Myrsky

The Storm (2009)

| DVD
  • 1

Tällä kertaa hakkeroidaan säätä! Lähes kolme tuntia pitkä sci-fi-kalkkuna. Pääosassa Mr. Dawson’s Creek.

julkaistu 2010-03-08 / päivitetty 26.10. klo 18:06

KUVA 4

Kuin myös (James Van Der Beek)
Kuin myös (James Van Der Beek) 

KUVA 3

Säätä tarkkailemassa
Säätä tarkkailemassa 

KUVA 2

Treat Williams
Treat Williams 

KUVA 1

James Van Der Beek
James Van Der Beek 

Myrsky

Ohjaus Bradford May
Näyttelijät James Van Der Beek, Teri Polo, Treat Williams, David James Elliott, Marisol Nichols, Erin Chambers, Rebeka Montoya, Rich Sommer, Ella Thomas, Richmond Arquette, John Larroquette Luke Perry, Candice Azzara
Maa Yhdysvallat
Pituus 173 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Larry Levinson Productions, RHI Entertainment ja Atlantic Film.
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Myrsky (The Storm, 2009) on kaksiosainen TV-sarja, mutta DVD-julkaisuun se on leikattu elokuvaksi. Kuvallisissa valinnoissa on apinoitu huippusuosittua 24-sarjaa ja temaattisesti hakeudutaan ajan hengen iholle eli ilmastokysymykseen.

Kyse on vanhasta kunnon moraliteetista. Ihmisen ei pidä valjastaa luontoa omien tarkoitusperiensä palvelukseen, vaikka kokisikin itsensä luomakunnan kruunuksi ja mandaatti olisi Raamatusta. Yritys vaikuttaa luonnonkulkuun on ”epäluonnollista”, koska luonnossa vallitsee harmonia.

Elokuva nivoutuu myös amerikkalaisten teknotrillereiden perinteeseen. Nyt ei juosta kilpaa ydinaseen laukaisujärjestelmään pureutuvan viruksen kanssa vaan sään. Ilmatieteellinen hörhövirasto on rahoitusta vastaan luvannut puolustusvoimille lyömättömän aseen: keinon kontrolloida säätä. Joten hakkeroidaan säätä, leikataan ilmakehän ylintä kerrosta.

Kolmas juonne on miehen ajojahti. Sääprojektia vetäneen tohtori Kirkin (James Van Der Beerk) perään lähetetään tappajat, koska idealistinen mies aikoo kertoa medialle totuuden. Käytännössä ajojahti koostuu siitä, että Kirkin kanssa asioineet pistetään kylmäksi. Hänet lavastetaan murhaajaksi (kohtaus on Psyko-pastissi) ja muut napataan uzeilla.

Sään hakkeroinnin seurauksena jättimyrsky tekee tuloaan. Kirkillä on mahdollisuus estää tuho, hänen kollegansa vain pahentavat tilannetta. Rajuilma pudottaa näkökulman ruohonjuuritasolle. Luonto päästään kuvaamaan slasher-hirviöksi: hurrikaanit ilmestyvät tyhjästä, salamat käyttävät ihmisiä maalitauluina, vettä ryöppyää ja tuuli iskee ikkunat sisään. Jännitettä johdetaan sivutarinan kautta, missä ambulanssikuskin vaimo uhkaa synnyttää keskellä ääriolosuhteita.

Kirkin rinnalle keskiöön nousee Williams (Marisol Nichols), joka on nähtävästi kaupungin ainut murhaetsivä. Hänen mietteliäitä kasvojaan kuvataan aina kun ollaan puimassa teloitusten jälkipyykkiä. Rakenne on puisevan identtinen kohtauksesta toiseen: tappo, jota seuraa leikkaus rikospaikan rajattuihin johtolankoihin ja Williamsin mietteliäisiin kasvoihin — todellisuus.

Tavallinen otos kestää rauhattomasti kolmisen sekuntia. Kamera on jatkuvassa liikkeessä, se joko pyörii ympyrää tai liukuu. Hektisyyden sijaan vaikutelma on töksähtelevä, amatöörimäinen. Ylileikattu ulkokuori on suoranainen parodia — kohtaus puhelimessa hajotetaan kymmeneen otokseen, ettei katsoja jää kuuntelemaan dialogia.

Yhtä mielivaltaisesti sekaan upotetaan värifilttereitä ja kuvan vääristymiä. Niillä yritetään julkituoda jahdatun Kirkin henkinen ja fyysinen olotila, mutta James Van Der Beek näyttelee yhä samaa roolia kuin Dawson’s Creekissa. Televisionäyttelijä Treat Williams (Everwood) on taas tuhlattu roiston rooliin, joka on käsikirjoituksellisesti onneton cocktail nietzscheläistä yli-ihmistä ja korruptoitunutta byrokraattia.

Myrsky olisi vaatinut tiivistämistä, sillä nyt sen katsominen on suoranaista ajantuhlausta. Tämä torso ei toimi punnittuna elokuvana eikä toisaalta TV-sarjanakaan — hahmoista ei keretä toiston kautta luomaan vanhoja tuttuja, joiden pariin palata, vaikka tarjottu seura olisikin yllätyksetöntä ja tämä etukäteen tiedossa.

DVD: Myrskyn suomalaisen laitoksen on julkaissut Atlantic Film. Julkaisu on teknisesti pätevä — 16:9 anamorfinen laajakuva, 2.0 englanti — mutta ei sisällä lisämateriaalia. Tekstitykset suomeksi, norjaksi, ruotsiksi ja tanskaksi.

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202