Pedon verta

Rovdyr (2008)

| DVD
  • 1

Norjalaisten kunnianosoitus kauhuklassikoille taantuu päättömäksi kissa-hiiri -leikiksi.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-07-07 / päivitetty 27.10. klo 17:05

KUVA 4

Camilla
Camilla 

KUVA 3

Camilla
Camilla 

KUVA 2

Camilla ja Renate
Camilla ja Renate 

KUVA 1

Jørgen ja Camilla
Jørgen ja Camilla 

Pedon verta

Ohjaus Patrik Syversen
Näyttelijät Henriette Bruusgaard, Janne Beate Bønes, Jørn Bjørn Fuller Gee
Maa Norja
Pituus 76 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Euforia Film ja Fender Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Pedon verta

Norjalaisen nykykauhun tila ei muutaman valitun palan perusteella ole kummoinen – Jäätävä ansa (Fritt Vilt) asetti parisen vuotta sitten lauman nykynuoria keskelle lumista vuonomaisemaa vastatusten tuntemattoman murhaajan kanssa. Elokuva aloitti vahvasti, mutta lässähti pian tyytyen kierrättämään genren kuluneimpia kliseitä. Sen jatko-osa valmistui viime vuonna, mutta sen saapuminen Suomen markkinoille on vielä hämärän peitossa.

Kun Jäätävä ansa pysytteli tiukasti nykypäivässä jo lumilautailukontekstinsa myötä, ammentaa Pedon verta (Rovdyr) miljöönsä menneestä. On vuosi 1974, ja ryhmä nuoria autoilee pitkin Norjan metsämaisemaa. Tobe Hooperin Texasin moottorisahamurhiin suoraan viittaava alku valmistelee katsojan tulevaan ihan asiaankuuluvin maneerein: ääniraita enteilee uhkaa, ja sukset menevät ristiin paikallisten kanssa huoltoasemalla.

Huoltsikalta lähdön jälkeen tempo nousee muutaman pykälän, kun nuorten matka katkeaa vihamielisten paikallisten toimesta ja ajojahti alkaa. Maisemat vaihtuvat pohjoismaisen vehreään metsikköön, ja nuoret lähtevät juoksuun genren peruskatalogista poimitut peräseutujen sisäsiittoiset(?) metsämiehet kannoillaan.

Rovdyrin fokus ei ole eheässä tai monipolvisessa tarinankuljetuksessa, eikä se leikittele murhaajan identiteetillä tai tapahtumien taustoittamisella. Minkäänlaista perinpohjaista selitystä tapahtumille on turha odottaa. Paino on armottomalla ajojahdilla.

Elokuva on alusta loppuun kauhuklassikoiden, etunenässä Hooperin jo mainitun, äärellä kumartelua ja konventioiden soveltamista tekijöille tuttuihin kotomaisemiin. Ohjaaja Patrik Syversenin ja toisen naispääosan Nini Bull Robsahmin kynäilemä käsikirjoitus ei kurota taivaisiin, vaan pyrkii oikeuttamaan olemassaolonsa räikeällä gorelekkerillä ja hengästyttävällä tunnelmalla. Tässä se onnistuu vain puolittain.

Syversenin tiimi on luonut teknisesti pätevää jälkeä verellä mässäilyn saralla, mutta tämä ei kanna pitkälle kun koko 74-minuuttinen on juosten kustu. Hengästyttävyys ei synny kameran heiluttelusta – vaikka yksitoikkoisesta metiköstä saadaankin rajauksin luotua yllättävän klaustrofobinen miljöö – tai elokuvan keskeisen protagonistin, Camillan (Henriette Bruusgaard), puuduttavasta ryntäilystä saniaisten ja ratamoiden seassa. Narratiivi pysähtyy uhan ensi-ilmaantumiseen, eikä mitään merkittävää enää tapahdu. Hahmonkehittelyä ei ole, vaan jokaisen yksilötekijän rooli määrittyy yksinkertaisen takaa-ajaja/takaa-ajettu -kaavion mukaan.

Rovdyr jää lopulta lähinnä kuriositeetiksi – kai jokaisen pohjoismaisen kauhufanin velvollisuus on nähdä, millaista säikyttelyä lähinaapurissa tehtaillaan. Lopputulos kun ei ainakaan voi olla heikompi kuin suomalaisen hard rock -skenen kansainvälisen ylpeyden, Lordin markkinakikaksi jo todettu roskasankio Dark Floors.

Mikäli hyvän elokuvan kriteereiksi riittää nättien sinisilmäisten skandinaavilyylien perverssi teurastus nuolin ja metsästyspuukoin, voi Rovdyr tarjota ainakin hetken iloa. Mutta vaikka Henriette Bruusgaardin voikin ensin nähdä Marilyn Burnsin norjalaisena inkarnaationa, ei lopputulos lopulta ole millään osa-alueella verrattavissa siihen, mihin sen tekijät sitä niin toivoisivat verrattavan.

DVD: Atlantic Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1 laajakuva, ja ääniraidan virkaa toimittavat Dolby Digital 5.1 sekä 2.0 stereo. Tarkoituksellisen rakeinen kuva näyttää ruudulla hyvältä, ja elokuvan kapea väripaletti toistuu moitteetta. Minkäänlaista kohinaa kuvassa ei ole nähtävissä, ja visuaalista antia säestää komea ja kirkkaasti soiva ääniraita.

Lisämateriaalina levyllä on puolituntinen making of -dokumentti, pieleen menneitä kohtauksia, trailereita ja teasereita sekä kommenttiraidat ohjaajan ja kuvaajan sekä ohjaajan ja käsikirjoittajan kanssa. Valitettavasti kaikki nämä menevät ohi, ellei katsoja taida norjaa, sillä tekstityksiä ekstroissa ei ole. Kriitikon heikoilla ruotsintaidoilla jää lisämateriaalien tarkempi sisältö mysteeriksi.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202