Naisten Etsivätoimisto nro 1

The No. 1 Ladies' Detective Agency (2008)

| DVD
  • 3

McCall Smithin kirjoihin pohjautuva TV-pilotti innostaa afrikkalaisella miljööllään ja rakastettavilla hahmoillaan.

Sampo Bergman
julkaistu 2009-07-07 / päivitetty 27.10. klo 14:02

KUVA 3

Jill Scot ja Anika Noni Rose
Jill Scot ja Anika Noni Rose 

KUVA 2

Jill Scot ja Anika Noni Rose
Jill Scot ja Anika Noni Rose 

KUVA 1

Jill Scot
Jill Scot 

Naisten Etsivätoimisto nro 1

Ohjaus Anthony Minghella
Näyttelijät Jill Scott, Anika Noni Rose, Lucian Msamati, Desmond Dube
Maa Iso-Britannia / Etelä-Afrikka
Pituus 105 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Film Afrika Worldwide, BBC, Mirage Enterprises, The Weinstein Company ja Atlantic Film
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Naisten etsivätoimisto nro 1 on Alexander McCall Smithin kirjoittaman samannimisen kirjasarjan ensimmäinen osa, joka on niittänyt mainetta myös kansainvälisillä markkinoilla. Tarinat keskittyvät Botswanassa toimivaan etsivätoimistoon, jota pyörittää sympaattinen ja sydämellinen Precious Ramotswe sekä hänen sihteerinsä Grace Makutsi.

Kirjasarjan synnyttämän suosio myötä myös brittiläisten televisioyhtiöiden BBC:n ja HBO:n kiinnostus Smithin romaaneja kohtaan heräsi. Pelkäksi elokuvaksi alun perin suunniteltu filmatisointi taipui lopulta televisiosarjaksi, joka on jatkunut seitsemän jakson verran kotimaassaan. Televisioformaatista huolimatta kirjasarjan nimeä kantava pilottijakso täyttää täyspitkän elokuvan mittasuhteet sekä keston että tuotannon puitteissa.

Precious Ramotswe (Jill Scott) on tukevahko, mutta elämänmyönteinen afrikkalaisnainen, joka asettuu asumaan Botswanan pääkaupunkiin aloittaakseen siellä uuden elämän. Isän kuoleman myötä suuromaisuuden perinyt Ramotswe on kokenut kovia rankan avioliiton takia, mutta jaksaa silti uskoa elämän mielekkyyteen pienien haasteiden ja mysteerien kautta.

Tarkkasilmäinen Ramotswe pistää uudessa kaupungissa pystyyn etsivätoimiston, jonka on määrä tarjota yksityisetsiväpalveluja kaupungin asukkaille. Alkutakertelujen jälkeen Ramotswen firma saakin suosiota, ja pian naisella on useita tapauksia ratkaistavana. Pettävien aviomiesten ja vakuutuspetosten keskellä pyörivä toiminta saa kuitenkin vaaralliset mittasuhteet, kun Ramotswe pääsee erään tapauksen myötä vaarallisten ammattilaisrikollisten jäljille. Kriminaalit saattava olla syynä kaupungissa hiljattain tapahtuneisiin lasten katoamisiin.

Naisten etsivätoimisto nro 1 on saanut tekijäporukkaansa elokuvamaailman isoja nimiä. Ohjauksesta vastaa kuuluisa brittiohjaaja Anthony Minghella, joka myös toimii pilottijakson käsikirjoittajana yhdessä Richard Curtisin kanssa.

Botswanassa kuvattu filmatisointi tekee jo miljöönsä aitoudella selvän pesäeron lavastettuun b-luokan televisioviihteeseen. Afrikan kuumana polttavat savannit ja paikallinen elämäntyyli vetävät auttamatta puoleensa.

Ammattitaitoinen työryhmä on perillä pohjateoksen tarjoamista mahdollisuuksista ja osaa myös käyttää niitä hyväkseen. Naisten etsivätoimisto istuu kevyen rikoskomedian muottiin, vaikka dekkarifilmatisointi pyrkiikin käsittelemään sekä afrikkalaisen kulttuurin muutoksia että miesten ja naisten yhteiskunnallisia asemia.

Kehystarinaa tärkeämmäksi nousevat kuitenkin sympaattiset henkilöhahmot. Formaaliseen työmoraaliin uskova sihteeri Grace Makutsi (Anika Noni Rose) sekä Ramotsween ihastunut autokorjaamon pitäjä JLB Matekoni (Lucian Msamati) ovat päähenkilön toimintoja oivallisesti tukevia sivuhahmoja, jotka kuitenkin erottuvat omiksi erillisiksi persoonikseen tarinankulun keskeltä. Kirjoista poiketen mukana on myös avoimesti homoseksuaalinen hiusmuotoilija BK (Desmond Dube), joka kuitenkin pilottijaksossa jää vielä hieman statistin asemaan.

Televisiosarjoissa esiintyneet pitkän linjan näyttelijät ovat rooleissaan ammattitaitoisia, vaikka osa pukeekin hahmonsa ylle turhan karikatyyrimäisen vaikutelman. Precious Ramotswenin roolia kannattelee sielukkaalla tulkinnallaan yhdysvaltalainen soullaulaja Jill Scott.

Naisten etsivätoimisto nro 1 on televisiosarjan aloitusjaksoksi taidokas tuotos, ja erillisenä elokuvanakin teos toimisi moitteetta. Itse sarjan pitkäikäisyyttä ja toimivuutta on hankala mennä arvailemaan puhtaan pilottijakson turvin, mutta ainakin päällisin puolin puitteet näyttäisivät olevan kunnossa.

DVD: Atlantic Filmin julkaisema DVD on kuvanlaadullisesti hyvä. 1.77:1 formaatilla esitettävä anaforminen laajakuva on riittävän värikylläinen ja terävä, jotta Botswanan kauniit maisemat pääsevät ruudulla oikeuksiinsa. Jostain syystä äänimaailmaa toistaa ainoastaan stereoraita, joka kohtuullisesta laadusta huolimatta jättää kaipaamaan 5.1 äänentoistoa.

Lisämateriaaleja ei levyltä löydy.

Teksti © 2009 Sampo Bergman

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202