Muumi ja punainen pyrstötähti

Moomins and the Comet Chase (2010)

| DVD
  • 4

Tunnelmallinen nukkeanimaatio tavoittaa muumikirjojen hengen.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2010-11-09 / päivitetty 15.11. klo 14:02

KUVA 4

Ystävysten jännittävä lauttamatka
Ystävysten jännittävä lauttamatka 

KUVA 3

Muumipeikko vaarassa
Muumipeikko vaarassa 

KUVA 2

Matkalla kohti Yksinäisiä vuoria
Matkalla kohti Yksinäisiä vuoria 

KUVA 1

Niiskuneiti ja Muumipeikko aarrejahdissa
Niiskuneiti ja Muumipeikko aarrejahdissa 

Muumi ja punainen pyrstötähti

Ohjaus Maria Lindberg
Näyttelijät Tapani Perttu, Jasper Pääkkönen, Taneli Mäkelä, Johanna Viksten, Elsa Saisio, Jarmo Koski, Outi Alanen, Jarmo Koski, Ilpo Mikkonen ja Jarmo Koski
Maa Suomi/Ruotsi
Pituus 77 min
Ikäraja 3
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Muumi ja punainen pyrstötähti

Muumi ja punainen pyrstötähti perustuu Tove Janssonin kirjaan Muumipeikko ja pyrstötähti. Lisäksi elokuvan tekniikka on samanlaista kuin Muumien maailma –nukkeanimaatioissa (1978–1982). Jansson oli taiteellisesti mukana alkuperäisen sarjan teossa, jonka avulla pyrittiin siirtämään kirjan henki mahdollisimman hyvin kuvalliseen muotoon. Alkuperäisestä sarjasta on nyt valmistettu 3D-elokuvaversio.

Käsikirjoitus (Joel Backström ja Iivo Baric) mukailee hyvin kirjan kertomusta. Eräänä päivänä koko Muumilaakso on oudon pölyn peitossa. Viisas Piisamirotta julistaa että mitä tahansa voi tapahtua, jos maailmanloppu tipahtaa taivaalta. Muumipapan avulla Muumipeikko rakentaa lautan ja lähtee ystäviensä kanssa jännittävälle matkalle Yksinäisten Vuorten tähtitorniin kysymään asiasta. Salaperäinen ja vaiherikas seikkailu voi alkaa.

Animaation mainostetaan sopivan koko perheelle, myös perheen pienimmille. Hidastempoisen ja tunnelmoivan luonteensa vuoksi se toimii kuitenkin paremmin kouluikäisille lapsille ja kaikista parhaiten aikuiskatsojille, jotka tuntevat muumikirjat ja niiden syövereissä piilevät metaforat. Elokuva onnistuu tavoittamaan hyvin Tove Janssonin muumikirjojen hengen. Tähän vaikuttaa nokkela dialogi ja kirjojen henkeen sopiva nukkeanimaatiotekniikka. Saman kirjan pohjalta valmistunut Muumipeikko ja pyrstötähti (1992) ei tavoittanut läheskään samaa tunnelmaa anime-toteutuksensa vuoksi.

Myös musiikki ja äänimaailma mukailee muumimaista tunnelmaa. Tunnuskappale The Comet Song ( Björk ja Sjón) antaa omaperäisen vivahteen heti elokuvan alkuun. Äänisuunnittelun heikkoutena on kuitenkin valitettavan huonosti kuuluvat puheäänet. Tämä häiritsee hieman muuten kokonaisvaltaista elokuvaelämystä.

Muumi ja Punainen pyrstötähti on ilahduttava piristysruiske tietokoneanimaatioiden rinnalle. Tämä teos todistaa, että hyvällä tarinalla ja omaperäisellä toteutuksella saavutetaan mitä mainioin lopputulos. Kuvakerronnan keinoja käytetään monipuolisesti kuitenkaan unohtamatta kirjan henkeä. Elokuvaa voi lämpimästi suositella kaikille muumikirjojen ystäville ja heidän perheilleen.

DVD: FS-Filmin julkaisu on teknisiltä ominaisuuksiltaan keskinkertainen. Kuvassa (16:9 laajakuva) on havaittavissa laatueroja ja äänessä (DD 5.1.) kuuluu ajoittain kohinaa. Nukkeanimaatiotyyliin tosin sopii tietynlainen tekninen rosoisuus, mutta lopputulos ei ole teknisesti vakuuttava.

Lisämateriaalin Behind the Moomins-osiossa (14 minuuttia) englanninkielisen version ääninäyttelijät kertovat elokuvan teosta. “The Comet Song -musiikkivideossa” nähdään otteita elokuvasta Björkin laulaman tunnusmusiikin taustoittamana. Lisäksi mukana on Muumi ja punainen pyrstötähti-elokuvan sekä televisiosarjojen Muumien maailma, Myyrä ja Hupsis trailerit. Valitettavasti lisämateriaaleihin ei ole saatavilla suomenkielistä tekstitystä.

Teksti: © 2010 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202