Paha poliisi - määräsatama New Orleans

Bad Lieutenant: Port of Call New Orleans (2009)

| DVD
  • 4

Werner Herzogin vapaa päivitys samannimisestä kulttiklassikosta on rankka ja viihdyttävä.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-06-15 / päivitetty 01.06. klo 16:04

KUVA 4

Eva Mendes ja Nicolas Cage
Eva Mendes ja Nicolas Cage 

KUVA 3

Roadside ass-istance
Roadside ass-istance 

KUVA 2

Nicolas Cage takki auki
Nicolas Cage takki auki 

KUVA 1

Nicolas Cage mietteliäänä
Nicolas Cage mietteliäänä 

Paha poliisi - määräsatama New Orleans

Ohjaus Werner Herzog
Näyttelijät Nicolas Cage, Val Kilmer, Eva Mendes, Xzibit, Michael Shannon
Maa Yhdysvallat
Pituus 124 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Edward R. Pressman Film, Lieutenant Productions, Millennium Films, Nu Image Films, Osiris Productions, Polsky Films, Saturn Films ja Sandrew Metronome.
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Paha poliisi

Paha poliisi – määränpää New Orleans ei nimestään huolimatta ole remake Abel Ferraran vuoden 1992 kulttiklassikosta. Yhteydet jäävät idean tasolle, ja ohjaaja Werner Herzog on osaltaan hämmentänyt soppaa toteamalla ettei ole edes kuullut koko Ferrarasta, saatika nähnyt yhtään tämän elokuvaa.

Oli tämä totta tai ei, on Herzogin uusin kieltämättä täysin eri elokuva. Miljöö on hurrikaani Katrinan runnoma New Orleans. Työtapaturmassa selkänsä pysyvästi ruhjonut etsivä Terence McDonagh (Nicolas Cage) on koukussa kipulääkkeisiin ja suorittaa poliisintehtävänsä puolivillaisesti. Työnsä eettisistä raja-aidoista viis veisaava koppalakki ajautuu bisneksiin paikallisen rikollispomon Big Faten (Xzibit) kanssa selvittäessään samalla murhia, joista kriminaali saattaa olla vastuussa.

Tarinan yllä leijuu vanhan viskin ja halvan heroiinin katku. Elokuva etenee kuin päähenkilönsä: lievästi tokkurassa, toista jalkaa nilkuttaen. Kuvakerronta on pääosin turvallista, mutta pari tyylirikkoakin löytyy – Herzog iskee silmää jaksoilla, joissa kamera vaihtuu rosoiseen käsivaraan ja sukeltaa maantasalle. Päähenkilöä ympäröivät liskot saavat estradin psykedeelisissä, etelävaltioiden kantrin rytmittämissä tripeissä. Nämä episodit ovat ohjaajan itsensä kuvaamia.

Pääosassa nähdään roskaprojekteissa viime vuodet ryvettynyt Nicolas Cage. Hövelisti projektinsa valikoiva tähti tukeutuu usein turhan laiskasti parin ilmeen maneereihinsa, ja vain silloin tällöin saadaan muistutus Cagen todellisesta potentiaalista. Sen esilletuontiin vaaditaan lähes poikkeuksetta David Lynchin tai Spike Jonzen kaltainen visionäärinen ohjaaja. Tai esimerkiksi Werner Herzog.

Pahassa poliisissa Cage lyö yli, mutta tekee sen tyylillä. Suoritus lyö härskisti kaikkia soveliaisuuden sääntöjä vastaan, ja lopputulos on ihailtava. Päähenkilö on hedonisti, sadisti ja ehkäpä vielä masokisti: päihdekoukusta toiseen seilaava virkavallan irvikuva, joka levittää ympärilleen tuhoa kuin kaupunkiaan vasta turmellut hirmumyrsky ikään. Ja vetää vielä päälle pikaiset varvit laitakadun prostituoidun kanssa.

McDonagh on päähenkilönä herzogilaisen eksentrinen itsessään ja suhteessaan muihin, mutta tällä kertaa kuva on harvinaisen yksipuolinen. Ohuen kuoren alta ei löydykään mitään, ja kupletti puhkeaa yksinkertaiseen haistatteluun, kun päivänsä pahanteolle omistanut hylkiö kruunataan jälleen sankariksi.

Tämä ei silti ole pettymys, koska valinta on tietoinen. Tarina on täynnä mustaa huumoria ja härskiä toimintaa, tehden elokuvasta varmasti ohjaajansa viihdyttävimmän.

DVD: Sandrew Metronomen julkaiseman DVD:n kuva (anamorfinen 1.85:1-laajakuva) ja ääni (DD 5.1) ovat peruslaadukkaat. Lisämateriaalina on 40-minuuttinen haastattelupotpuri, jossa ohjaaja, näyttelijät ja muut elokuvan parissa työskennelleet kertovat kokemuksistaan. Erityisesti Herzogin puhetta on aina ilo kuunnella.

Teksti© 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202