Muukalainen Laramiesta

The Man from Laramie (1955)

| DVD
  • 3

Anthony Mannin ohjaama Muukalainen Laramiesta on osaavista tekijöistä huolimatta keskinkertainen western.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 1

James Stewart
James Stewart 

Muukalainen Laramiesta

Ohjaus Anthony Mann
Näyttelijät James Stewart, Donald Crisp, Arthur Kennedy, Cathy O'Donnell, Alex Nicol
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1955 Columbia Pictures Corporation.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

James Stewart (Vertigo) on kerrassaan hurjassa vedossa tässä klassisessa kostowesternissä vuodelta 1955, jonka on ohjannut monen genren yleismies Anthony Mann. Mann ja Stewart tekivät 1950-luvulla joukon lännenelokuvia, joista tämä on viimeinen ja kaikkein kuuluisin.

Stewart esittää Will Lockhartia, entistä ratsuväen kapteenia. Hän kuljettaa kauppatavaroita Coronadon kaupunkiin pyrkimyksenään samalla ratkaista, kuka on hänen veljensä murhan takana. Tietämättään hän astuu paikallisen karjaparonin varpaille ja saa tästä lisää harmeja itselleen.

Elokuva luetaan suurten lännenelokuvien joukkoon, mutta aivan täysin se ei pysty odotuksia täyttämään. Toki siinä on mukana kosolti toimintaa, juonittelua sekä lajityypille ominaista romanssintynkääkin, mutta valitettavasti se on myös usein ennalta arvattava ja suvantokohtia sisältävä elokuva. Lopputulosta vesittää vielä vaisu loppuratkaisu, kunnon välienselvittelystä ei ole lopulta tietoakaan.

Itselleni Stewartin roolisuoritus oli positiivinen yllätys, onhan hänet nähty usein varsin toisenlaisissa osissa. Leppoisan oloinen Stewart on elementissään vihaisena ja salaperäisenä kostajana. Myös Donald Crisp (Katkenneita kukkasia) on karjaparonin roolissa vakuuttava. Muut näyttelijät jäävät heidän varjoonsa, mikä ei suinkaan ole ihme, onhan heillä seuranaan täysin eri kaliiperin veteraanit.

Muukalainen Laramiesta on elokuva, joka tulisi nähdä ehdottomasti suurelta kankaalta. Televisiossa New Mexicon todella hienot maisemakuvat eivät pääse oikeuksiinsa, mikä syö myös lopputulosta.

Dvd: Western Classics -sarjaan kuuluva julkaisu on laadultaan rutiinityötä. Kuvassa esiintyy taustakohinaa sekä paikoittaista roskaisuutta ja jopa välkettä. Kuvasuhde on 2.35:1. Ääniraitoja on mukana viisi, joista englanti DD 3.0 muiden (saksa, espanja, italia, ranska) ollessa monona. Tekstityksiä löytyy seitsemällä kielellä.

Ekstrojen määrä ja laatu on jälleen kerran miltei olematon. Mukana on kolme traileria sarjan elokuvista (tämä, Alvarez Kelly sekä MacKenna’s Gold) sekä kuva elokuvan alkuperäisjulisteesta.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Dakota Johnson, Anne-Lise Brevers, Mia Goth ja Majon Van der Schot

Suspiria

| 20.11.

Giallon mestariteoksen kuulaaksi kuviteltu oopiumuni pitelee rikkinäistä peiliä menneisyyttään työstävän kansan kasvojen edessä.

Lue lisää »
Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202