Ninjakoulun oppilas tekee vastustajistaan silppua b-luokan toimintaelokuvassa, joka ei juuri viihdytä.
Ninja Assassin (2009) voisi olla ihan lysti elokuva, ellei se ottaisi itseään niin pahuksen vakavasti. Tarina muinaisen ninjakoulun kasvattamasta, sittemmin oppi-isiään vastaan kääntyneestä taistelijasta on niin hölmö, että se kaipaisi ympärilleen camp-kalkkunan puitteet. Ohjaaja James McTeigue (V niinkuin verikosto, 2005) pitää kuitenkin suun mutrulla, ja hauskuus on hetkessä imetty kuiviin.
Juoni kulkee Saksasta Japanin vuorille. Europol-agentit Maslow (Ben Miles) ja Mika (Naomie Harris) tutkivat omituisia surmia, joiden takaa epäillään löytyvän vuosisatoja toiminut ninjaorganisaatio. Mika tempautuu pahiksista irtautuneen Raizon (Rain) kainaloon tämän ristiretkellä kohti entisiä klaanitovereitaan. Miehen mielessä on tietenkin kosto.
Toiminta on Ninja Assassinissa yllättävänkin hurmeista. Jo avausepisodi näyttää korttinsa, kun varjoista iskevä assasiini silpoo yakuza-jengiläiset veriseksi silpuksi. Terä viuhuu ja sisuskalut lentelevät. Heiluvalla kameralla yritetään varmaankin tehostaa koreografioita, joista ei nyt katsoja ota mitään tolkkua. Kun mukaan sotketaan vielä B-luokan CGI-efektejä, on kokonaisuus lähempänä Ninja Gaidenin kaltaisia videopelejä.
Pääosassa korealainen pop-sensaatio Rain patsastelee komeasti mutta sieluttomasti. Miehen ulosanti on toivottoman yksipuolista, ja näillä näytöillä kansainvälinen ura jää lyhyeksi. Paras roolitus on Shô Kosugi, ninjaklasarien kiintotähti, Ozunu-klaanin kovapäisenä johtajana.
Ninjafanien nostalgiatripiksi elokuvasta ei oikein ole, koska siinä ei ole asennetta eikä toisaalta riittävästi kalkkuna-arvoa. Se nyt vaan on täysin yhdentekevä mätkintäelokuva. Sisältönsä puolesta elokuva soveltuu lähinnä niille, jotka ovat liian nuoria muistaakseen Mortal Kombateja lapsuudestaan, mutta härski verirellestys ja miehekäs ikäraja karsivat nuorimmat pois yleisöstä. Tyhjiöön en tähän hätään keksi paikkaajaa, ja elokuva olikin kotimaassaan floppi.
Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa
Blu-ray: Warnerin Blu-ray julkaisu on teknisesti erinomainen. Kuvaformaattina on komea 2.40:1 anamorfinen laajakuva. Ääniraitana DTS-HD master audio 5.1.
Lisämateriaali ei ole aivan yhtä vakuuttavaa. Mukana on kolme dokumenttia, joiden yhteispituus on n. 40 minuuttia. Yhdessä dokumenttissa käydään läpi ninjojen historiaa ja myyttejä, ja kahdessa making of-dokumentissa perehdytään lähinnä elokuvan tekniseen toteutukseen, eli taistelukoreagrafioihin, visuaalisiin efekteihin jne. Lisäksi levyllä on n. 10 minuuttia poistettuja kohtauksia. Lisämateriaaleja ei ole tekstitetty suomeksi.
Levyllä on elokuvan digitaalinen kopio, jonka voi siirtää omalle koneelle katsottavaksi.
Blu-ray-teksti: © 2010 Antti Honkala
Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!
Lue lisää »Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.
Lue lisää »Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…
Lue lisää »Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.
Lue lisää »Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.
Lue lisää »Peter Panin päivitys kaivaa keijupölyn alta keskiöön tarinamallin eksistentiaaliset väristykset aikuistumisesta.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA