Operaatio Prinsessa

Princess Protection Programme (2009)

| DVD
  • 3

Disney-uutuus on lämminhenkinen elokuva ystävyydestä, erilaisuudesta ja sopeutumisen vaikeudesta.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2009-09-28 / päivitetty 05.10. klo 22:10

KUVA 3

Selena Gomez
Selena Gomez 

KUVA 2

Tanssiaisissa
Tanssiaisissa 

KUVA 1

Demi Lovato ja Selena Gomez
Demi Lovato ja Selena Gomez 

Operaatio Prinsessa

Ohjaus Allison Liddi
Näyttelijät Selena Gomez, Demi Lovato, Jamie Chung, Nicholas Braun ja Molly Hagan.
Maa Yhdysvallat
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Disney Channel, Rainforest Productions ja Walt Disney Studios Home Entertainment
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Disney-uutuus Operaatio Prinsessa kertoo Prinsessa Rosalindasta, joka elää vaaleanpunaista prinsessa-arkea valtakunnassaan. Hänet aiotaan kruunata pian kuningattareksi, mutta paha majuri on toista mieltä. Hän haluaisi päästä valtaan ja aikoo kaapata prinsessan. Hätiin ehtii kuitenkin Operaatio Prinsessa, jonka uskollinen agentti Mason vie prinsessan turvaan omaan kotiinsa Yhdysvaltoihin. Siellä Rosalindan täytyy teeskennellä olevansa Masonin tyttären Carterin Rosie-serkku Iowasta, jotta epäilyt koulussa eivät heräisi. Rosalindalla on kuitenkin vaikeuksia eläytyä tavallisen tytön arkeen. Prinsessan täydellinen usean kielen taito, jalo käytös ja omituiset ruokailutottumukset herättävät ihmetystä ja kateutta kanssasisarissa. Tilannetta ei yhtään helpota, että pian on luvassa lukion päätöstanssiaiset, joiden kuningattaruudesta käydään kovaa kilpailua koulun suosituimpien tyttöjen keskuudessa.

Operaatio Prinsessa on lämminhenkinen elokuva ystävyydestä, erilaisuudesta ja sopeutumisen vaikeudesta. Se käsittelee oivaltavasti todellisen ystävyyden käsitettä ulkonäköpaineita tursuavassa nyky-yhteiskunnassa. Menestyksen tavoittelua, kauniita vaatteita ja suurta omaisuutta tärkeämpää on kuitenkin ystävä, joka kävelee rinnallasi, vaikka olisit yltäpäältä jäätelössä. Todellinen ystävä ei myöskään yritä hyötyä toisista, vaan pystyy tekemään ystävän puolesta uhrauksia pelkäämättä omien kasvojen menetystä. Operaatio Prinsessa tarjoilee perus-Disney-laatua, mutta ei kuitenkaan yllä tämän vuoden hittielokuvan, Hannah Montana: The Movien, tasolle. Hannah Montanassa käsitellään samoja aiheita ja teemoja Operaatio Prinsessaa syvällisemmin.

Carterina loistaa Selena Gomez ja Prinsessa Rosalindaa näyttelee Demi Lovato. Tyttöjen kemia toimii hyvin yhteen ja ystävystyminen onnistutaan kuvaamaan realistisesti. Gomez voitti roolistaan Teen Choice Awardissa naispääosapalkinnon kesän tv-tähtisarjassa 2009. Aiemmin samassa gaalassa on palkittu muun muassa Hannah Montanana tunnettu Miley Cyrus (2008) ja Hillary Duff (2005). Palkinto enteileekin Selena Gomezin näyttelijäuralle hyvää. Operaatio Prinsessan muissa lapsirooleissa nähdään Jamie Chung, Nicholas Braun ja Molly Hagan. Aikuisnäyttelijöille on kirjoitettu vain pienet roolit, joka on hyvä ratkaisu. Kyseessä on ensisijaisesti tarina teinityttötodellisuudesta, johon aikuiset liittyvät hyvin vähissä määrin. On myös hienoa, että tarinaan ei ole lisätty perinteistä teinirakkauskuviota vaan tässä käsitellään puhtaasti tyttöjen välistä ystävyyttä iloineen ja suruineen.

Kaiken kaikkiaan Operaatio Prinsessa on varsin kelvollinen Disney-uutuus. Se käsittelee tärkeitä asioita ystävyydestä kovin prinsessamaiseen tyyliin, mutta perusajatus välittyy tyllihameiden ja kultakruunujen seasta. Elokuva sopii kokoperheen, erityisesti naisväen, elokuvaillan viihteeksi. Kukapa meistä ei joskus olisi unelmoinut, että saisi olla prinsessa edes yhden päivän.

DVD: Disneyn julkaisu on teknisesti hyvätasoinen. 2.35:1 anamorfinen laajakuva on selkeä ja kuvakulmat on valittu taitavasti. Elokuvan ääniraita Dolby Digital 5.1 tarjoilee tasaisen hyvää tasoa.

Lisämateriaali valottaa pääosanäyttelijöiden Selenan ja Demin arkea kulissien ulkopuolella. Katsoja pääsee tutustumaan elokuvan tekoon ja myös tyttöihin tarkemmin tämän pienoisdokumentin kautta. Lisäksi lisämateriaali tutustuttaa katsojan oikean prinsessan arkeen, joka on muutakin kuin pelkkää ruusuilla tanssimista. Sokerina pohjalla lisämateriaaleissa on musiikkivideon “One and The Same”-musiikkivideo. Kaiken kaikkiaan lisämateriaalit ovat tässä julkaisussa hyvin valitut ja tuovat pienen lisämausteen jo sinänsä herkullisen prinsessakakun päälle.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202