Naisen kivitys

The Stoning of Soraya M. (2008)

| DVD
  • 3

Cyrus Nowrastehin elokuva kertoo naisiin kohdistuvasta sorrosta ääri-islamilaisessa Iranissa.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2010-03-06 / päivitetty 12.11. klo 00:12

KUVA 4

Kuka heittää ensimmäisen kiven?
Kuka heittää ensimmäisen kiven? 

KUVA 3

Shohreh Aghdashloo Zahrana
Shohreh Aghdashloo Zahrana 

KUVA 2

Mozhan Marnó Sorayan roolissa
Mozhan Marnó Sorayan roolissa 

KUVA 1

Navid Negehban Sorayan miehenä
Navid Negehban Sorayan miehenä 

Naisen kivitys

Ohjaus Cyrus Nowrasteh
Näyttelijät Shohreh Aghdashloo, Mozhan Marnó ja Jim Caviezel
Maa Yhdysvallat
Pituus 114 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat Fallen Films, Mpower Pictures ja Paramount Pictures Finland
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Naisen kivitys on väkevä kannanotto naisiin kohdistuvasta sorrosta ääri-islamilaisessa Iranissa. Se kertoo myös rohkeasta yrityksestä saattaa yhteisön järkyttävät salaisuudet maailman tietoon.

Elokuvan tapahtumat sijoittuvat vuoden 1986 Iraniin. Sen tarina perustuu tositapahtumiin, jotka ranskalainen toimittaja Freidoune Sahebjam on tallentanut erään kylän asukin, Zahran, kertomuksen pohjalta. Sahedjam kirjoitti kertomuksesta kirjan (1994), josta on nyt tehty adaptaatio elokuvaksi. Elokuva kertoo Sorayasta, neljän lapsen äidistä, jonka mies haluaa uudeksi vaimokseen 14-vuotiaan tytön ja päättää siksi erota vaimostaan. Kun vaimo ei suostu tähän, mies tekee kunniattoman syytöksen, jonka perusteella kylän miehet aikovat tuomita Sorayan kuolemaan.

Naisen kivityksen ei ole tarkoitus leimata mitään tiettyä uskontokuntaa vaan se pyrkii ottamaan kantaa ääri-ilmiöihin uskonnoissa. Kivityksiä toteutettiin myös juutalaisuudessa, ristiinnaulitsemista kristinuskossa ja katollisella kirkolla oli oma raaka inkvisitiokäytäntönsä. Ne ajat ovat pääosin ohi nykypäivänä. Ohjaaja Cyrus Nowrastehin tarkoituksena ei ole elokuvallaan niinkään pyrkiä muuttamaan maiden lakeja tai ottaa kantaa yksittäisen uskontokunnan sääntöihin vaan pikemminkin havahduttaa katsojat näkemään, että edelleenkin joissain maissa naiset luokitellaan toisen luokan kansalaisiksi. Elokuvan perimmäisenä tarkoituksena olisi saada muutos kaltoin kohdeltujen naisten epäinhimilliseen kohteluun.

Elokuvan naisnäyttelijät Shohreh Aghdashloo ja Mozhan Marnó tekevät hienot roolisuoritukset. Pettymyksen, alistumisen ja kätketyn vihan tunteet välittyvät valkokankaalta suoraan katsojan sisimpään. Tarina rakentuu pitkälti heidän varaansa. Vaikka miehet ovat läsnä, tämä on ennen kaikkea naisten elokuva. Dialogi on vähäistä ja kuvakerronnalle annetaan reilusti tilaa. Lopputuloksena on vaikuttava tarina, joka tuskin jättää ketään kylmäksi.

DVD: Scanboxin julkaisun anamorfisen 2.35:1 laajakuvan taso vaihtelee tarkasta ajoittain kohisevaan. Myös vaihtelu eri valaistusolosuhteista toiseen on silmiinpistävää. Ääniraita 5.1 Dolby Digital on hyvää perustasoa. Äänimaailma on tosin turhankin pelkistetty. Puheen rinnalle jää kaipaamaan muutakin ääniä. Lisämateriaalina elokuvassa on neljän muun elokuvan (The Road, Youth in revolt, Five minutes of heaven ja Arthur 2) trailerit. Ei kovin kekseliästä.

Teksti: © 2010 Teksti: Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202