Missä luuraa Osama bin Laden

Where in the World is Osama bin Laden (2008)

| DVD
  • 3

Viihteellisten dokumenttien erikoismies Morgan Spurlock huutelee lähi-idässä Osama bin Ladenin perään.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-03-10 / päivitetty 08.05. klo 21:09

KUVA 4

Morgan Spurlock
Morgan Spurlock 

KUVA 3

Morgan Spurlock
Morgan Spurlock 

KUVA 2

Morgan Spurlock
Morgan Spurlock 

KUVA 1

Morgan Spurlock
Morgan Spurlock 

Missä luuraa Osama bin Laden

Ohjaus Morgan Spurlock
Näyttelijät Morgan Spurlock, Alexandra Jamieson
Maa Yhdysvallat / Ranska
Pituus 87 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Non Linear Films, Warrior Poets, Wild Bunch ja Scanbox Entertainment
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Viihdyttävien dokumenttien erikoismiestä Morgan Spurlockia ei todellakaan voi syyttää ideoiden köyhyydestä. Katu-uskottavilla viiksillä varustettu Spurlock starttasi uransa vuonna 2002 röyhkeällä realitysarjalla I bet You will, jossa hän haastoi ihmisiä tyhmänrohkeisiin tekoihin. Todellinen läpimurto tapahtui vuonna 2004, jolloin Spurlock taltioi 30 päivän roskaruokadiettinsä dokumentissa Super Size Me. Oikeushaasteiden lisäksi Spurlock sai dokkaristaan jopa Oscar ehdokkuuden ja tästä innostuneena kehitteli samasta ideasta vieläpä tv-sarjankin. Ihmismielen salojen kartoittamisen lisäksi Spurlockia on aina kiinnostanut terroristijärjestö Al-Qaida ja sen nokkamies Osama bin Laden. Niinpä vuonna 2008 Spurlock pakkasi aurinkovoiteensa ja suuntasi lähi-itään kyselemään Missä Osama oikein luuraa…

Valitettavasti loistava idea on tällä kertaa huomattavasti parempi kuin itse toteutus. On aivan selvää, että ajatuksena Osaman etsiminen ei ole kummoisempi kuin kahvipannullisen keittäminen. Kuinka vaikeaa yhden miehen etsiminen voi oikeasti olla? Silläkin uhalla, että teen nyt jonkinasteisen juonipaljastuksen, katson kansalaisvelvollisuudeksi kertoa, että Spurlockille Osaman etsiminen on täysin mahdoton tehtävä. Ja tämä fakta taas jättää dokumentin lähtökuoppiinsa. Katsojan olo on lähestulkoon petetty, sillä sen verran kauaksi tavoitteestaan Spurlock jää. Oikein sääliksi käy.

Vaikka tavoitteeseen ei lopulta päästä, niin täysin kelvoton yksilö Missä luuraa Osama bin Laden (2008, Yhdysvallat/Ranska) ei ole. Spurlockin ohjaama ja kirjoittama dokumentti alkaa räväkästi, on suurimman osan ajasta viihdyttävä ja (kuten miehen aiemmissa tuotokssissa) oheisgrafiikka on näyttävää. On selvää, että Spurlockin suurin kohderyhmä on jälleen nuorempi sukupolvi. Sitä edesauttaa (jälleen) se, että Osaman perässä juoksevassa Spurlockissa on aimo annos tavallista kadunmiestä, mutta myös tarvittava ripaus röyhkeyttä, joka kannattelee dokumentin lukuisia suvantokohtia. Spurlock ei epäröi soitella puhelinluettelosta löytyville bin Ladeneille tai tivata kiihkoislamistilaiselta johtajalta tiedonmurusia.

Missä luuraa Osama bin Laden ei ole lopulta aivan niin hiottu kokonaisuus kuin Spurlock varmasti itse olisi toivonut. Dokumentti hyppii rauhattomasti tapahtumapaikasta toiseen ja haastateltaviksi ei syystä tai toisesta saada, isonkaan taustakoneiston avulla, kovinkaan mielenkiintoisia henkilöitä. Paikoin dokumentti on myös vanhentunut George Bush viittauksineen. Suomenkielinen tekstityskin saa tällä kertaa sapiskaa, sillä haastateltavien nimet peittyvät fontin taakse. Tämä on erittäin ikävää dokumentissa.

DVD: Kuvanlaatu (1.78:1) on pääosin terävää moneen muuhun dokumenttiin verrattuna. Värit ovat myös kirkkaita ja lopputulos kotivastaanottimesta on tältä osin lähes täydellinen. Äänipuolella Osaman etsinnät voi kuunnella joko DD 2.0 tai 5.1 versiona. Mistään suuresta surround kokemuksesta ei sitten todellakaan ole kyse, eikä kukaan sitä dokumentilta odotakaan.

Scanboxin perusjulkaisu sisältää trailereiden lisäksi 17 minuutin verran poistettuja otoksia, jotka ovat itse asiassa kiinnostavampia kuin suurin osa varsinaisesta sisällöstä. Lisämateriaalia ei ole tekstitetty suomeksi.

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202