Muukalainen Laramiesta

The Man from Laramie (1955)

| DVD
  • 3

Anthony Mannin ohjaama Muukalainen Laramiesta on osaavista tekijöistä huolimatta keskinkertainen western.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 16.03. klo 11:11

KUVA 1

James Stewart
James Stewart 

Muukalainen Laramiesta

Ohjaus Anthony Mann
Näyttelijät James Stewart, Donald Crisp, Arthur Kennedy, Cathy O'Donnell, Alex Nicol
Maa Yhdysvallat
Pituus 104 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1955 Columbia Pictures Corporation.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

James Stewart (Vertigo) on kerrassaan hurjassa vedossa tässä klassisessa kostowesternissä vuodelta 1955, jonka on ohjannut monen genren yleismies Anthony Mann. Mann ja Stewart tekivät 1950-luvulla joukon lännenelokuvia, joista tämä on viimeinen ja kaikkein kuuluisin.

Stewart esittää Will Lockhartia, entistä ratsuväen kapteenia. Hän kuljettaa kauppatavaroita Coronadon kaupunkiin pyrkimyksenään samalla ratkaista, kuka on hänen veljensä murhan takana. Tietämättään hän astuu paikallisen karjaparonin varpaille ja saa tästä lisää harmeja itselleen.

Elokuva luetaan suurten lännenelokuvien joukkoon, mutta aivan täysin se ei pysty odotuksia täyttämään. Toki siinä on mukana kosolti toimintaa, juonittelua sekä lajityypille ominaista romanssintynkääkin, mutta valitettavasti se on myös usein ennalta arvattava ja suvantokohtia sisältävä elokuva. Lopputulosta vesittää vielä vaisu loppuratkaisu, kunnon välienselvittelystä ei ole lopulta tietoakaan.

Itselleni Stewartin roolisuoritus oli positiivinen yllätys, onhan hänet nähty usein varsin toisenlaisissa osissa. Leppoisan oloinen Stewart on elementissään vihaisena ja salaperäisenä kostajana. Myös Donald Crisp (Katkenneita kukkasia) on karjaparonin roolissa vakuuttava. Muut näyttelijät jäävät heidän varjoonsa, mikä ei suinkaan ole ihme, onhan heillä seuranaan täysin eri kaliiperin veteraanit.

Muukalainen Laramiesta on elokuva, joka tulisi nähdä ehdottomasti suurelta kankaalta. Televisiossa New Mexicon todella hienot maisemakuvat eivät pääse oikeuksiinsa, mikä syö myös lopputulosta.

Dvd: Western Classics -sarjaan kuuluva julkaisu on laadultaan rutiinityötä. Kuvassa esiintyy taustakohinaa sekä paikoittaista roskaisuutta ja jopa välkettä. Kuvasuhde on 2.35:1. Ääniraitoja on mukana viisi, joista englanti DD 3.0 muiden (saksa, espanja, italia, ranska) ollessa monona. Tekstityksiä löytyy seitsemällä kielellä.

Ekstrojen määrä ja laatu on jälleen kerran miltei olematon. Mukana on kolme traileria sarjan elokuvista (tämä, Alvarez Kelly sekä MacKenna’s Gold) sekä kuva elokuvan alkuperäisjulisteesta.

teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202