Next

Next (2007)

| DVD
  • 3

Las Vegasin hämyisässä yökerhossa taikurintemppujaan esittelevällä Crisillä (Nicolas Cage) on salainen kyky: Hän näkee kahden minuutin päähän tulevaisuuteen.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-06 / päivitetty 25.08. klo 15:03

KUVA 3

Jessica Biel
Jessica Biel 

KUVA 2

Nicolas Cage ja Jessica Biel
Nicolas Cage ja Jessica Biel 

KUVA 1

Julianne Moore ja Nicolas Cage
Julianne Moore ja Nicolas Cage 

Next

Ohjaus Lee Tamahori
Näyttelijät Nicolas Cage, Julianne Moore, Jessica Biel, Thomas Kretschmann
Maa Yhdysvallat
Pituus 96 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 I nitial Entertainment Group, Virtual Studios, Revolution Studios, Saturn Films, Broken Road Productions ja Eyetronics USA
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Las Vegasin hämyisässä yökerhossa taikurintemppujaan esittelevällä Crisillä (Nicolas Cage) on salainen kyky: Hän näkee kahden minuutin päähän tulevaisuuteen. FBI:n agentti Callie Ferris (Julianne Moore) saa asiasta vihiä ja haluaa värvätä Crisin riveihinsä hinnalla millä hyvänsä: Yhdysvaltoihin on nimittäin matkalla terroristien ydinpommi ja Cris voisi antaa kallisarvoista etumatkaa uhan torjumiseksi. Cris ei kuitenkaan ole halukas toimimaan FBI:n kristallipallona vaan lähtee mieluumin elämänsä rakkauden (Jessica Biel) matkaan. Cris ei tiedä, että nyt terroristitkin ovat hänen perässään. Tulevaisuuteen näkevä taikuri on heille todellinen uhka.

Bond-ohjaajanakin kunnostautunut Lee Tamahori on saanut luotsatakseen varsin mielenkiintoisella juonella varustetun elokuvan, joka on tulvillaan toinen toistaan parempia oivalluksia. Alun näppärä takaa-ajokohtaus kasinolla lupaa erittäin hyvää, mutta kuin varkain tunnelma lässähtää. Next kuuluu niihin elokuviin, joita ei missään nimessä olisi pitänyt tiivistää puoleentoista tuntiin. Paikoin tapahtumat etenevät melkoista haipakkaa ja editoijilla pitää kiirettä: Ydinpommin metsästyksen sekaan pitäisi mahduttaa yhtä sun toista ihmissuhdekiemuraa, räjäytyksiä ja näyttäviä ammuskeluja. Nextiä katsellessa tulee melkoinen ähky, joka saa loppuratkaisunkin tuntumaan hätiköidyltä. Puutteita on havaittavissa myös Crisin kyvyn havainnollistamisessa: Nykyhetken ja tulevaisuuden väliä pompitaan sekalaisesti ja lopussa löylyä lisätään jakamalla Cris ruudulle moneen osaan (ja samalla tehdään myös pienoinen kömmähdys tarinan jatkuvuudessa). Eniten pettävät elokuvan kohutut erikoistehosteet. Kiire on ollut kova.

Cagen näyttelijäntaidoista voidaan jälleen olla montaa mieltä. On hyvin vaikea sanoa milloin Cage eläytyy rooliinsa ja milloin taas vetelee vasurilla. Jos verrataan suoritusta Cagen mestarivetoihin, kuten Bringin Out the Dead, niin samalle tasolle ei missään nimessä ylletä. Sivuosien roolitus on melko onnistunutta, mutta henkilöt ovat sen verran mitäänsanomattomassa asemassa, ettei suorituksista saa kiinni lainkaan. Elokuvan kaunotar, Jessica Biel, ja Columbona tutuksi tullut Peter Falk ovat tästä hyviä esimerkkejä. Molempien roolit tuntuvat väkisin tarinaan mahdutetuilta.

Next on juuri sitä tuttua Hollywoodin toimintatykitystä, jota viimeaikoina on totuttu näkemään: Toisesta silmästä sisään ja toisesta ulos. Tamahorin ja kumppaneiden oivallukset ovat parhaimmillaan nerokkaita, mutta lopulliset ratkaisut ja tarinankerronta pettää odotukset nopeasti. Huonoksi Nextiä ei kuitenkaan voi sanoa. Bonusmateriaalia dvd:ltä löytyy kelvollisesti, mutta laatu ei päätä huimaa. Kaikesta paistaa kiire.

teksti: © 2007 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202