Mirrors

Mirrors (2008)

| DVD
  • 1

Peilihirviö kiusaa Jack Bauerilta haiskahtavaa yöstevaria korealaisen kauhupätkän uusintaversiossa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-02-13 / päivitetty 07.08. klo 18:06

KUVA 4

Kiefer Sutherland
Kiefer Sutherland 

KUVA 3

Paula Patton
Paula Patton 

KUVA 2

Amy Smart
Amy Smart 

KUVA 1

Kiefer Sutherland
Kiefer Sutherland 

Mirrors

Ohjaus Alexandre Aja
Näyttelijät Kiefer Sutherland, Paula Patton, Amy Smart
Maa Yhdysvallat / Romania
Pituus 107 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Regency Enterprises, New Regency Pictures, Luna Pictures, ASAF ja Castel Film Romania
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p3-5">3</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Mirrors

Ranskalainen Alexandre Aja todisti ohjaajankykynsä vuoden 2003 Haute Tensionillaan (Switchblade Romance / High Tension), joka oli vahva osoitus miehen taidosta luoda perinteitä kunnioittavaa mutta silti tuoreen tuntuista jännitystä. Elokuva oli eräs ilmestymisvuotensa suurimmista sensaatioista, ja päällysti Ajan tien Hollywoodiin.

Miehen seuraava pesti oli kauhulegenda Wes Cravenin nimellisen klassikon, The Hills Have Eyesin uusintaversio. Pätkä erottui 2000-luvun remake-röykkiöstä positiivisesti edukseen, ja vaikka kaukana täydestä napakympistä, vahvisti se entisestään Ajan mainetta luovana tekijänä. Elokuvalle tehtiin myös pikainen jatko-osa, jonka ohjausvastuusta Aja kuitenkin kieltäytyi.

Näiden kahden teoksen jälkeen useampikin tajusi jo oikeasti odottaa miehen seuraavaa projektia. Siksipä muuten turhakkeelta haiskahtanut ja olankohautuksella ohitettavaksi tuomittu Mirrors tuntuukin niin karvaalta pettymykseltä. Kyseessä ei ole täydellinen munaus, mutta täysin hengetön, mielikuvitukseton ja oikeastaan järjetön elokuva silti: jos Kiefer Sutherland taistelemassa peilihirviötä vastaan kuulostaakin paperilla hauskalta idealta, on totuus lopulta hyvin kaukana tästä.

Ben Carson (Sutherland) on työstään lainvartijana potkut ampumistapauksen johdosta saanut mies, joka löytää uuden työpaikan palaneen ostoskeskuksen yövartijana. Elämästään kontrollin menettänyt ex-juoppo yrittää uudella duunillaan todistaa ex-vaimolle (Paula Patton) lapsineen päässeensä jälleen arjen syrjään kiinni, mutta tehtävä ei tunnu helpolta kun heti ensimmäisen yövuoron aikana tapahtuu kummia. Ostoskeskus, joka on aiemmin toiminut psykiatrisena sairaalana, on täynnä jättimäisiä peilejä, joiden puhtaanapitoon Carsonin edeltäjä oli hurahtanut – lopulta surmaten itsensä. Jo ensimmäisenä iltana peilit tuntuvat viestivän miehelle jotain, näyttäen asioita jostain muualta kuin nykytodellisuudesta.

Peilit alkavat paljastaa yhä hätkähdyttävämpiä asioita, hiljalleen johdattaen Carsonia kohti rakennuksen taustalla piilevän mysteerin ratkaisua. Ex-kyttä kun on, mies aloittaa omat tutkimuksensa ja luikertelee pikkusiskonsa (Amy Smart) avustuksella itsensä pian ruumishuoneelle tutkimaan edeltäjänsä jäänteitä. Carson avaa asteittain peilien salaisuuksia, mutta uskooko kukaan miestä, jolla on viinankatkuinen menneisyys ja stressaava työtilanne?

Mirrorsin premissi ei ole järin kutkuttava, saati omaperäinen – kyseessä onkin uusintaversio vuoden 2003 etelä-korealaisesta Into the Mirror -kauhuelokuvasta (Geoul Sokeuro). Tarina ei myöskään onnistu tarjoamaan mitään oikeasti hätkähdyttävää, ja kaikki tuntuu olevan nähty jo aiemmin. Aja vajoaa Mirrorsilla samaan suohon, johon maamiehensä David Moreau ja Xavier Palud upposivat viime vuonna hengettömällä The Eyella – tarina on puhkikulunut, eikä ohjaajalla (tai tuottajilla) ole munaa tuoda siihen mitään tuoretta tai aidosti ravisuttavaa.

Aja on tuttuun tapaan käsikirjoittanut Mirrorsin yhdessä Grégory Levasseurin kanssa. Miesten aiempien yhteisprojektien tapaan juoni kompastelee, ja kliseet, joita Ajan kaltaisen nuoren kyvyn luulisi tietoisesti välttelevän, ovat vahvasti läsnä. Ennalta-arvattavuus syö tarinan tehoa.

“They’re everywhere!” “What are you talking about?” “The FFUCKING MIRRORS!!”

Yksi ongelma on myös tarinan karski protagonisti, Kiefer Sutherland. Mies tuntuu kantavan TV-sarja 24:n viittaa yllään läpi kohtausten, eikä superagentti-assosiaatioilta voi välttyä miehen osoitellessa luotettavaa ysimillistään ja muristessaan peileille tutulla viskiäänellään. Ainut sisäsiististä jackbauerismista poikkeava hetki on ylläoleva dialoginpätkä Benin ja tämän sisaren välillä. Näin rujoa kieltä ei sentään CTU-agentti Bauerkaan käytä, siitä pisteet tekijöille.

Eräs Alexandre Ajan parhaita puolia on tähän asti ollut veristen shokkikohtausten läiskiminen tiheätunnelmaisen kauhun sekaan. Haute tensionin hienoin yksittäinen hetki oli sen lopun täysin yli vedetty läträys, joka hukutti tarinan naissankarit sopivan juhlaviin värisävyihin. Mirrorsin tapauksessa tuokin valttikortti on tainnutettu sisäsiistiksi hollywoodismiksi: vaikka kohtaus olisi paperilla kuinka graafinen, vie videopelimäinen CGI-grafiikka siltä tehon.

Mirrors ei perustaltaan ole täysin toivoton elokuva, mutta se kaatuu puolivillaiseen toteutukseen ja usein tahattoman koomisiin käänteisiin. Aja on visuaalisesti pätevä, mutta tässä efektit tuntuvat ajavan tyylikkyyden ohi ja esimerkiksi loppupuoliskon vesileikit ovat yksinkertaisesti typeriä. Kuten on myös lopun yllätyskäänne, joka menetti tuoreutensa jo kymmenisen vuotta sitten.

Ajan seuraava elokuvaprojekti on niinikään uudelleenfilmatisointi, Piranha 3-D. Se jatkanee oletettavasti ohjaajan jatkumoa: vähän typeriä elokuvia, joita väkivaltaiset gorekohtaukset ainakin pyrkivät piristämään. Toivotaan, että tuossa Aja osaa ottaa hölmön pohjatekstinsä huumorilla ja päästää sisäisen lapsensa todella irti – Mirrors kun on tuskastuttavan matalaotsainen kaikessa mielettömyydessään.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on 2.40:1 anamorfinen laajakuva, ja ääniraidan virkaa toimittaa Dolby Digital 5.1. Lisämateriaalina levyllä on hieman tavanomaista mielenkiintoisempi Making of -dokkari, sekä pintapuolisesti peilien mytologiaa avaava Behind the Mirror -kooste. Mukana on myös poistettuja kohtauksia, kuten vaihtoehtoinen loppu.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202