Musta salama

Chernaya Molniya (2009)

| DVD
  • 2

Tässä muodoltaan puhtaasti amerikkalainen mutta silti venäläinen nuorten action Sanomalla.

julkaistu 2010-10-04 / päivitetty 25.10. klo 10:10

KUVA 3

Musta salama
Musta salama 

KUVA 2

Musta salama
Musta salama 

KUVA 1

Musta salama
Musta salama 

Musta salama

Ohjaus Dmitriy Kiselev, Aleksandr Voytinskiy
Näyttelijät Grigoriy Dobrygin, Ekaterina Vilkova, Viktor Verzhbitskiy, Valeriy Zolotukhin, Ekaterina Vasileva
Maa Venäjä
Pituus 102 min
Ikäraja 13 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 5
  • Ääni 5
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Musta salama (2009) on nimellisesti venäläinen nuorten actionkomedia. Nimellinen siksi, että vaikka se sijoittuu Moskovaan ja siinä puhutaan venäjää, on sen muoto amerikkalainen. Klooni on puhdas.

Sanoma ja loppuratkaisu tosin hylkivät yhteiskunnan heittäytymistä kontrolloimattomaan markkinatalouteen. Se ei olekaan materialismin häpeilemätön sinfonia. Itse asiassa se on moralistisempi kuin moni sen 80-lukulaisista amerikkalaisista kantaisistä.

Raha määrää. Ahneus on hyväksi, jankuttivat 70-luvulla Hayek, 80-luvulla Gordon Gekko, nykyään jokainen ja tässä rikas arkkivihollinen. Alussa tytön saa iPhonella ja uudella kaaralla, lopussa riittää tunne. Onhan kyseessä fantasia.

Keskushahmo on köyhemmän perheen esikoinen, jolle isä ostaa syntymäpäivälahjaksi Volgan. Romu paljastuu hylätyksi neuvostoliittolaiseksi tiedeprojektiksi, lentäväksikin; raaka-aineen energian moninkertaistavan nanokatalysaattorin kantajaksi, jonka bisnesmies haluaa kaivaakseen timantteja maan alta.

Uusrikkaiden pahuutta edustaa timanttimies, kadonnutta humanismia pojan isä. Sankarin kasvutarina on pohjapiirros Hämähäkkimiehestä. Arkipäiväisten ongelmien — koulu, työ, raha, naiset, perhe — kanssa kamppaileva nuori mies viilettää halki suurkaupungin taivaan kuin Peter Parker New Yorkissa ikään.

Menestyksestä juopuneena hän on osasyyllinen läheisensä kuolemaan, mikä on Hämähäkkimiehen setä Benin kohtalon toisinto. Ystäväpiiri kärsii hänen alteregostaan, minkä vuoksi suurta voimaa hallussaan pitävä naamioi itsensä.

Ilmataisteluun ja romanttiseen pumpuliin päättyvästä elokuvasta on vaikea innostua, koska se on laskelmoitu myyntituote, jopa amerikkalaisen kasariviihteen metateos. Budjetti ei vain riitä lyömään uusimpia ironmaneja ja transformerseja, vaikka taustapiruna on Timur Bekmambetov tuottajana. Länsi voittaa jälleen.

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Universal. Teknisesti kaikki on kunnossa. Kuva on 2:35:1, ääniraitana venäjä 5.1 sekä dubatut englanti ja saksa. Lisämateriaalina puffaava 25-minuuttinen making of sekä 10 minuuttia poistettuja kohtauksia..

Teksti: © 2010 Jaakko Kuitunen

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202