Pako Alcatrazista

Escape from Alcatraz (1979)

| DVD
  • 4

Tositapahtumiin perustuva Pako Alcatrazista kertoo kolmesta vangista, joiden onnistuu päästä vuorenvarmaksi vankilaksi kehutun Alcatrazin muurien ulkopuolelle. Pääosaa tässä toimivassa vankilaelokuvas…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-11 / päivitetty 17.11. klo 21:09

KUVA 1

Pako Alcatrazista
Pako Alcatrazista 

Pako Alcatrazista

Ohjaus Don Siegel
Näyttelijät Clint Eastwood, Patrick McGoohan, Roberts Blossom, Larry Hankin
Maa Yhdysvallat
Pituus 113 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1979 Paramount Pictures ja The Malpaso Company.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p0-5">0</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

San Franciscon edustalla sijaitseva, vuosikymmeniä sitten suljettu Alcatraz lienee maailman kuuluisin vankila, jolle tässä suhteessa vetää vertoja ainoastaan ranskalaisten pahamaineinen Pirunsaari. Vaikka Alcatrazissa istuikin aikoinaan Amerikan pahamaineisimmat ja kuuluisimmat rikolliset aina Al Caponesta lähtien, pidettiin sitä mallivankilana, josta kukaan ei onnistunut pakenemaan elävänä.

Lukuisten vankilapakojensa vuoksi Frank Lee Norris (Clint Eastwood, Armoton) lähetetään Alcatraziin, paikkaan josta on mahdotonta paeta. Frank on kuitenkin toista mieltä. Hän haaveilee vapaudesta heti alusta lähtien ja lopulta keksii keinon unelmansa saavuttamiseen. Yhdessä ystäviensä Agnellin veljesten (Jack Thibeau, Fred Ward) sekä viereisessä sellissä tuomiotaan sovittavan Charley Buttsin (Larry Hankin) kanssa hän käy tuumasta toimeen.

Don Siegelin (1912-1991) ja Clint Eastwoodin viides ja viimeinen yhteinen elokuva on hieno teos. Pako Alcatrazista sekoittaa tehokkaasti faktaa ja fiktiota kaikkien aikojen kuuluisimmasta paosta, jonka ei pitänyt olla millään muotoa mahdollinen. Siegel esittää J. Campbell Brucen novelliin perustuvan teorian ytimekkäästi ja toteutus onkin suoraviivainen ja tiivis, turhaan herkistelyyn ei ole aikaa eikä pidäkään olla. Näin elokuva kulkee sulavasti eteenpäin ja pysyy hyvin kasassa miltei koko kaksituntisen kestonsa ajan. Positiivista on myös se, ettei elokuva lähde arvailemaan kuinka kaverusten kävi vaan jättää heidän kohtalonsa avoimeksi, aivan kuten tosielämässäkin. Vankila on karu paikka (elokuva kuvattiin oikeilla tapahtumapaikoilla) ja Bruce Surteesin tyylikäs kuvaus tuo hyvin julki ahdistuksen, jonka sellit saavat aikaiseksi.

Elokuva tunnetaan luonnollisesti Eastwoodista, mutta ei muitakaan näyttelijäsuorituksia sovi vähätellä. Jokainen sivuosanesittäjäkin on vakuuttava, ja lopputulos onkin hyvin realistinen. Pako Alcatrazista kuuluu vankilaelokuvien eliittiin ja Eastwoodin filmografian parhaimpiin teoksiin.

DVD: Finnkinon julkaisu on anamorfinen 1.78:1. Kuvan laatu vaihtelee melko paljon aina nauhuritasoisesta kuvasta hyvälaatuiseen. Kuvasta löytyy niin roskia kuin rakeisuuttakin. Ääniraita on 2.0 Dolby Digital monona, mutta eipä tämä elokuva kummempaa raitaa tarvitsekaan. Tekstityksiä on 13 (kaikki pohjoismaiset) sekä englanti huonokuuloisille. Ekstroja ei ole mukana lainkaan, mikä on sääli, sillä esimerkiksi Eastwoodin kommentit olisivat olleet oiva lisä tähän julkaisuun. Ehkäpä sitten joskus special editionin muodossa?

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202