Oma taivas

The Lovely Bones (2009)

| DVD
  • 3

Kököt fantasiajaksot rampauttavat Alice Seboldin kirjaan perustuvaa fantasiadraamaa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-08-12 / päivitetty 27.10. klo 09:09

KUVA 4

Mark Wahlberg
Mark Wahlberg 

KUVA 3

Stanley Tucci
Stanley Tucci 

KUVA 2

Saoirse Ronan
Saoirse Ronan 

KUVA 1

Saoirse Ronan
Saoirse Ronan 

Oma taivas

Ohjaus Peter Jackson
Näyttelijät Saoirse Ronan, Mark Wahlberg, Rachel Weisz, Stanley Tucci, Susan Sarandon
Maa Yhdysvallat / Iso-Britannia / Uusi-Seelanti
Pituus 136 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©

Nuori Susie (Saoirse Ronan) on juuri lähestymässä unelmiensa poikaa, kun tyttö surmataan. Pilvilinnojen sijaan Susie päätyy maan ja taivaan väliseen tilaan, joka ammentaa kuvastonsa suoraan tytön alitajunnasta. Susien tehtäväksi jää selvittää asiansa maan päällä loppuun ennen taivaan porteille kolkuttamista.

Taakseen tyttö jättää surevan perheen. Isä (Mark Wahlberg) saa pakkomielteekseen surman selvittämisen, äiti (Rachel Weisz) taas hajoaa henkisesti. Apuun tulee perheen juoppo isoäiti (Susan Sarandon), joka hoitaa Susien sisaruksia omaan tyyliinsä.

Murhan takana on naapuriin muuttanut hyypiö, George Harvey (roolistaan ansaitusti Oscar-ehdokkuuden saanut Stanley Tucci), joka on rakentanut viljapellon alle salaisen tyrmän. Mies käyttäytyy epäilyttävästi ja osoittaa sosiopaatin elkeitä, mutta peittää jälkensä niin hyvin ettei poliisi ymmärrä kuulustella tätä tarkemmin.

Tyyliltään ja toteutukseltaan Oma taivas muistuttaa ohjaaja Peter Jacksonin 16 vuoden takaista mestariteosta Taivaalliset olennot. Kahden tytön fantasialeikkejä seurannut draama oli typerryttävän tyylikäs ja tunnelmallinen tutkielma rikoksen oikeutuksesta. Arkitodellisuutta ja mielikuvitusta yhdistellyt elokuva myös esitteli nuoren Kate Winsletin eräässä ensimmäisistä rooleistaan.

Siinä missä Taivaalliset olennot oli tyylikäs ja uskottava, sortuu Oma taivas yllättävänkin halpaan kuvastoon. Susien välimaailmassa on menty siitä missä aita on matalin: tylsät surrealistiset luontomaisemat ja satunnaiset väriläiskät – kuten valtavat rantapallot ja jääveistokset – ovat imeliä ja niiden toteutus haiskahtaa laiskalta CGI:ltä. Eiköhän jokainen ole jo nähnyt Dalia ihan tarpeeksi. Tyttö ei edes istu saumattomasti ympäristöönsä.

Näissä tietokonelavasteissa vellotaan aivan liian kauan. Jacksonin kingkongiaaninen tendenssi venyttää efektinäytöksiään rikkoo tarinan eheyttä ja vie tilaa perheen surutyöltä, joka on monella tapaa tarinan mielenkiintoisin puoli. Weiszin hienosti henkilöimän äidin surua vain sivutaan ja Sarandonin hauskasti karrikoima isoäitikin jää vaillinaiseksi. Eniten tilaa saa isä, jonka tulkitsijana Mark Wahlberg tekee yllättävän hienoa työtä.

Muuten elokuvan tekninen toteutus on huippuluokkaa. Erityisesti huomio kiinnittyy Andrew Lesnien kameratyöskentelyyn, joka on yhdistelmä perinteistä kuvaa ja mielikuvituksellisesti sijoitettuja minikameroita, jotka sukeltavat aivan hahmojen iholle. 70-lukulainen estetiikka toimii myös paremmin kuin esimerkiksi parin kuukauden takaisessa The Boxissa. Nyt se on muutakin kuin retrotapetteja ja leveitä kauluksia.

Alice Seboldin romaaniin perustuva Oma taivas olisi ansainnut paremman tulkinnan. Nyt imelä taivaskuvasto peittää alleen tarinan sinällään arvokkaan ytimen, ja tuntuu kuin Jackson olisi missannut sen, mikä tekee tarinasta kertomisen arvoisen. Koston oikeutusta ei juuri pohdita, ja murhaajan kohtalokin tuntuu lopulta täydelliseltä antikliimaksilta.

Kuoleman laukaisema ydinperheen hajoaminen ja menetyksen prosessointi toimivat nekin vain puoliteholla, vaikka juuri niiden pitäisi olla keskiössä. Tämä on suuri sääli, sillä maan päälliset tapahtumat on kuvattu todella hienosti.

DVD: Paramountin julkaiseman DVD:n kuva (anamorfinen 2.35:1-laajakuva) näyttää hyvältä: värimaailma on tasapainossa ja kuva terävä. Ääniraita (DD 5.1) toistuu komeana.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202