Morsianten sota

Bride Wars (2009)

| BLU-RAY
  • 2

Kate Hudson ja Anne Hathaway esittävät parhaita kaveruksia, jotka lipsahtavat sotapolulle kesken häävalmisteluja.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-05-19 / päivitetty 19.05. klo 13:01

KUVA 4

Kate Hudson ja Anne Hathaway.
Kate Hudson ja Anne Hathaway. 

KUVA 3

Kate Hudson ja Anne Hathaway.
Kate Hudson ja Anne Hathaway. 

KUVA 2

Chris Pratt ja Anne Hathaway.
Chris Pratt ja Anne Hathaway. 

KUVA 1

Kate Hudson ja Anne Hathaway.
Kate Hudson ja Anne Hathaway. 

Morsianten sota

Ohjaus Gary Winick
Näyttelijät Kate Hudson, Anne Hathaway, Bryan Greenberg, Chris Pratt, Steve Howey, Candice Bergen, Kristen Johnston
Maa Yhdysvallat
Pituus 89 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Firm Films, New Regency Pictures, Regency Enterprises, Sunrise Entertainment ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

BLU-RAY

Elinikäiset ystävykset Liv (Kate Hudson) ja Emma (Anne Hathaway) ovat lapsuusvuosilta asti haavailleet omista satuhäistään. Pitopaikaksi ei kelpaisi mikä tahansa kurja kuppila vaan se paras mahdollinen: New Yorkin kuuluisa Hotel Plaza, eli samainen miljöö missä Kevin McCallister rymisteli elokuvassa Yksin Kotona 2. Kuinkas sitten sattuukaan: kaveruksia kositaan saman vuorokauden aikana ja raketin lailla molemmat aloittavat täysipäiväiset häävalmistelut. Livin ja Emman satuhäiden tiellä on vain yksi este: kumpaisellakin on sama hääpäivä… ja seuraava vapaa Plaza-aika on kolmen vuoden päästä. Voi kauhistus, mutta joustava ja kiltti Emma ei aio antaa enää tässä asiassa periksi. Kissatappeluksihan se sitten menee.

Morsianten sota on tarttunut aiheeseen, josta Hollywoodissa on väännetty romkomia iät ajat ja vieläpä isolla kädellä: häät. Muutamana viime vuonna hääteemailu on vain yltynyt. Tästä voisi jo tyhmempikin päätellä, että hääbisnes on melkoisen tuottoisaa myös elokuvastudioiden näkökulmasta. Entä olisiko tällä kertaa tarjota mitään uutta? No eipä juuri. Morsianten taistoissa päähuomio keskittyy jälleen ystävyksiin, keskeisenä henkilönä on myös perfektionisti hääsuunnittelija ja tuuliviirin lailla vaihtuvat tunneskaalat. Uutena mausteena on keksitty laittaa ystävykset taistelemaan samasta hääpaikasta, päivästä ja kaasoista. Kirjaimellisesti. Kumma etteivät kinastele samoista siipoistakin. Idea toimii hetken ihan hyvin, ainakin jos unohtaa, että seremoniat ovat täynnä valtaisia loogisuusaukkoja.

Loogisuus ei ole Morsianten sodan pahin ongelma. Ensin on nimittäin suuria vaikeuksia päästä alkuun: kokematon käsikirjoittajakolmikko ja tyylitajuton ohjaaja Gary Winick eivät saa tarinaa niin sanotusti tulille. Keskivaiheilla kapuloiden viskominen rattaisiin menee mielikuvituksettomaksi ja viimein seuraa niin ällöttävän makea loppuratkaisu, että suussa maistuu siirappi vielä seuraavanakin päivänä.

Kate Hudson (Melkein julkkis) ja Anne Hathaway (Paholainen pukeutuu Pradaan) eivät innostu likimainkaan ikimuistoisiin roolisuorituksiin, mutta ainakin elokuva huokuu vanhaa kunnon tekemisen meininkiä, sillä näillä tytöillä tuntuisi olevan hauskaa. Hääsuunnittelijana nähdään Hollywood diiva Candice Bergen, joka on kyllä tällä kertaa nielaissut valtavan seipään, näin kauniisti sanottuna. Siinä missä Bergen oli aiemmin ilmestyneen Naiset-flopin suola, jää hän nyt täysin hääkoristeeksi. Samaa voi sanoa myös jokaisesta miesnäyttelijästä, joissa välillä tuppaa menemään sekaisinkin. Kulttikomediasarjasta Kolmas kivi auringosta tuttu komedienne Kristen Johnston tekee myös varsin turhan sivuroolin, mutta ainakin hän onnistuu jälleen tarjoilemaan muutamat naurut.

Vaan on sitä huonompiakin häätoikkarointeja nähty. Morsianten sota ei onneksi yritä olla enempää kuin kevyt välipala, toisin kuin eräät vastaavat tekeleet. On silti vaikea sanoa kannattaako tällaisesta maksaa leffalipun tai vuokrauksen hintaa. Ensitreffiläisten valinnaksi Morsianten sota on ainakin täysin väärä. Parhaiten elokuvasta nauttivat (ja sille ehkä nauravatkin) jokusen vuoden yhteiseloa harrastaneet pariskunnat.

Teksti © 2009 Lasse Lepola

Blu-Ray: FS Filmin Blu-Ray-julkaisu on hyvää perustasoa. Ääniraidoista löytyy niin DTS 5.1 HD kuin Dolby Digital 5.1:kin. Kuvaformaattina on 1.85:1 anamorfinen laajakuva.

Lisämateriaalia löytyy melko paljon, tosin sisällöltään materiaali ei ole häikäisevää. Poistettuja kohtauksia löytyy kiitettävästi, yli seitsemän minuutin verran, ja pilalle menneitä kohtauksiakin nelisen minuuttia.

Erilaisia koosteita löytyy useita. The Perfect White Dress ja Meet Me At The Plaza pohdiskelevat häiden merkitystä tytöille, kun taas In Character with Hudson & Hathaway, Men Den ja Maid of Honor keskittyvät elokuvan kuvauksiin ja kulissien takaiseen elämään. Pituutta koosteilla on yhteensä n. 25 minuuttia.

Elokuvasta voi tehdä digitaalisen kopion omalle koneelle.

Blu-Ray-teksti: © 2009 Antti Honkala

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

Nick Cheung ja Yang Zi

Bodies at Rest Lue arvio »

Bae Doona

Barking Dogs Never Bite Lue arvio »

Scarlett Johansson ja Florence Pugh

Black Widow Lue arvio »

Margot Robbie, Daniela Melchior, Idris Elba ja David Dastmalchian

The Suicide Squad: Suicide Mission Lue arvio »

Liam Neeson ja Laurence Fishburne

The Ice Road Lue arvio »

Shailene Woodley ja Callum Turner

Ole niin kiltti, älä rakasta häntä Lue arvio »

Samuli Jaskio ja Petri Poikolainen

Sokea mies joka ei halunnut nähdä Titanicia Lue arvio »

Lashana Lynch ja Daniel Craig

007 No Time to Die Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202