Pako Alcatrazista

Escape from Alcatraz (1979)

| DVD
  • 4

Tositapahtumiin perustuva Pako Alcatrazista kertoo kolmesta vangista, joiden onnistuu päästä vuorenvarmaksi vankilaksi kehutun Alcatrazin muurien ulkopuolelle. Pääosaa tässä toimivassa vankilaelokuvas…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-11 / päivitetty 17.11. klo 21:09

KUVA 1

Pako Alcatrazista
Pako Alcatrazista 

Pako Alcatrazista

Ohjaus Don Siegel
Näyttelijät Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Roberts Blossom, Larry Hankin
Maa Yhdysvallat
Pituus 113 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1979 Paramount Pictures ja The Malpaso Company.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p0-5">0</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

San Franciscon edustalla sijaitseva, vuosikymmeniä sitten suljettu Alcatraz lienee maailman kuuluisin vankila, jolle tässä suhteessa vetää vertoja ainoastaan ranskalaisten pahamaineinen Pirunsaari. Vaikka Alcatrazissa istuikin aikoinaan Amerikan pahamaineisimmat ja kuuluisimmat rikolliset aina Al Caponesta lähtien, pidettiin sitä mallivankilana, josta kukaan ei onnistunut pakenemaan elävänä.

Lukuisten vankilapakojensa vuoksi Frank Lee Norris (Clint Eastwood, Armoton) lähetetään Alcatraziin, paikkaan josta on mahdotonta paeta. Frank on kuitenkin toista mieltä. Hän haaveilee vapaudesta heti alusta lähtien ja lopulta keksii keinon unelmansa saavuttamiseen. Yhdessä ystäviensä Agnellin veljesten (Jack Thibeau, Fred Ward) sekä viereisessä sellissä tuomiotaan sovittavan Charley Buttsin (Larry Hankin) kanssa hän käy tuumasta toimeen.

Don Siegelin (1912-1991) ja Clint Eastwoodin viides ja viimeinen yhteinen elokuva on hieno teos. Pako Alcatrazista sekoittaa tehokkaasti faktaa ja fiktiota kaikkien aikojen kuuluisimmasta paosta, jonka ei pitänyt olla millään muotoa mahdollinen. Siegel esittää J. Campbell Brucen novelliin perustuvan teorian ytimekkäästi ja toteutus onkin suoraviivainen ja tiivis, turhaan herkistelyyn ei ole aikaa eikä pidäkään olla. Näin elokuva kulkee sulavasti eteenpäin ja pysyy hyvin kasassa miltei koko kaksituntisen kestonsa ajan. Positiivista on myös se, ettei elokuva lähde arvailemaan kuinka kaverusten kävi vaan jättää heidän kohtalonsa avoimeksi, aivan kuten tosielämässäkin. Vankila on karu paikka (elokuva kuvattiin oikeilla tapahtumapaikoilla) ja Bruce Surteesin tyylikäs kuvaus tuo hyvin julki ahdistuksen, jonka sellit saavat aikaiseksi.

Elokuva tunnetaan luonnollisesti Eastwoodista, mutta ei muitakaan näyttelijäsuorituksia sovi vähätellä. Jokainen sivuosanesittäjäkin on vakuuttava, ja lopputulos onkin hyvin realistinen. Pako Alcatrazista kuuluu vankilaelokuvien eliittiin ja Eastwoodin filmografian parhaimpiin teoksiin.

DVD: Finnkinon julkaisu on anamorfinen 1.78:1. Kuvan laatu vaihtelee melko paljon aina nauhuritasoisesta kuvasta hyvälaatuiseen. Kuvasta löytyy niin roskia kuin rakeisuuttakin. Ääniraita on 2.0 Dolby Digital monona, mutta eipä tämä elokuva kummempaa raitaa tarvitsekaan. Tekstityksiä on 13 (kaikki pohjoismaiset) sekä englanti huonokuuloisille. Ekstroja ei ole mukana lainkaan, mikä on sääli, sillä esimerkiksi Eastwoodin kommentit olisivat olleet oiva lisä tähän julkaisuun. Ehkäpä sitten joskus special editionin muodossa?

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202