National Treasure: Salaisuuksien kirja

National Treasure: Book of Secrets (2007)

| DVD
  • 2

Book of Secrets on selkeästi suunnattu jopa normaalia nuoremmalle kohderyhmälle.

julkaistu 2008-01-04 / päivitetty 21.09. klo 14:02

KUVA 3

Diane Kruger ja Nicolas Cage
Diane Kruger ja Nicolas Cage 

KUVA 2

Diane Kruger, Justin Bartha ja Nicolas Cage
Diane Kruger, Justin Bartha ja Nicolas Cage 

KUVA 1

Nicholas Cage
Nicholas Cage 

National Treasure: Salaisuuksien kirja

Ohjaus Jon Turteltaub
Näyttelijät Nicholas Cage, Jon Voight, Justin Bartha, Diane Kruger, Helen Mirren, Ed Harris, Harvey Keitel
Maa Yhdysvallat
Pituus 124 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Jerry Bruckheimer Films, Junction Entertainment, Saturn Films, Sparkler Entertainment ja Walt Disney Pictures. © 1999-2007

Nicolas Cage esitttää toistamiseen Ben Gatesia, aarteenmetsästäjää ties kuinka monennessa polvessa, joka muutama vuosi sitten etsiskeli muinaista aarre-arkkua isänsä (Jon Voight), lemmittynsä (Diane Kruger) ja hyvän kamunsa Riley Poolen (Justin Bartha) kanssa. Silloin ryhmä hoiti homman kotiin, mutta miten käy nyt, kun horisontissa kajastaa jo entistä vaativammat haasteet ja seikkailut?

Koko Gatesin suku joutuu epämiellyttävään valoon, kun Mitch Wilkinson (Ed Harris) astuu julkisuuteen todisteiden kanssa, jotka osoittavat Gatesin esi-isän kuuluneen Abraham Lincolnin murhaan johtaneeseen salaliittoon. Shokki-uutisesta toivuttuaan isä ja poika kiiruhtavat selvittelemään, onko Wilkinsonin väittämissä perää. Varsin nopeasti heille paljastuu, että Wilkinsonilla ei ole puhtaita jauhoja pussissaan. Mutta mitä mies sitten haluaa? Hiljalleen kaksikolle alkaa selvitä uskomaton totuus Wilkinsonin todellisista motiiveista…

Hetkinen, eikös tämä leffa jo nähty kertaalleen? No melkein ainakin. National Treasure: Salaisuuksien kirja on ensimmäinen ja toivottavasti viimeinen jatko-osa parin vuoden takaiselle hitille National Treasure ja se noudattaa pitkälti samaa kaavaa kuin ensimmäinenkin elokuva. Luvassa on paljon pakoilua ja vakoilua, murtautumisia, ”hienojen” huijausten toteutuksia ja toinen toistaan uskomattomampia historiallisten ”totuuksien” paljasteluja.

Kysymyksessä on jonkinlainen epäonnistunut sekoitus Da Vinci-koodia ja Indiana Jonesia, joka on höystetty Mercedes Benz-, Motorola-, ja MSN-mainoksilla, joita elokuvassa on kuvottavuuteen asti.

Koko juoni on itsessään naurettava kaikkine totuuksineen ja salaliittoineen, eikä elokuvassa ole muutenkaan yhtäkään kohtausta, joka tuntuisi uskottavalta. Juonessa on aukkoja ja epäuskottavuuksia, toteutus on nopeaa ja äänekästä – eikä mikään herätä pätkääkään kiinnostusta yli 18-vuotiaissa ihmisissä.

Mutta siinähän se juju piileekin: Book of Secrets on selkeästi suunnattu jopa normaalia nuoremmalle kohderyhmälle. Voidaan otaksua, että harva aikuinen jaksaa katsoa elokuvaa loppuun asti – ellei ole syystä tai toisesta pakko. Lapsille/nuorille tällaista suurella rahalla tuotettua persoonatonta rymistelyä on toisaalta helppo suositella – esim. Lontoon keskustassa kuvattu näyttävä takaa-ajo kohtaus on hienosti toteutettu.

Mukana on sama näyttelijäkaarti kuin ensimmäisessäkin osassa, eli Nicholas Cage, hänen isäänsä esittävä Jon Voight ja tyttöystävää esittävä Diane Kruger. Parasta kamua esittää jälleen Justin Bartha. Uusina niminä mukaan on saatu niinkin suuria nimiä kuin Ed Harris, tuore Oscar-voittaja Dame Helen Mirren ja Harvey Keitel. Harvey Keitelillä on noin viisi repliikkiä elokuvan aikana, ja hänen roolihahmonsa funktio on jo itsessään mysteeri. Harris ja Mirren näyttävät lähinnä kyllästyneiltä. Ikävää, että taas kerran on paksulla shekillä saatu näinkin legendaariset ja lahjakkaat näyttelijät polvilleen.

Teksti © 2008 Antti Honkala

Dvd:llä Salaisuuksien kirjaan voi törmätä kahdessa muodossa: vuokra- ja kahden levyn myyntiversiona. Molemmissa kuva on anamorfinen 2.40:1. Äänenä on vankka Dolby Digital 5.1 joka pääsee oikeuksiinsa hulppeissa toimintakohtauksissa.

Vuokraversiossa bonusmateriaalit on karsittu olemattomiin. Onneksi sentään ohjaaja Jon Turteltaubin ja näyttelijä Jon Voightin kommenttiraita on jätetty. Luvassa on mukavaa jutustelua, lähinnä Turteltaubin aloitteista. Vuokralevyllä on myös paljon trailereita muista Disney julkaisuista.

Kahden levyn myyntiversio sisältääkin jo sitten rautaisemman annoksen extraa. Valtaosa lisämateriaalista on tyypillistä leffan esittelyä, joskin massiiviseen Disney tyyliin. Näyttelijä- ja tuotantokoneisto tulevat varmasti jokaiselle tutuiksi. Mukana on oikeastikin kiinnostavaa materiaalia, kuten The Library of Congress featurette. Jälleen kerran voin sanoa, että Disney taitaa dvd-julkaisut. Aikuisempaan makuun tarkoitettua sisältöä saisi edelleen olla enemmän.

Myyntiversion bonusmateriaalit:
Ohjaajan ja näyttelijän kommenttiraita, Deleted Treasures, The Treasure Reel: Bloopers & Outtakes, Secrets Of A Sequel, The Book Of Secrets: On Location, Street Stunts: Creating The London Chase, Inside The Library Of Congress, Underground Action, Cover Story: Crafting The Presidents’ Book, Evolution Of A Golden City, Knights Of The Golden Circle.

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202