Narnian tarinat: Prinssi Kaspian

The Chronicles of Narnia: Prince Caspian (2008)

| DVD
  • 4

Pevensien sisarukset ovat palanneet kotiinsa. Toisen maailmansodan riehuessa portti Narniaan avautuu sisaruksille uudelleen, tällä kertaa metroasemalta.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-02-06 / päivitetty 11.06. klo 15:03

KUVA 4

Skandar Keynes, William Moseley, Georgie Henley, Anna Popplewell ja Ben Barnes.
Skandar Keynes, William Moseley, Georgie Henley, Anna Popplewell ja Ben Barnes. 

KUVA 3

Anna Popplewell ja Georgie Henley.
Anna Popplewell ja Georgie Henley. 

KUVA 2

Ben Barnes.
Ben Barnes. 

KUVA 1

Skandar Keynes, William Moseley, Ben Barnes ja Anna Popplewell.
Skandar Keynes, William Moseley, Ben Barnes ja Anna Popplewell. 

Narnian tarinat: Prinssi Kaspian

Ohjaus Andrew Adamson
Näyttelijät William Moseley, Anna Popplewell, Skandar Keynes, Georgie Henley, Ben Barnes, Sergio Castellitto
Maa Iso-Britannia / Yhdysvallat
Pituus 150 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Walt Disney Pictures, Walden Media, Ozumi Films, Propeler, Silverbell Films, Stillking Films ja Walt Disney Home Entertainment.
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Irlantilaisen kirjailijan C.S. Lewisin ajattomat Narnia tarinat jatkuvat. Pevensien sisarukset ovat palanneet kotiinsa Englantiin. On kulunut vuosi siitä, kun he jättivät Narnian satumaan ja he eivät malta odottaa uutta tilaisuutta palata takaisin. Toisen maailmansodan yhä riehuessa Lontoon kaduilla portti Narniaan avautuu sisaruksille uudelleen, tällä kertaa metroasemalta.

Narniassa aika on rientänyt 1300 vuotta eteenpäin. Vallan on ottanut fantasiamaan todellisen kruununperijän, prinssi Kaspianin (Ben Barnes) häikäilemätön setä, kuningas Miraz (Sergio Castellitto) joka uskoo kukistaneensa alkuperäiset narnialaiset lopullisesti. Näin ei kuitenkaan ole asioiden laita, sillä kentaurit, faunit ynnä muut metsän asukkaat ovat yhä hengissä, mutta he joutuvat elämään pakosalla. Sama kohtalo odottaa prinssi Kaspiania: Mirazin puoliso synnyttää poikalapsen ja tämä antaa julmalle halllitsijalle tilaisuuden surmata Kaspian ja nousta valtaan lopullisesti. Opettajansa avulla prinssi onnistuu pakenemaan narnialaisten turviin. Kaspian kutsuu Pevensien sisarukset Peterin (William Moseley), Edmundin (Skandar Keynes), Susanin (Anna Popplewell) ja Lucyn (Georgie Henley) hätiin. Alkaa taisto Narnian palauttamisesta entisenlaiseksi rauhan tyyssijaksi. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo, varsinkaan kun luotettava leijona Aslan (äänenä Liam Neeson) ei anna kuulua itsestään.

Prinssi Kaspianin alkuhetkistä lähtien käy selväksi, että luvassa on visuaalisesti näyttävää ilotulitusta isolla kädellä. Ohjaaja Andrew Adamsonin nälkä on kasvanut syödessä sitten edellisen Narnia seikkailun. Hyvää taustatukea antaa saksalainen kuvaaja Karl Walter Lindenlaub, jonka kädenjälki näkyy selvästi. Velhon ja leijonan kuvanneen Donald McAlpinen konservatiivinen kuvaustyyli on muisto vain kun Lindenlaub pitää vauhtia yllä ja herättää Narnian lähes käsinkosketeltavaksi. Myös kuvauspaikkojen valinta on osunut avausosaa paremmin häränsilmään. Huolellisesti mietityt maisemat ovat aina tärkeä lenkki fantasiaelokuvissa, sillä kaikkea ei voi digitehostein synnyttää. Osuutta visuaalisen ilmeen onnistumiseen on toki efektipajan pojillakin, en sitä suinkaan kiellä, mutta mitään Velhon ja leijonan esittelemää tekniikkaa mullistavampaa ei silti ole tarjota. Elokuvassa on lukuisia kohtauksia, joiden mukanaolo ei ole juonen kannalta välttämätöntä. Ainoa tarkoitus niillä on esitellä näyttävää grafiikkaa ynnä muita tehosteita. Tämä on harmillisen silmiinpistävää.

Narnian (elokuva)tarinat on suunnattu pääosin lapsille. Näin olen ainakin ymmärtänyt. Tämä on mielenkiintoista, sillä itse pidin jo Velhoa ja leijonaa suhteellisen ”kovana” materiaalina lasten katsottavaksi. Prinssi Kaspian on vielä kahta astetta synkempi. Loputtomat taistelukohtaukset, julmuudet ja vihanpito ei voi olla perheen pienimmille mielekästä. Ainoastaan verellä ei Narniassa mässäillä, vaikka miekat ja tikarit heiluvatkin jatkuvasti.

Toinen suunnattomasti häiritsevä tekijä on uskonnollisen sanoman tuputtaminen. Monen mielestä Prinssi Kaspianissa uskonnollinen leima on jäänyt vähemmälle, mutta rohkenen olla eri mieltä. Elokuva on täynnä uskonnollista paatosta. Ei siinä sinällään mitään pahaa ole, kunhan vain aikuisen silmään särähtää. Elokuvan käsikirjoitus nojaa vahvasti C.S. Lewisin alkuperäisteokseen, vaikka ottaakin erivapauksia mm. taistelukohtauksissa. Perheen pienimpiä varten (?) tarkoitetut kevennykset – kuten rääväsuisten rottien nostaminen valokeilaan – ovat jo hivenen turhia, eivätkä sovi yleisilmeeseen millään muotoa.

Narnian tarinat: Prinssi Kaspian on näyttävää fantasiaa, josta britit voivat olla ylpeitä. Adamsonin hattuun Narnian tarinoiden jatko-osa on valtaisan iso sulka. Prinssi Kaspianin parissa viihtyy varttuneempikin väki. Hivenen ylimitoitettu (2,5h) seikkailu onnistuu pitämään hyvin otteessaan jopa fantasiaelokuvia karsastavat leffafanit. Tiedän sen nyt omasta kokemuksesta.

2-disc Collector’s Edition dvd: Disneyn kahden kiekon dvd julkaisu ei yllätä: Taattua ja viimeisteltyä Disney laatua. 2.40:1 formaatin laajakuva on terävä ja värit kunnossa. Tämähän ei ole mitään uutta, Disney on Disney. Äänimaailman ihmeellisyyksiä hoitelee perusvarma DD 5.1. Olin himpun verran pettynyt surroundien viimeistelyyn, sillä mitään hiuksia nostattavaa ei Dolby kykene tarjoamaan. Äänitehosteiden edelle kiilaavatkin Harry Gregson-Williamsin käsialaa olevat erittäin mahtipontiset sävelet.

Ekstroja onkin sitten erittäin tuhti annos. Disneyllä on taito pukea peruslaatua olevat taustamateriaalit mielenkiintoiseen asuun, josta syntyy mukavaa ajanvietettä. Sisällöllisesti ekstrat olisi toki voinut puristaa tiukempaankin pakettiin. Niinhän siinä silti käy, tälläkin kertaa, että Disney koukuttaa katsomaan kaiken sälän yhteen kyytiin.

Ekstrat lyhyesti: Narnia: Seikkailu jatkuu on puolituntinen taustadokumentti, joka jo yksistään antaa hyvän käsityksen Narnian uusista tuulista. Narnian kuvaukset: Klassikko herää eloon säestää edellistä tehokkaasti. Mielenkiintoisin pitkistä lisämateriaaleista on kuitenkin Iso elokuva saapuu pieneen kaupunkiin. On yllättävän mielenkiintoista seurailla miten piskuinen slovenialainen Bovecin kylä otti massiivisen kuvausryhmän vastaan. Kylässä kuvattu siltakohtaus on sikäli erikoinen, että suojeltua kansallismaisemaa jouduttiin muokkaamaan kaivinkoneilla, mutta lopputulos palveli kumpaakin osapuolta.

Lavastuksen ihmeelliseen maailmaan päästään uudemmankin kerran Narnian visualisointi pätkässä. Muuten visuaaliset puheet eivät erottuisi massasta, mutta C.S. Lewiksen alkuperäisteokseen ja ennen kaikkea kuvittaja Pauline Baynesin varhaisiin näkemyksiin vertailu tuo kaivattua sisältöä. Puhuvia eläimiä ja käveleviä puita todistelee, että tietokoneiden apua käytettiin vimpan päälle harkiten ja täydellistä lopputulosta hakien. Poistettuja kohtauksia on tiivistetty kymmeneen minuuttiin ja hyvä niin. Ohjaaja Adamsonin lyhyet, mutta hyvät selvitykset pitävät mielenkiinnon korkealla. Sekalaista karsittua materiaalia ei missään nimessä tule ikävä. Mokaotokset on lyhyt musiikin säestämä kooste. Mielenkiinto näihin “mokapätkiin” haalenee haalenemistaan. Adamsoninkin mokavalinnat tuntuvat hieman hakemalla haetuilta.

Kaksintaistelujen salaisuudet on sitten jo selkeästi puuduttava osanen, jossa miekkailugurut pohtivat taisteluosuuksia turhankin kanssa. Samaan väkinäiseen kastiin menee Näin syntyy Trumpkin jossa vahvasti maskeerattu näyttelijä Peter Dinklage muistelee kääpiösoturin rooliaan. Hommasta puuttuu hohto, mutta pelastus saapuu seuraavassa ekstrassa: Warwick Davis: Mies Nikabrikin takana on jo paljon mielenkiintoisempi videotallenne, jossa katsoja pääsee seuraamaan päivän ajaksi Warwick Davisin työtä. Vauhdikas päiväkirjaosuus sisältää paljon behind the scene kuvamateriaalia.

Ykköslevyltä löytyy myös ohjaajan ja nuorisokaartin (Barnes, Henley, Keynes, Moseley, Popplewell) yhteinen kommenttiraita. Näin monella kokilla maustettu raita menee aika ajoin hihittelyksi ja päällepuhumiseksi, ja meno alkaa siten tökkiä hyvin pian. Tokihan jälleen saadaan arvokasta nippelitietoa, mutta sitä riittää kyllä kakkoslevyn ekstroissakin yltä kyllin.

Lisämateriaalien todellinen heikkous on se, että puheenvuoroista huolehtii ohjaaja Adamson ja muu tuotantokaarti, mutta näyttelijöille annetaan kovin vähän tilaa. Esimerkiksi Anna Popplewellin kaikki puheenvuorot on editoitu yhdestä ainoasta haastattelusta.

Narnian tarinat: Prinssi Kaspianin voi seurata myös suomeksi puhuttuna versiona. Mukana on myös pino Disneyn muuta tuotantoa luotaavia trailereita. Kaikki lisämateriaali on suomeksi tekstitettynä.

Teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

Alséni Bathily ja Lyna Khoudri

Gagarine - Kiertoradalla Lue arvio »

Matt Damon

The Last Duel Lue arvio »

Seidi Haarla

Hytti nro 6 Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202