Mitäs me spartalaiset

Meet The Spartans (2008)

| DVD
  • 1

Scary Movien ja Epic Movien tekijöiden uusin komedia Mitäs me spartalaiset on suuren luokan Hollywood-seikkailuja parodioiva komedia. Varoitus: arvostelu sisältää lapsille sopimatonta kielenkäyttöä!

julkaistu 2008-01-06 / päivitetty 22.09. klo 15:03

KUVA 4

Spartalaisia
Spartalaisia 

KUVA 3

Ken Davitian ja Sean Maguire
Ken Davitian ja Sean Maguire 

KUVA 2

Sean Maguire
Sean Maguire 

KUVA 1

Carmen Electra, Sean Maguire ja Kevin Sorbo
Carmen Electra, Sean Maguire ja Kevin Sorbo 

Mitäs me spartalaiset

Ohjaus Jason Friedberg ja Aaron Seltzer
Näyttelijät Sean Maguire, Carmen Electra, Kevin Sorbo
Maa Yhdysvallat
Pituus 84 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 New Regency Pictures ja Regency Enterprises
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Hyvän elokuvakriitikon tehtäviin kuuluu pyrkimys sivistää elokuvayleisöä. Yritetään siis.

Jason Friedberg ja Aaron Seltzer (joiden urat käsittävät lähinnä Scary Moviet, Date Movien ja Epic Movien) lähtevät siltä pohjalta, että naamalle ripuloiva jättipingviini on hauska, pierut ovat hauskoja, viittaukset pippeliin ovat ratkiriemukkaita ja homovitsit ovat mahtavia. Kun nämä elementit yhdistetään, saadaan aikaiseksi aikamoista kuonaa, kuten Mitäs me spartalaiset osoittaa.

Elokuva etenee elokuvan 300-pohjalta, ja mukaan on ympätty viittauksia 2000-luvun pop-kulttuuriin, elokuviin ja musiikkibisnekseen. Osansa saavat ison luokan Hollywood-elokuvat, joita parodioidaan mielikuvituksettomasti. Britney Spearsille ja Paris Hiltonille nauretaan myös.

Mitäs me spartalaiset on surkea elokuva. Siinä ei ole mitään hyvää, eikä se naurata ikinä, ei missään vaiheessa. Tämä yksitoikkoinen elokuva-arvosteluni seisköön muiden arvosteluiden rinnalla hiljaisena protestina tällaista kauheutta vastaan. Kun Max Horkeimer, Theodor A. Adorno ja muut Frankfurtin koulukunnan edustajat vastustivat massakulttuuria teorioissaan, he puhuivat nimenomaan tällaisesta ala-arvoisesta, kuluttajiaan halveksuvasta, innottomasta ja mielikuvituksettomasta typeryydestä. Onko tällaisella elokuvalla varaa pilkata edes Hiltonia, Spearsia, tai massakulttuuria ylipäätänsä? Eikö se ole vähän kuin oksennus sanoisi hielle, että ”sinä haiset”?

Miten voi olla mahdollista, että Suomessa tällainen elokuva saa näyttävän ensi-illan, kun monet loistavat komediat julkaistaan suoraan DVD:llä? Juuri tällaisia tilanteita megapleksi-elokuvateattereiden kehittämisen piti ehkäistä. Elokuvateattereissa vierailevalla ei ole enää juurikaan mahdollisuuksia vaatia laatua. Nyt jotkut heistä päätyvät katselemaan tällaista soopaa.

En ikinä olisi uskonut, että sanon tämän, mutta Kevin Sorbo on liian hyvä tällaiseen elokuvaan.

Älkää menkö katsomaan tätä elokuvaa. Olkaa ihmiset järkeviä. Tehkää mitä tahansa, mutta älkää menkö katsomaan tätä elokuvaa. Minä rukoilen teitä. Todistakaa, että Te olette tällaisen yläpuolella. Jokainen Teistä.

Teksti © 2008 Antti Honkala

DVD: 1.85:1 anamorfisen widescreenin kuvassa ei sinällään ole valittamista. Ääniraitana on DD 5.1. joka toistaa musiikkijumputuksen kiitettävästi.

Varsinaista bonusmateriaalia on karkeasti arvioituna n. 20 minuutin edestä. Prepare for Thrusting on jonkinlainen featurette elokuvan tekemisestä, joskin kovin sekava ja äärettömän tylsä sellainen. Paljon parempaa ei ole luvassa mukamas hauskan Ike Barinholtzin isännöimässä backstage featuretissa nimeltä Tour the Set with Ike Barinholtz. Pikakelausnapille on käyttöä. Epäonnistuneet otokset eivät ole juuri mistään kotoisin ja ne on nopeasti kahlattu läpi. Ekstrojen turhin ja typerin osa on Musiikki: 8 kappaletta kooste, joka käytännössä toistaa vain elokuvassa nähdyt “tanssikohtaukset” hölmöine biisivalintoineen.

Sen sijaan näyttelijöiden ja ohjaaja Aaron Seltzerin kommenttiraita on ihan letkeää kuultavaa. Raidalta paljastuu perimmäinen syy sille, miksi Meet the Spartans on niin kehno tekele. Näyttelijöitä raidalla edustavat Sean Maguire, Kevin Sorbo, Ike Barinholtz ja imitaattori Nicole Parker. Vajaan puolitoistatuntisen verran tämä sekava kööri jutustelee niitä näitä. Tai pikemminkin nauravat toisilleen. Hissukkamainen Seltzer heittelee omia kommenttejaan väliin. Jos saan suositella, niin leffa kannattaa katsastaa heti suorilta kommenttiraidan kera, jolloin pettymys ei ole niin tähtitieteellinen.

Kaikki ekstrat ja kommenttiraita suomitekstein.

DVD teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202