Paljastajat

The Informers (2009)

| DVD
  • 4

Tämän elokuvan auteur on sen käsikirjoittaja Bret Easton Ellis. Rikkaat potevat eksistentialistista kriisiä 80-luvulla.

julkaistu 2009-10-26 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 3

Jon Foster, Amber Heard
Jon Foster, Amber Heard 

KUVA 2

Mickey Rourke
Mickey Rourke 

KUVA 1

Jon Foster
Jon Foster 

Paljastajat

Ohjaus Gregor Jordan
Näyttelijät Billy Bob Thornton, Kim Basinger, Mickey Rourke, Winona Ryder, Chris Isaak, Amber Heard
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 98 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Senator Entertainment Co ja Sandrew Metronome.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Bret Easton Ellisistä leimattiin välittömästi reaganilaisen sukupolven länsirannikon tulkki. Hän kirjoitti ensimmäisen romaaninsa jo vähän päälle kaksikymppisenä. Se oli menestys. Mikäli Ellisin laatimaa johdantoa hänen Lunar Park -romaaniinsa on uskominen, vuosikymmenet menivät sakeassa huumepilvessä. Turpakosketus rappioon oli saavutettu.

Silti kirjailijan asema on vakiintunut angloamerikkalaisessa kirjallisuudessa. Hän ei ole pelkkä kulttikirjailija tai passeksi eltaantunut mennen ajan muotitrendi. Mies osaa kirjoittaa, ei vain surffata sekoilun ja sokin laineilla. Huomionarvoista on sekin, että kun romaania Amerikan Psyko (1991) kauhisteltiin ikään kuin se pitäisi polttaa, Norman Mailer asettui sen puolustajaksi aseenaan tuhatmäärin merkkejä.

Elokuva The Informers – paljastajat (2009) pohjautuu Ellisin romaaniin. Siksi Ellisin pohjustus on paikallaan. Se on käsikirjoittajansa näköinen, Ellis on tässä auteur. Aikaisemmin häneltä on filmattu American Psycho (2000) ja The Rules of Attraction (2000). The Informers on kerrontateknisesti lähempänä The Rules of Attractionia.

The Informers on usean näkökulman otos parin viikon ajalta Los Angelesista, enkelten kaupungista. Tapahtumat sijoittuvat vuoteen 1983. Se on Ellisin tuttu aikaperiodi, itseriittoisten juppien nousukausi. Taustadiskurssissa näkyy luontevasti presidentti Reagan ja aids, näkymätön viikate kuin raamatullinen rangaistus. Televisiossa kerrotaan Beirutin terroristi-iskuista, missä 241 jenkkisotilasta kuoli 23. lokakuuta.

Lähestulkoon vain varakkaita päähahmoja on viitisentoista, ja lopputulos on jokaisella melko pessimistinen. Hihansa voi polttaa jo tähän: substanssi koostuu viileistä rikkaista, jotka potevat eksistentialistista kriisiä. Sitä ei paranna kalleimmatkaan huumeet.

Kaikilla on siis ristinsä kannettavana, sanoo Ellisin proosa, ja paheiden määräkin näyttää olevan vakio. Yhdessä The Informersin tarinajatkumossa faija ja poika matkustavat Havaijille. Poika tekee symbolisen isänmurhan katkaistessaan suhteen etäiseen siittäjäänsä, joka yrittää korjata välejä.

Sillä välin enkelten kaupungissa biseksuaalinen Graham (Jon Foster) on näkemässä totuuden huumehuurun läpi. Hän päätyy johtopäätökseen: Se, että hänen tyttöystävänsä Christie (Amber Heard) makaa monen kanssa, ei ehkä olekaan OK. Pilvessä hän avautuu ja kertoo tarvitsevansa jonkun, joka näyttää, mikä on oikein ja mikä väärin. Grahamin vanhemmat (Kim Basinger, Billy Bob Thorton) ovat palaamassa yhteen toista kertaa. Mutta isukki haluaa myös TV-toimittajan (Winona Ryder), jälleen toistamiseen.

Omituinen pikkukonna Peter (Mickey Rourke) rysähtää veljenpoikansa luokse. Veljenpoika on varakkaan asuntokompleksin portieeri — tämä säie liittää hänet Grahamin ja Christien elämään. Hän haluaa näyttelijäksi. Polveilevan tilanteen laukeamispiste: veljenpojan on tapettava Peterin kidnappaama pikkupoika ennen pakomatkaa. Gangsteripomo on Peterin ja tämän alaikäisen ”tyttöystävän” perässä. Kronikka jää puolitiehen.

Nimi tulee bändiltä The Informers, joka on tyyliltään aikaansa pultattua Talking Heads/New Order/Sonic Youth –pastissia. Bändin solisti on teeman mukaan sekakäyttäjä. Hän herää usein krapulaisena vieraasta hotellihuoneesta vieressään alastomia ihmisiä. Hetki, jolloin hän tajuaa ”olemassaolonsa”, on kliseisyydeltään kuin jonkun elämänsä kuntoon saaneen b-julkkiksen omaelämäkerrasta: Hän tuijottaa haavasta tihkuvaa verta, jonka särkynyt viinapullo viilsi.

Monin paikoin The Informers onkin vastenmielinen ja myös teennäinen, mutta harvinaisen hyvin toimiva. Jos elokuva tarinoi pinnasta, on arvostettava ja rakastettava pintaa. Kuvaus on viimeisen päälle sliipattua. Hidastuksia käytetään juuri ja juuri sen verran, etteivät ne muutu imeliksi. Elokuva esimerkiksi käynnistyy yöllisistä juhlista, jotka päättyvät autokolariin. Graham ja kuoleva Bruce vaihtavat juuri ennen kolaria kaipaavia katseita filmin hidastuessa. Viikon päästä muistotilaisuudessa komppi on jo päinvastainen: Bruce oli ääliö, miksi olemme täällä?

Koko vallitseva kulttuuri on hakeutumista absoluuttiseen tyydytykseen. Se on jo lähtökohtaisesti ristiriitainen tilanne, koska maalitolppa on jatkuvassa liikkeessä. Vaihtoehtojen kokeilupainetta kasvattaa se, että rahaa eli avautuvia ovia on. Illuusio autuuden saavuttamisesta voimistuu.

Ketä Ellis lopulta ruoskii ruoskiessaan länsimaisia hedonisteja/materialisteja? Komponentit hänen töissään kai ovat henkilökohtaisia, elettyjä ja koettuja. Syntien sovituksen lisäksi motiivi voi olla paikoitellen julmuuden sokkiarvo. Tosin jos on elänyt hänen kuvailemassaan kuplassa, jossa Helvetti ja Taivas koetaan samana päivänä ja kiertoajelu on lähes päättymätön, on loogista ammentaa materiaalia tästä varannosta.

Näyttelijät ovat ammattilaisia, roolihahmoiltaan coolisti tuottajamoguleita, solisteja ja musiikkivideo-ohjaajia. He näyttävät hyvältä yläluokkaisissa kulisseissa, jotka vastavuoroisesti näyttävät kalliilta, fiineiltä ja aikansa muotikäsitysten mukaan huipuilta. Godardilla oli Anna Karina kahviossa polttamassa tupakkaa, tässä on Amber Heard alastomana bongi kädessä.

Iloisia hetkiä ei löydy. Ellisin muovailema loppuisku tärähtää kuitenkin vasta lopputekstien rullatessa kuin psyykeen sidottu aikapommi. Perhe on tuomittu. Rannalla tytön jalalle laskeutuva kärpänen on etuliitteeltään raato.

DVD: Sandrew Metronomen suomalainen DVD-julkaisu on laadultaan erinomainen. Asianmukaisesti ääniraita on 5.1 (DTS / Dolby Digital) englanti. Kirkas kuva on spekseiltään 16:9 anamorfinen 2.35:1. Lisämateriaalina on vain elokuvan traileri.

Teksti: © 2009 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202