Mutant Chronicles

Mutant Chronicles (2008)

| DVD
  • 2

Ohjaaja Simon Hunterin postapokalyptinen toimintaelokuva kärsii terävyyden puutteesta.

julkaistu 2010-11-18 / päivitetty 18.11. klo 13:01

KUVA 4

Anna Walton
Anna Walton 

KUVA 3

Devon Aoki
Devon Aoki 

KUVA 2

Ron Perlman
Ron Perlman 

KUVA 1

Thomas Jane
Thomas Jane 

Mutant Chronicles

Ohjaus Simon Hunter
Näyttelijät Thomas Jane, Ron Perlman, John Malkovich, Devon Aoki, Sean Pertwee, Benno Fürmann
Maa Yhdysvallat
Pituus 111 min
Ikäraja 15 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 2
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Löyhästi samannimiseen roolipeliin perustuva Mutant Chronicles (2008) on ohjaaja Simon Hunterin (Majakka, 1999) toinen kokopikä ohjaustyö, jonka raaka-aineina ovat toimineet loistavan Event Horizonin (1997) kynäilleen Philip Eisnerin käsikirjoitus, sekä useat kokeneet näyttelijät. Hyvistäkin perusaineksista voi kuitenkin keittää korkeintaan siedettävää huttua.

Elokuva johdattaa katsojan vuonna 2707 vallitsevaan lohduttomaan steampunk-todellisuuteen, jossa ihmiset käyvät neljän mahtiyhtiön riveissä jatkuvaa maailmansotaa jäljellä olevista luonnonvaroista ja kiviaavikoksi muodostuneen maapallon herruudesta.

Taistelun tuoksinassa sotilaat herättävät maan uumenista koneen, jonka ainoa tarkoitus on muuttaa ihmiset verenhimoisiksi mutanteiksi. Ikivanhan veljeskunnan kirjoituksista löytyy kuitenkin tieto koneen tuhoamiseksi ja samalla kun ihmiskunnan rippeitä evakuoidaan Marsiin, lähtee matkaan myös sekalainen joukko sotilaita ja papistoa täyttämään tätä tehtävää.

Monien sci-fi -rymistelyjen ja muun muassa Hellboy-elokuvasarjan (2004, 2008) vakiokasvo Ron Perlman esittää Veli Samuelia, jonka vakaa usko aikakirjoihin siivittää retkikunnan matkallensa. Toinen keskeinen henkilö on Thomas Janen (The Mist – usva, 2007) tulkitsema majuri Mitch Hunter, jonka suhteesta sotatoveri Nathan Rookeriin (Sean Pertwee) on yritetty muodostaa elokuvan tearjerker.

Lopputulema on lähinnä heppoisissa digitaalimaisemissa haahuilua. Ajoittain elokuvassa näkyy ohjaajan pyrkimys sarjakuvamaisiin asetelmiin ja kuvakulmiin, joiden toteutus jää kuitenkin kauas täydellisestä. Elokuvaa vaivaava yleinen terävyyden puute näkyy myös siinä, että hahmoja ei jakseta rakentaa toiminnan ja dialogin kautta, vaan käyttöön otetaan luettelonomainen esittely.

Ryhmän keskinäinen kemia jää sekin pintapuoliseksi. John Malkovichin lyhyt piipahdus elokuvassa saa erityisesti miettimään näyttelijän logiikkaa roolien valinnassa, mutta myös sitä kuinka suuri osa budjetista tähänkin turhakkeeseen on käytetty. Devon Aoki on palkattu toistamaan Sin City -elokuvasta (2005) tuttua miekanheiluttelua, porkkanana muutama vuorosana.

DVD: Arviokappale on osa Atlantic Filmin Sci-fi box -kokoelmaa, jonka muut elokuvat ovat Outlander ja Kuu. Julkaisun anamorfinen laajakuva (1.78:1) toimii tehokkaasti elokuvan latteaa yleisvaikutelmaa edistävänä voimana. Tummien harmaan ja ruskean sävyjen hallitsema elokuva vajoaa paikoin lähes totaaliseksi pikselimössöksi. Ääniraita (Dolby Digital 5.1) on sentään keskitasoa.

Teksti: © 2010 Marjo Eskola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202