Odottamaton ehdotus

The Proposal (2009)

| DVD
  • 2

Erikoinen parivaljakko yhdistää kimpsunsa ja kampsunsa kihlautumalla, tosin vain bisnesten kannalta.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2009-12-07 / päivitetty 12.11. klo 15:03

KUVA 4

Ryan Reynolds ja Sandra Bullock
Ryan Reynolds ja Sandra Bullock 

KUVA 3

Sandra Bullock
Sandra Bullock 

KUVA 2

Sandra Bullock ja Betty White
Sandra Bullock ja Betty White 

KUVA 1

Sandra Bullock ja Ryan Reynold
Sandra Bullock ja Ryan Reynold 

Odottamaton ehdotus

Ohjaus Anne Fletcher
Näyttelijät Sandra Bullock, Ryan Reynolds, Betty White, Mary Steenburgen
Maa Yhdysvallat
Pituus 108 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Kurtzman/Orci, Mandeville Films, Touchstone Pictures
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kanadalainen kustannustoimittaja Margaret Tate (Sandra Bullock) on alaistensa vihaama jäänainen, jota uhkaa umpeutuva viisumi ja sitä mukaa maastakarkotus. Etätyöskentelykään ei onnistu viranomaisten sääntöjen mukaan, joten pakon alla Margaret ilmoittaa olevansa kihloissa assistenttinsa Andrewn (Ryan Reynolds) kanssa. Andrew lupautuu leikkiin sillä ehdolla, että se vauhdittaa hänen paikalle jäänyttä uraansa. Nuoren parin tehtäväksi jää vakuuttaa niin viranomaiset kuin sukulaiset, että kyseessä on aito rakkaus. Asiat eivät kuitenkaan suju, kuten arvata saattaa, mutkattomasti. Ongelmat ja nolot tilanteet väijyvät nurkan takana.

Anne Fletcherin (27 Dresses – hääkuumetta) ohjaama Odottamaton ehdotus on nopeatempoinen romanttinen komedia, jonka juoni käsittelee hyvin tuttua aihepiiriä eli kahden ihmisen välistä viha-rakkaus -suhdetta, jossa lopulta rakkaus voittaa. Elokuvasta löytyy kohtalaista huumoria, vaikka genrellisesti siinä ei ole mitään uutta, mitä ei olisi aikaisemmin jo nähty. Kameralla ei tehdä mitään ylimääräistä, ohjaaja luottaakin enemmän kahden päänäyttelijän vetovoimaan, kuin ylimääräisiin kamerakikkailuihin.

Peter Chiarellin käsikirjoitus tarjoaa suhteellisen vakaata naurua, jonka juoni on kuitenkin sekoitus Peter Weberin Green Cardia ja David Franklinin Paholainen pukeutuu Pradaan -elokuvaa. Odottamattoman ehdotuksen huumori on tehty Bullockin ja Reynoldsin välisen keskinäisen sanailun varaan, joka on loistavasti ajoitettua. Hienoista hetkistä huolimatta elokuva pursuaa vanhoja ja varsin väsyneitä vitsejä, ylilyönneiltä ja myötähäpeältäkään ei valitettavasti vältytä.

Sandra Bullock on yksi taitavimmista tämän päivän komedienneista, joka omaa uskomattoman muuntautumiskyvyn. Miss Koviksen jälkeen hän on tehnyt useita elokuvia, mutta yksinään niistä ei ole ollut varsinainen kassamenestys. Bullockilta kesti 9 vuotta päästä takaisin komedian raiteille, jossa puksutetaan takaisin menestystä. Sopii vain toivoa, että matka kestää enemmän kuin sen yhden aseman välin.

Odottamattomassa ehdotuksessa Bullock esittää Margaretia, kylmäkiskoista ja voimakastahtoista kustannustoimittajaa, joka ei kaartele sanomisissaan ja saa haluamansa tavalla tai toisella. Varsinainen narttu, joka kanssa on helvetillistä työskennellä. Bullock on harvemmin nähty yhtä määrätietoisena kuin nyt, mutta samalla hänestä kuitenkin löytyy niitä naapurintyttömäisiä piirteitä.

Kaksi kaveria ja tyttö -sarjasta pinnalle ponnahtanut Ryan Reynolds ei ole puhjennut vielä kukkaan, vaikka ansioluettelosta löytyy komedioiden lisäksi draamaa ja toimintaa. Reynolds avaa totuttuun tapaan sanallisen arkkunsa ja antaa samalla mitalla takaisin pompottavalle pomolleen Margaretille assistentti-Andrewna. Bullock ja Reynolds tekevät työskentelyllään elokuvasta helposti katsottavan ja nautittavan kokonaisuuden.

Elokuva on tehty pinkit lasit silmillä, joka kosiskelee naisyleisöä. Pitkästä parisuhteesta ei kuitenkaan kannata haaveilla, häistä puhumattakaan. Elokuva on enemmänkin yhden illan juttu – se oli sen kerran mukavaa.

DVD:Kuva- ja äänilaadultaan Walt Disney Studios Home Entertainmentin julkaisu täyttää perusvaatimukset. Kuvaformaatti on anamorfinen laajakuva 2.35:1 kuvasuhteella ja ääni toistuu kirkkaasti Dolby Digital 5.1 muodossa.

Levyn lisämateriaalina nähdään Deleted scenes eli elokuvasta poistettuja kohtauksia. Jos elokuvan nykyinen loppu ei innosta, on katsojalla mahdollisuus katsoa myös vaihtoehtoinen loppu valitsemalla bonusmateriaaleista Alternate ending, joka ainakin allekirjoittaneen mielestä oli hitusen parempi kuin mitä elokuvassa nähtävä loppu. Valitsemalla Audio commentary, elokuvan voi katsoa ohjaaja Anne Fletcherin ja käsikirjoittaja Peter Chiarellin kommentein varustettuna. Lisämateriaalin parasta antia on kuitenkin Set antics: outtakes and other absurdities from the Proposal, jossa nähdään pieleen menneitä kohtauksia. Elokuvan puuduttavan kliseinen hauskuus paikataan ainakin osittain tällä materiaalilla.

Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202