Notorious

Notorious (2009)

| DVD
  • 2

Geneerinen elämänkertaelokuva yhdestä 90-luvun tunnetuimmasta rap-ikonista.

Sampo Bergman
julkaistu 2009-07-07 / päivitetty 10.07. klo 13:01

KUVA 3

Jamal Woolard, Derek Luke ja muita esiintyjiä.
Jamal Woolard, Derek Luke ja muita esiintyjiä.  

KUVA 2

Derek Luke
Derek Luke 

KUVA 1

Derek Luke ja Jamal Woolard
Derek Luke ja Jamal Woolard 

Notorious

Ohjaus George Tillman Jr.
Näyttelijät Jamal Woolard, Dennis L.A. White, Derek Luke
Maa Yhdysvallat
Pituus 118 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Fox Searchlight Pictures, Voletta Wallace Films, Bystorm Films, State Street Pictures, Bad Boy Worldwide Entertainment Group ja FS-Film Oy
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Paremmin artistinimillä Notorious B.I.G. ja Biggie Smalls tunnettua Christopher Wallacea on pidetty Amerikan itärannikon rap-musiikin henkiinherättäjänä. Brooklynistä lähtöisin oleva Biggie ystävystyi nopeasti musiikkiteollisuuden parissa pyörineen Sean ”Puff Daddy” Combsin kanssa, ja debyyttialbumin myötä miehen nimi levisi koko Amerikan tietoisuuteen.

Biggien ura ei kuitenkaan ehtinyt loistaa kuin kahden merkillepantavan albumin verran, kun vuonna 1997 mies ammuttiin autoonsa hänen ollessaan markkinoimassa uusinta levyään Kaliforniassa. Saman tyylisen kohtalon oli kokenut noin puoli vuotta aikaisemmin myös rap-artisti Tupac Shakur. Selvittämättömäksi jääneitä veritekoja on myöhemmin käsitelty muun muassa Nick Broomfieldin ohjaamassa dokumentissa Biggie & Tupac.

Notorious kertoo Biggien elämänvaiheet draamahakuisen elämänkertaelokuvan keinoin. Brooklynin huumebisneksen keskeltä omaleimaiseksi rap-artistiksi nousseen Biggien naissuhteet sekä hiertyneet välit Tupacin kanssa käydään läpi tarkasti ja pääkohtia unohtamatta, mutta tarinankerronnallisesti elokuva taantuu lopulta puuduttavan tasapaksuksi.

Käsikirjoittajat Reggie Rock Bythewood ja Cheo Hodari Coker ovat kyllä olleet sinut pohjamateriaalinsa kanssa, mutta eivät ole kyenneet löytämään temaattisesti mitään erikoista Biggien elämäntarinasta. Monien tärkeiden tapahtumien merkityksellisyys tuntuu jäävän pintapuoliseksi, eikä George Tillman Jr:n kaavamainen ohjaus auta asiaa yhtään. Tarinointi unelmien toteutumista tuntuu jo ideana niin naiivilta, ettei sitä tahtoisi elokuvan kantavaksi teemaksi oikein uskoa.

Juonenkulkua rytmittävät lukuisat Biggie Smallsin sekä hänen suojattiyhtyeensä Junior M.A.F.I.A.:n luomat kappaleet. Pääroolin vakuuttavasti hoitava rap-tähti Jamal Woolard tulkitsee Biggien biisit esikuvalleen uskollisesti, ja funkahtava rap-musiikki luo elokuvaan sopivaa eloisuutta. Kovasti mainostetun Danny Elfmanin alkuperäismusiikkeja kuullaan hädin tuskin ollenkaan.

Notorious on puutteellinen. Kokonaisuutta vaivaa tietty kunnianhimon uupuminen ja kykenemättömyys löytää Biggien elämäntarinasta mitään pintaa syvempää kerrottavaa. Hampaiden kiristelyä aiheuttaa varmaan myös elokuvan varsin puolueellinen suhtautuminen Biggien ja 2Packin väliseen nokkapokkaan.

DVD: FS-Film Oy:n julkaisema DVD on laadukasta jälkeä. 2.40:1-kuvasuhteesta letterbox 16:9-muotoon muutettu kuva on tarkka ja kirkas. Dolby Digital 5.1- äänimaailma toistuu selkeänä; ainoastaan takakaiuttimien voimakkaampi hyödyntäminen olisi ollut suotavaa. Elokuvan kommenttiraidat esitetään perinteikkäästi mono- ja stereomuodoissa.

Lisämateriaaleina toimii poistettujen otoksien lisäksi surkealaatuinen keikkatallenne sekä ”Anatomy of B.I.G. Performance” -minidokumentti, jossa ohjaaja Tillman kertoo elokuvaan mallinnettujen live-esiintymisien synnystä ja kehittelystä.

Kommenttiraitoja elokuvasta löytyy kaksi kappaletta. Ensimmäisellä raidalla ääneen pääsevät ohjaajan ja käsikirjoittajien lisäksi leikkaaja Dirk Westervelt, toisella puolestaan kuullaan Biggien kahta manageria sekä miehen äitiä.

Kommenttiraidat ja lisämateriaalit ovat tekstitetty suomeksi. Julkaisun mukana tulee myös DVD joka sisältää elokuvan digitaalisen kopion.

Teksti: © 2009 Sampo Bergman

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202