa tajuaa tämä myös tosirakkauden merkityksen. Samaan aikaan mies on kuitenkin vaarassa tuhota pikkuveljensä ja tämän morsiamen (Lacey Chabert) häät huolimattomalla lipsahduksella.

Ohjaaja Mark Watersille Pelimiehen painajainen on tuttua kauraa, ja se näkyy ohjauksessa rutiinina. Elokuvista Mean Girls ja Perjantai on pahin tuttu Waters kuljettaa Dickensin Saiturin joulua versioivaa tarinaa vasurilla, ja jälki on sen mukaista. Connorin ja Jennyn rakkaussuhde on selviö, ja kummitusjuonne tuntuu pelkältä pakolliselta valaistuksen katalysaattorilta. Yliluonnollisesta ei revitä irti kuin pari oven läpi suhahdusta.

Jonkinlaiseksi jenkkien Hugh Grantiksi muodostunut McConaughey on oma raivostuttava itsensä. Maailman seksikkäimmäksi mieheksikin usein tituleerattu mies on ilmaisultaan toivottoman kapea, eikä mistään rooliin heittäytymisestä voida puhua.

Connorin ensikumppanin roolissa nuori Emma Stone (Superbad, The Rocker) vetää ihan hauskan suorituksen naiivina kasariteininä, ja Michael Douglas irrottelee vetreästi viskinhuuruisen playboy-enon roolissa.

Romanttisena komediana Pelimiehen painajainen on etova. Päähenkilö on iljettävä naistenmies, eikä lopun äkillistä mielenmuutosta voi ottaa todesta. Garnerin roolihahmo jää statistiksi, mikä entisestään vieraannutaa katsojaa elokuvan näennäisestä ytimestä. Romantiikan ohella myös huumori ontuu, vaikka tekijöinä ovat Kauhean kankkusenkin kynäilleet Jon Lucas ja Scott Moore.

Genren tekeleistä kannattanee valita Anne Fletcherin Odottamaton ehdotus, joka sai kotimaansa lippuluukuilla aikaan vilkasta kuhinaa.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Blu-ray: FS Filmin 2.35:1 kuvasuhteen julkaisu on pettymys. Kuva on rakeinen ja jopa roskainen. Värimaailmakin on usean asteen verran liian tumma. Ääniraita (Dolby TrueHD 5.1.) on astetta parempi, joskin volumenappia saa napauttaa muutaman kerran tavallista enemmän.

Lisämateriaali koostuu kolmesta featuretesta, poistetuista kohtauksista ja trailerista. Ensimmäinen featurette, Recreating the past, imagining the Future on ns. yleiskooste, jossa ääneen pääsevät lähes kaikki projektiin osallistuneet. It’s all about Connor esittelee tarkemmin McConaugheyn esittämän hahmon ja The legends, the lessons and the ladies on jotain siltä väliltä. Tusina-Hollywoodia “parhaimmillaan”.

Poistetut kohtaukset ovat itseasiassa hyviä ja olisivat sopineet sellaisinaan itse elokuvaankin.

Ekstrojen kuvanlaatu on karmaisevan huono. Mitään ekstroista ei myöskään ole tekstitetty suomeksi.

Blu-ray-teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202