Pablo Francisco: Bits and Pieces - Live from Orange County

Pablo Francisco: Bits and Pieces - Live from Orange County (2004)

| DVD
  • 3

Räävintöntä stand up -komiikkaa livetaltiointina.

julkaistu 2009-03-04 / päivitetty 09.05. klo 11:11

KUVA 4

Live action
Live action 

KUVA 3

 

KUVA 2

We got some latinos in the kitchen.
We got some latinos in the kitchen. 

KUVA 1

Pablo Francisco
Pablo Francisco 

Pablo Francisco: Bits and Pieces - Live from Orange County

Ohjaus Shawn Amos
Näyttelijät Pablo Francisco
Maa Yhdysvallat
Pituus 49 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2004 Captured Live Productions, Future Film
  • Kuva 2
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Stand up -komiikka on viime vuosina huimasti suosiotaan kasvanut ala. Niin ulkomaisia kuin suomalaisiakin yrittäjiä on rutkasti ja esityskanavat ylettyvät laajalti läpi television ja Internetin aina kiertueisiin ja uusien lahjakkuuksien iltoihin. Pablo Franciscon voidaan jo katsoa olevan alallaan vanha tekijä. Jotkut muistavat heebon kenties jo MADtv:n jaksoista vuosilta 1996-1997 ja monet meistä ovat tutustuneet ilmeikkäisiin kasvoihin viimeistään tällä vuosituhannella YouTuben välityksellä. Pablo Francisco: Bits and Pieces – Live from Orange County sisältää otoksen Pablo Franciscon erityisosaamisesta yhdistelemällä klassikkovitseiksi muodostuneita pätkiä live-tilanteessa syntyvään improvisaatioon ja uusiin oivalluksiin.

Pablo Franciscon huumori on härskiä, seksististä, rasistista ja monin paikoin ällöttävää. Peruselementit ovat siis mukavasti kasassa! Vajaan tunnin live-esiintymisen aikana koomikko tekee surutta pilaa julkkiksista, naisista, vanhuksista, latinoista ja itsestään. Stand up -numeroa värittävät osaavat ääniefektit, imitaatiot, ilmeet ja eleet, sekä rietas liikehdintä. Franciscon äänirepertuaarin parhaimmistoon kuuluvat muun muassa edesmennyt Don LaFontaine (kuuluisa elokuvien traileriääni), Keanu Reeves, Aaron Neville ja Arnold Schwarzenegger. Pablo Franciscon osaaminen näyttäytyy paitsi äänissä, ilmeikkyydessä ja ruumiinkielessä myös hänen kyvyssään siirtyä saumattomasti vitsistä toiseen. Tärkeää on myös heittäytymisen taso, joka esiintyjästä huokuu ja vetoaa näin yleisöön. Hienoa on myös populaarikulttuurin ja musiikin tuntemus, joka miehen tekemisestä välittyy.

Kokonaisarvosanaan laskevasti vaikuttavia aspektejakin hauskasta materiaalista kuitenkin löytyy. Yhtenä miinuksena on mainittava pienoinen inflaatio, jonka klassikoiksi muodostuneet vitsit ja tutut efektit ja äänet kohtaavat toiston myötä. Kyseessä ei siis ole The Fast Show (1994-2001) – tyyppinen usein nimenomaan toistoon perustuva huumori, vaan ensimmäinen katselukerta on ehdottomasti paras. Siinä mielessä voisi sanoa, että Pablo Francisco: Bits and Pieces -taltiointi sopii kenties parhaiten niille, jotka eivät vielä ole Pabloon tutustuneet. Toisaalta juttu toimii varmasti edelleen illanistujaisten taustalla samanhenkisessä seurassa. Osaltaan näkisin hieman ongelmallisena kulttimaineella mainostamisen, joka jo itsessään tuo räävittömän komiikan kohti valtavirtaa ja saa epäilemään kyseessä olevan jonkinasteisen rahastuksen. Suomen tapauksessa julkaisu sijoittuu osuvasti juuri Franciscon seuraavien Suomen keikkojen kynnykselle.

Koomikkona Pablo Francisco painii raskaassa sarjassa, mutta ei lavakarismansa puolesta yllä vaikkapa Eddie Murphyn tasolle (esim. Delirious, 1983). Ehkei kuitenkaan ole oleellista tehdä kovin tarkkaa vertailua koomikoiden välillä, vaan rakentaa yhteistä huumorinpankkia, jossa tutustuminen yhteen stand up -komiikan taituriin johtaisi aina uusien kykyjen ja oivaltavien sketsien äärelle. Bits and Pieces -julkaisusta nauttiville vinkiksi siis tutustuminen esim. Jim Breuerin alkoholi-vitsiin tai netissä pyörivään Arnold’s pizza shop -äänitteeseen.

Ohjaaja Shawn Amos ei juurikaan perusta kamerakikkailusta, vaikka nopeita leikkauksia hyödyntääkin, vaan luottaa Pablo Franciscon persoonaan ja livetilanteen välittämiseen. Hieman enemmän huomiota olisi parissa kohdin voitu kiinnittää kuvakulmaan ja rajauksiin, sillä Franciscon liike ja reaktionopeus olisi näin voitu tuoda paremminkin esille.

DVD: Laadullisesti Future Filmin julkaisu ei päätä huimaa. Tosin Dolby Digital Stereo -äänet ovat aivan riittävät välittämään valokeilaan asetetun moottoriturvan verbaaliakrobatian olohuoneen puolelle eikä kuvan rakeisuuskaan varsinaisesti vaikuta kokonaiskokemukseen. Kuvaformaatti on 4:3 Full frame 1.33:1:n kuvasuhteella. Vähäiset ekstrat sisältävät Franciscon kommentteja liittyen esiintymistilanteeseen ja vitsien syntyyn.

Teksti © 2009 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202