Oliver Twist (1922)

Oliver Twist (1922)

| DVD
  • 4

Lon Chaneyn ja Jackie Cooganin tähdittämä Oliver Twist vuodelta 1922 on ensimmäinen merkittävä aiheesta tehty elokuva. Mykkä Oliver Twist on kaikin puolin toimiva kokonaisuus, mutta siitä puuttuu viim…

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-11 / päivitetty 08.07. klo 12:12

KUVA 1

Lon Chaney ja Jackie Coogan
Lon Chaney ja Jackie Coogan 

Oliver Twist (1922)

Ohjaus Frank Lloyd
Näyttelijät Jackie Coogan, Lon Chaney Sr., Georg Siegmann, Gladys Brockwell
Maa Yhdysvallat
Pituus 74 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1922 Associated First National Pictures.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Charles Dickensin klassikkoromaania Oliver Twistiä on filmattu vuosikymmenten aikana tasaiseen tahtiin, viimeisimpänä oman visionsa on valkokankaalle tuomassa Roman Polanski, jonka ohjaaman version on tarkoitus ilmestyä vuoden 2005 aikana. Mykän elokuvan aikakaudella Dickensin kertomus filmattiin kuudesti, joista tunnetuin on Chaplinin Pojassa maailmanmaineeseen nousseen Jackie Cooganin tähdittämä versio vuodelta 1922.

Elokuvan ohjaajana toimi skotlantilaissyntyinen Frank Lloyd, joka muistetaan parhaiten Clark Gablen ja Charles Laughtonin miehittämästä elokuvasta Kaappaus laivalla (1935). Chaplinin tapaan Lloyd aloitti uransa teatterinäyttelijänä vanhalla mantereella, mutta siirtyi elokuvamaailmaan vierailtuaan teatteriseurueensa kanssa Yhdysvalloissa. Uransa alkuaikoina hän toimi sekä näyttelijänä että ohjaajana, mutta siirtyi piakkoin lopullisesti kameran taakse koettuaan sen mielenkiintoisemmaksi. Urallaan kaksi Oscar-palkintoa voittanut Lloyd ehti odottaa lopullista läpimurtoaan liki kymmenen vuoden ja sadan elokuvan ajan, ennen kuin Oliver Twistin valtaisa menestys nosti hänet merkittävien ohjaajien joukkoon.

Tuntematon nainen synnyttää orpokodissa poikalapsen, mutta kuolee ehtimättä kertoa henkilöllisyyttään. Pojalle annetaan nimeksi Oliver Twist ja koska kukaan ei tunnu olevan kiinnostunut hänestä, jää Oliver orpokodin asukiksi. Yhdeksän vuotta kuluu, ennen kuin Oliverille löytyy adoptoija paikallisen hautausurakoitsijan aikoessa kasvattaa pojasta itselleen apulaisen. Kauan ei Oliver uudessa kodissaan viihdy, vaan jouduttuaan hankaluuksiin poika karkaa Lontooseen. Peräänsä hän saa salaperäisen herra Monksin, joka tuntuu kantavan erityistä huolta siitä, että Oliverin todellinen henkilöllisyys tulee jonain päivänä ilmi.

Elokuvan tekoon käytettiin yli puoli miljoonaa dollaria, joka oli tuohon aikaan melkoinen summa rahaa. Rahat käytettiin kuitenkin viisaasti, sillä teknisestä puolesta ei ole pahaa sanottavaa. Viktoriaanisen Englannin porvariston tyylikkäät asumukset ja slummien asukkaiden kurjat murjut heräävät henkiin taidokkaissa ja hyvällä maulla toteutetuissa studiolavasteissa. Puvustus ja maskeeraus tukevat esittämäänsä aikakautta hyvin, eivätkä sorru missään vaiheessa ylilyönteihin. Kuvaus on tyylikästä ja Lloydin napakka ohjaus pitää kokonaisuuden tiiviisti koossa.

Lloydin ja Harry Weilin yhdessä kirjoittama käsikirjoitus on melko suoraviivainen ja tiivis tulkinta Dickensin tekstistä. Vaikka suoranaista valittamisen aihetta ei olekaan, ei aavistuksen verran lisää pituutta olisi ollut pahitteeksi, sillä nyt elokuvan draama ei nouse aivan tarinan velvoittamalle tasolle. Oliverin kovaa kohtaloa ja elämän kurjuutta olisi voinut kuvata vieläkin intensiivisemmin, jotta elokuva olisi pystynyt tosissaan haastamaan D. W. Griffithin mestariteoksen Katkenneita kukkasia köyhyyden koskettavimpana ja vahvimpana kuvauksena. Tällaisenaan elokuvassa on kokoajan hienoinen sievistelyn maku.

Coogan on nimiroolissa ilmiömäinen ja Oliver Twist toimiikin oivana näpäytyksenä niille, jotka ovat pitäneet häntä ainoastaan yhden elokuvan ilmiönä. Vaikka hän paistatteleekin luonnollisesti suurimmassa valokeilassa, saavat myös muut näyttelijät esittää osaamistaan. Jälleen kerran ikimuistoisen maskeerauksen itselleen rakentanut Lon Chaney loistaa uransa parhaimpiin kuuluvassa, taskuvarasjoukon vastenmielisen johtajan Faginin roolissa. Cooganin lisäksi myös muut lapsinäyttelijät suoriutuvat tahoillaan hyvin ja veteraanit George Siegmann sekä Gladys Brockwell täydentävät laadukkaan näyttelijäkokonaisuuden.

Oliver Twistille oli menestyksestä huolimatta vähällä käydä huonosti. Vuosikymmenten ajan elokuva oli merkitty kadonneeksi, kunnes 1976 Jugoslaviasta löytyi sen kopio. Huolellisella restauroinnilla se pystyttiin palauttamaan lähelle alkuperäistä muotoa. Hyvä niin, sillä vaikka tämä ei aivan David Leanin kuuluisan version (1948) rinnalle nousekaan, on se silti laadukas tulkinta klassisesta aiheesta.

Dvd: Imagen R0-versio (NTSC) on kuvaltaan keskinkertainen. Printissä esiintyy naarmuja, roskia sekä puuttuvia ruutuja. Muutama kohtaus on selkeästi heikompaa laatua, sillä puuttuvaa materiaalia on siirretty eri filmilähteistä. Kuva on windowboksattu eli sitä ympäröivät mustat palkit joka puolelta. Tämä on tehty sen vuoksi, että mahdollisesta tv:n overscanningista huolimatta saataisiin mahdollisimman paljon kuvainformaatiota esille. Ääniraita on 1.0 Dolby Digital, jossa ei esiinny häiriöitä. Taustasäestys on keskinkertaista. Lisämateriaalia ei levylle ole laitettu kuin yhden Lon Chaney -lyhytelokuvan verran, The Light in the Dark valmistui vuonna 1922.

teksti: © 2005 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

Free Guy

| 10.08.

Kesän todellisessa yllättäjässä pelimies kyllästyy vähäpätöiseen sivurooliin.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

The Ice Road

| 26.08.

Vaikka jää pettää rekkakuski-Neesonin rutiininomaisen toimintatrillerin alta, vihainen harmaakarhu ei osoita hiipumisen merkkejä.

Lue lisää »

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä

| 03.09.

Säädyllisen siirappisessa murhenäytelmässä toimittaja löytää kiihkeästä romanssista kertovan kirjeen ja rakastuu.

Lue lisää »

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia

| 21.09.

Sokea ja sosiaalisesti eristynyt cinefiili rullaa oman elämänsä kasarisankarina hakemaan höttöisen hattaran sijaan aitoa läheisyyttä.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Caleb Landry Jones ja Henry Hughes

The Outpost Lue arvio »

Gerard Butler

Greenland Lue arvio »

Russell Crowe

Rattiraivo Lue arvio »

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202