Outlander

Outlander (2008)

| Blu-ray
  • 2

Avaruudesta laskeutunut muukalainen taistelee viikinkien kanssa maan päälle saapunutta hirviötä vastaan.

Sampo Bergman
julkaistu 2009-08-03 / päivitetty 10.08. klo 16:04

KUVA 4

Jack Huston ja James Caviezel
Jack Huston ja James Caviezel 

KUVA 3

Sophia Myles ja James Caviezel
Sophia Myles ja James Caviezel 

KUVA 2

Ron Perlman viikinkipäälikkönä
Ron Perlman viikinkipäälikkönä 

KUVA 1

James Caviezel valmiina taistoon
James Caviezel valmiina taistoon 

Outlander

Ohjaus Howard McCain
Näyttelijät James Caviezel, Sophia Myles, Jack Huston, John Hurt
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 115 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 The Weinstein Company, Ascendant Pictures, Outlander Productions, Film & Entertainment VIP Medienfonds 4 GmbH & Co. KG, Atlantic Film
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Ulkoavaruudesta laskeutuu loimuavana tulipallona alus, jonka sisältä astelee ulos ihmisen näköinen muukalainen nimeltä Kaina (James Caviezel). Hän on saapunut keskelle viikinkiaikaista Norjaa, tuoden mukanaan myös odottamattoman vaaran. Hirviömäinen peto-olento Moorwen on saapunut maan päälle kylväen tuhoa ja kuolemaa ympärilleen. Kainan täytyy yrittää saada verenhimoiset viikingit puolelleen, jotta tappava Moorwen voitaisiin kukistaa.

Outlanderissa stereotyyppimäinen viikinkikuvasto yhdistyy osaksi scifigenreä. Raakalaismaiset viikinkisoturit nuijivat toisiaan palasiksi kirveiden ja miekkojen avulla, kun taas jättimäinen hirviö Moorwen silpoo ihmisiä kahtia keinotekoisen veritulvan saattelemana. Kevyen groteski punanestesirkus ja erikoisefektit ovat Outlanderin kantava voimavara. Siihenpä kokonaisuuden kiinnostavuusarvot sitten jäävätkin.

Elokuvan ohjaaja Howard McCain on yhdessä Dirk Blackmanin kanssa luonut käsikirjoituksen, joka etenee kuluneiden juonikoukeroiden varassa pahasti haparoiden. McCain ei kykene peittämään tarinan täydellistä mitäänsanomattomuutta, vaan lähinnä alleviivaa sitä pitäessään tarinankuljetuksen laahaavana ja elottomana. Kainin kohtalo viikinkien keskuudessa tuntuu täysin tyhjänpäiväiseltä, ja samoin Moorwen kaltaisen hirviöhahmon luoma jännite loistaa poissaolollaan.

Aina välillä McCain ja Blackman innostuvat viljelmään elokuvaan irtonaisia ideanpoikasia, joita ei koskaan saateta ajatustasoa pidemmälle. Yhtenä tällaisena on Moorwenin toiminnan ja tekojen inhimillistäminen, samalla tavalla kuin mitä King Kong teki jättiläisapinalle. Teeman kytkökset, sekä niiden vaikutus juonenkulkuun, jäävät kuitenkin merkityksettömiksi pääpainon kohdistuessa virtaviivaiselle mätkimiselle.

Erikoisefektien tuottama visuaalinen näyttävyys on silmänkarkkina kohtuullista. Vaikka digitaalisen pensselin värjäämä jälki on ajoittain videopelimäistä, onnistuu elokuva pitämään kiinni näyttävyydestään ilman, että paikasta toiseen rymyäviä CGI-tuotoksia kohtaan alkaisi tuntemaan välitöntä myötähäpeää. Kanadassa kuvatut vuoristomaisemat tukevat tunnelmaa jylhällä olemuksellaan.

Outlanderin kaltainen b-luokan tuotos toimisi parhaiten keskitasoisen scifisarjan jaksona. Päälle puolen tunnin kestoon rajattuna henkilöhahmojen onttous, tarinankerronnallinen kliseisyys ja draamallinen mitäänsanomattomuus eivät nostaisi rumia päitä esiin niin selkeästi, kuin mitä vajaaseen kahteen tuntiin niputettu elokuva tekee.

Sivuseikkana mainittakoon, että elokuvan alkuperäiseksi ohjaajaksi suunniteltiin Renny Harlinia.

Blu-ray: Atlantic Filmin julkaiseman blu-rayn kuvanlaatu on esimerkillistä jälkeä. Kuva on kristallin kirkas ja äärimmäisen terävä. Laatu pysyy erinomaisena jopa elokuvan lukuisissa yöotoksissakin. Äänimaisemaa toistaa keskitasoa laadukkaampi Dolby Digital 5.1 ääniraita.

Lisämateriaaleja levyltä ei löytynyt.

Teksti: © 2009 Sampo Bergman

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202