Wim Wendersin dokumentaari Nicholas Raysta on kiinnostava, mutta sekavasti toteutettu elokuva.
Vuonna 1979, kaksi vuotta menestyselokuvansa Amerikkalainen ystävä (1977) jälkeen, Wim Wenders alkoi työstää teosta ohjaajaystävästään, amerikkalaisen elokuvan suuriin nimiin lukeutuvasta Nicholas Raysta. Muun muassa Johnny Guitarin (1954) ja Nuoren kapinallisen (1955) ohjannut Ray ja Wenders olivat tutustuneet kaksi vuotta aikaisemmin Amerikkalaisen ystävän kuvausten yhteydessä ja pitäneet siitä lähtien tiiviisti yhteyttä. Nyt kaksikon tiet ovat eroamassa, sillä Raylla on diagnosoitu syöpä, eikä hänellä ole enää paljon elinaikaa. Syöpään kuolemaisillaan olleen Rayn elämän viimeisistä hetkistä olisi saanut kokoon hienommankin elokuvan, sillä vuonna 1980 ensi-iltansa saanut Nick’s Film – Lightning Over Water (a.k.a. Salama veden yllä) jättää jälkeensä hyvin ristiriitaisen maun.
Elokuva alkaa huhtikuusta 1979. Los Angelesissa työskentelemässä ollut Wenders saapuu New Yorkiin tapaamaan Rayta. Miesten tarkoituksena on suunnitella yhteistä elokuvaa kuolemansairaasta maalarista sekä tutkiskella Rayn We Can’t Go Home Again –teosta. Vaikka Ray onkin fyysisesti huonossa kunnossa, on halu elokuvien tekoon edelleen suuri, eikä hän halua luovuttaa ennen kuin miesten yhteisen elokuvan viimeinenkin otos on purkissa.
Wendersin elokuva on lähtökohdiltaan kiinnostava teos ainakin elokuvan historiasta kiinnostuneille. Se on paljastava ja intiimi henkilökuva suuresta taiteilijasta, joka päättää elää elämänsä elokuvien parissa aivan viimeiseen hengenvetoon asti. Välillä Rayta viedään sairaalaan tutkimuksiin ja välillä häntä nähdään luennoimassa elokuvistaan tai ohjaamassa Actor’s Studiolla. Rayn kiinnostavasta hahmosta saadaan kiitettävästi irti, vaikka onkin myönnettävä, ettei kuolemansairasta ihmistä ole kovinkaan miellyttävää katsoa.
Lightning Over Water, kertomus elokuvia tekevistä ystävyksistä, joista toinen on parhaassa luomisvoimassaan ja toinen tekee kuolemaa, on kokonaisuutena kuitenkin sekava ja horjuva teos. Videokameralla kuvatut kohtaukset, joissa Wenders ja Ray käyvät läpi materiaaliaan, heikosti työstetyt sairaala- ja teatterijaksot sekä loppua kohden yhä taiteellisemmaksi muuttuva yleisilme aikaansaavat sen, ettei tähän elokuvaan oikein tahdo päästä sisälle. Tällaisenaan elokuva ei oikein asetu mihinkään hyväksi havaittuihin raameihin, joten sen seuraaminen on paikoin hyvinkin työlästä. Itse olisin kaivannut huomattavasti perinteisempää lähestymistapaa, jolloin aiheesta olisi saanut paljon enemmän irti. Komeita kuvia New Yorkista ihailee kuitenkin mielellään.
Omaperäinen ja kuvia kumartamaton Nicholas Ray oli mielenkiintoinen hahmo, mutta valitettavasti Wenders ei ole tehnyt hänestä aitoa dokumenttia, vaan pikemminkin henkilökuvan, joka paljastaa paljon, mutta ei kuitenkaan kaikkea. Hieman yksinkertaisemmin toteutettuna tästä elokuvasta olisi nauttinut huomattavasti enemmän, tällaisenaan kokonaiskuva vaikuttaa sekavalta. Toisaalta on mukava huomata, että menestyksestä huolimatta Wendersillä oli uskallusta tehdä kokeellisempaakin materiaalia.
DVD: Nick’s Film – Lightning Over Water kuuluu osana Sandrew Metronomen julkaisemaan The Wim Wenders Collection II:n. Koska kyseessä on monesta eri materiaalista koostuva kokonaisuus, heittelee kuvan laatu melkoisesti. Tarinan perusrunko (anamorfinen 1.78:1) on kuitenkin hyvälaatuista kuvamateriaalia, jossa värit toistuvat luonnollisesti ja kuvakohinaakaan ei juuri esiinny. Ääniraitoja on kolme (DD 2.0, DD 5.1 sekä dts), eikä yhdessäkään ole moitteen sijaa. Tekstitykset ovat suomeksi, ruotsiksi, norjaksi ja tanskaksi. Lisämateriaalia ei tämänkään elokuvan kohdalla ole, vaikka Nicholas Raysta olisi varmasti paljonkin kerrottavaa.
Teksti: © 2009 Kari Glödstaf
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA