Operaatio Valkyrie

Valkyrie (2008)

| BLU-RAY
  • 3

Bryan Singerin laadukas katsaus toisen maailmansodan salaliittoon, joka miltei onnistui kaatamaan Hitlerin tyrannian.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-06-04 / päivitetty 04.06. klo 21:09

KUVA 4

Tom Cruise
Tom Cruise 

KUVA 3

Thomas Kretschmann
Thomas Kretschmann 

KUVA 2

Bill Nighy, Jamie Parker ja Christian Berkel
Bill Nighy, Jamie Parker ja Christian Berkel 

KUVA 1

Tom Cruise
Tom Cruise 

Operaatio Valkyrie

Ohjaus Bryan Singer
Näyttelijät Tom Cruise, Bill Nighy, Tom Wilkinson, Kenneth Branagh, Thomas Kretschmann, Terence Stamp, Eddie Izzard, David Bamber, Tom Hollander, Kevin McNally
Maa Yhdysvallat / Saksa
Pituus 121 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 United Artists, Achte Babelsberg Film, Bad Hat Harry Productions ja FS Film.
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Toinen maailmansota on aina yhtä mielenkiintoinen aihe niin elokuvantekijöille kuin maksavalle yleisöllekin. Vuosien 1939-45 tapahtumista on sittemmin filmattu nippu menestyselokuvia. Suuria tunteita nostatetaan parhaiten mainitsemalla Saksan pelätty valtakunnanjohtaja Adolf Hitler, joka jakoi jo eläessään mielipiteet kuin huippuunsa teroitettu kirves. Vihollisille Hitler oli punainen vaate ja omilleen palvottu sotilasjohtaja. Vai oliko sittenkään? Sotatoimien otettua roimasti takapakkia jupina alkoi myös omien keskuudessa. Oli luonnollisesti selvää, ettei Saksanmaalla kampanjoitu Hitleriä vastaan päivänvalossa, mutta kansallissosialistien (lue: natsien) ilmentymän päänmenoksi suunniteltiin silti kaikessa hiljaisuudessa yhtä sun toista, joista ehdottomasti tunnetuin tarina on eversti Claus von Stauffenbergin toteuttama salaliitto, jossa Hitlerin surmaaminen oli vain yksi etappi.

Afrikan taisteluissa vakavasti haavoittunut von Stauffenberg (Tom Cruise) oli ehtinyt pettymään Hitlerin harjoittamaan taktiikkaan monesti, mutta herätessään sotilassairaalasta yhtä silmää, kättä ja kahta sormea köyhempänä hän hiljalleen ymmärsi, että jotakin radikaalia oli tehtävä. Esikuntatehtäviin siirretty von Stauffenberg päätyi lopulta ratkaisevaan osaan salahankkeessa siksi, että hänellä oli pääsy lähemmäs Hitleriä kuin kenelläkään muulla ”toisinajattelijalla”.

Suunnitelma oli röyhkeä ja taatusti uhkarohkea: epäonnistuessaan se tiesi varmaa (ja julmaa) kuolemaa kaikille osallisille ja heidän perheenjäsenilleen. Siksi von Stauffenbergille ja muulle salaseurueelle oli ensiarvoisen tärkeää, että attentaatin jälkeiset toimenpiteet menisivät nappiin: Hitlerin kuoltua valta oli tarkoitus kaapata Berliinissä käyttäen hyväksi Hitlerin omia reservijoukkoja, jotka riisuisivat natsit aseista. Tämän jälkeen voitaisiin neuvotella jatkosta muiden sotaosapuolten kanssa. Lopputuloksen toki kaikki tiedämme, mutta Operaatio Valkyrie valottaa varsin onnistuneesti pieleen menneen operaation kiemuroita. Kyse oli siis paljon muustakin kuin yhden pommin pamauttamisesta.

Claus von Stauffenberg: I am involved in high treason with all means available to me. Can I count you in?
Werner von Haeften: For anything, sir. Anything at all.
Claus von Stauffenberg: “Anything” is a very dangerous word, Lieutenant.

Operaatio Valkyrie on hämmästyttävän realistinen kertomus, etenkin kun ottaa huomioon kaiken sen vastustuksen, jota elokuvantekijät ohjaaja Bryan Singerin (X-Men) johdolla kokivat. Suurin poru nousi odotetusti von Stauffenbergin saappaissa astelleesta skientologi Tom Cruisesta. Von Stauffenberg on kuitenkin nykysaksalaisten suurin sotasankari, joten germaanit olisivat mieluusti nähneet pääosassa kenet tahansa muun. Tom Cruise on silti ymmärrettävä veto tuottajilta, eikä vähiten siksi, että Cruise nyt vain sattuu muistuttamaan oikeaa von Stauffenbergiä, mitä nyt reilua 20 cm lyhyempänä versiona. Suurin syy on kuitenkin taloudellinen, sillä Cruisen nimi takaa kassakoneiden kilinän ympäri maailmaa, lopputuloksesta huolimatta. En siksi olisikaan uskonut sanovani, mutta Cruise on Valkyrien paras kiinnitys ja onnistuu vaativassa roolissaan hyvin.

Muu näyttelijäpataljoona onkin sitten aivan käsittämättömän huonosti valittu. Tärkeisiin sivuosiin on kiinnitetty lauma pesunkestäviä brittejä Terence Stampista Kenneth Branaghiin ja tunnelma kankaalla on sen mukainen, aivan kuin katselisi perjantai-illan brittisarjaa. Pyllylleen mennyt roolitus vihastuttaa ja suoraan sanottuna pilaa henkilöhahmot, ja miltei samalla koko elokuvankin, sillä nyt saksalaiset upseerit vaikuttavat eksyksissä olevilta turisteilta. Tulos on vähän sama kuin suomifilmiin valittaisiin venäläiset näyttelijät. Lopullinen niitti on ilman muuta Jemenissä syntyneen koomikko (!) Eddie Izzardin esittämä Sudenpesä-upseeri. Onneksi keskeisissä rooleissa on edes yksi saksalaistaustainen näyttelijä (mainio Thomas Kretschmann) joka erottuu edukseen kuin veri lumihangessa.

Jos sivuutetaan hetkeksi surkea roolitus, niin Bryan Singerin kunniaksi on sanottava, että tämä erittäin lupaava ohjaajakyky malttaa mielensä, eikä lähde sohimaan historiallista kertomusta yliampuvilla tehosteilla tai kamerakulmilla. Itse asiassa kaksituntisen Valkyrien aikana jopa odottaa Singerin ylilyöntejä, mutta niitä ei vain kuulu. Jopa varsinaisessa kliimaksissa, Sudenpesässä tapahtuvassa räjähdyksessä, Singer pitäytyy historiallisessa tarinassa eikä lennättele tulipalloja ympäriinsä. Singer ei myöskään pröystäile juutalaisvainoilla tai muilla julmuuksilla, vaan esittää asian juuri kuten se saksalaisten vinkkelistä olikin: omien keskuudessa Hitler oli vihattu etenkin siksi, että hän suuruudenhulluilla sotatoimillaan ei nähnyt enää metsää puilta.

On vaikea sanoa, miksi monesti aiemminkin kuvatun salaliiton tapahtumat on vielä kertaalleen purkitettu Hollywoodin toimesta. Yksi yhteen kuvatuista sotaelokuvista, joiden lopputuloksen tietää jo yläasteen historiantuntien perusteella, on myös erittäin vaikea saada kiinni. Tuskin kenellekään tulee yllätyksenä, ettei Hitler sitten kuollutkaan. Siispä, paljon melua tyhjästä? No ei aivan, sillä Singerin versio toimii historiallisen tarkkana ja yllättävän mielenkiintoisena, jopa vauhdikkaana kokonaisuutena, eli juuri sellaisena sekoituksena jona nykysukupolvi on tottunut faktat (ja fiktiot) nauttimaan. Todella sääli, että roolitus on niin heikko kuin se on. Tom Cruise tosin tuntuu näin melkeinpä nappivedolta.

Blu-Ray: Alkuperäiskuvasuhteella 1.85:1 esitettävä FS Filmin julkaisu on pettymys kuvanlaatunsa puolesta. Teräväpiirto on näyttävää päivänvalossa kuvatuissa kohtauksissa, mutta vähäisessä valaistuksessa laatuongelmat hyppäävät katsojan naamalle. Valkyrie kuvattiin tavalliselle filmille, mikä myös osaltaan saattaa selittää teräväpiirron epäonnistumista. Elokuvan värimaailma on suunniteltu kuitenkin hämmästyttävän hienosti. Paletti suorastaan heittää katsojansa 40-luvun tunnelmaan. Ääniraita, muhkea DTS HD 5.1 on laadukkaampi. Kanavat on hyödynnetty niin hyvin kuin mahdollista. Afrikkaan sijoittuvassa avauskohtauksessa pommit iskeytyvät syvälle kotisohvaan asti. Dialogi kuitenkin hukkuu hetkittäin taustahälyyn.

Ekstroja on niin paljon kuin on voitu levylle mahduttaa. Suurin osa niistä on valitettavasti vain sitä kuuluisaa parran pärinää kun käsikirjoittajat, ohjaaja ja tietenkin Tom Cruise kehuvat toisiaan ja toistensa visiointia. Ekstrat myös toistavat itseään turhuuden rajamaille asti. Viimeiseksi ekstraksi on sijoitettu pitkä haastatteluosuus, joka muistuttaa aivan James Liptonin Tähdet kertovat formaattia. Cruise ja Singer keskustelevat live-yleisön edessä elokuvasta ja vastaavat kysymyksiin. Haastattelun tekninen toteutus on melko hutera ja Singerin ulosanti jättää toivomisen varaa. Haastattelussa hilpeyttä herättää myös se, että molemmat herrat esiintyvät kuin yliopiston professorit luentosaleissaan.

Onneksi mukaan on laitettu lähes kaksituntinen Kevin Burnsin ohjaama dokumentti The Valkyrie Legacy, joka kertoo selkokielellä Saksan ajautumisen Hitlerin alaisuuteen. Lukuisten haastatteluiden ja arkistokuvien avulla (salaliiton) taustat ruoditaan fantastisesti aina ensimmäisestä maailmansodasta nykyhetkeen. Dokumentin ainoa miinus on se, että Burns selvästi varoo astumasta itse elokuvan varpaille. Dokumentti myös kestää aavistuksen liian kauan, mutta sen jaksaa katsoa silti ongelmitta.

Blu-raylla kommenttiraitoja on kaksi. Ensimmäisellä puheita pitävät ohjaaja Singer, päätähti Cruise ja käsiksestä vastannut Christopher McQuarrie. Toisella raidalla McQuarrie pohtii elokuvaa yhdessä kakkoskirjoittaja Nathan Alexanderin kanssa. Molemmat kommentoinnit ovat hyvä sekoitus asiallisuutta, asiantuntevuutta ja huumoria. Ne lisäävät julkaisun arvoa huomattavasti.

Julkaisun kakkoslevyllä on ns. digital copy levyke, jolta elokuvasta voi itselleen pyöräyttää laillisen kopion. Kaikki lisämateriaali on tekstitetty suomeksi, mukaanlukien kommenttiraidat. Tekstityksissä on useita kirjoitusvirheitä, mutta ne eivät isommin haittaa.

Tarjolla on myös kahden levyn DVD-julkaisu, joka sisältää kaikki tärkeimmät ekstrat, mm. molemmat kommenttiraidat, Burnsin pitkän dokumentin ja digital copyn.

Teksti © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202