Minuutin arviot – viikko 15

| DVD

Viikon 15/2012 lyhyissä DVD- ja Blu-ray-arvioissa kauhua avaruudessa (Apollo 18) ja merellä (Lonkerot, Valkoinen tappaja) sekä draamaa Ranskassa (Polisse) ja Iranissa (Nadir ja Simin: Ero).

julkaistu 2012-04-11 / päivitetty 12.04. klo 21:09

KUVA 4

Polisse
Polisse 

KUVA 3

Lonkerot
Lonkerot 

KUVA 2

Apollo 18
Apollo 18 

KUVA 1

Valkoinen tappaja
Valkoinen tappaja 

Minuutin arviot – viikko 15

/ Kuvien ©

Viikon 15/2012 lyhyissä DVD- ja Blu-ray-arvioissa kauhua avaruudessa (Apollo 18) ja merellä (Lonkerot, Valkoinen tappaja) sekä draamaa Ranskassa (Polisse) ja Iranissa (Nadir ja Simin: Ero).


Nader ja Simin: Ero (2011) ★★★★★
Dilemmat ja nollasummapeli hallitsevat iranilaista elokuvaa Nader ja Simin: Ero. Simin haluaa paremman tulevaisuuden lännessä, Nader haluaa pitää huolta sairaasta isästään Teheranissa. Keskellä on tytär, joka laitetaan valitsemaan puolensa. Tästä elokuva alkaa ja tähän se päättyy, raskasmielisesti, mutta näihin kytkeytyvä ja näistä haarautuva väliosa on aivan muualla. Naderin kotiapulainen kaatuu portaissa. Keskenmeno käynnistää jännitysnäytelmän syyllisestä. Siinä törmää kaikki kuviteltavissa oleva ja enemmänkin; yhteiskunnallinen ja kulttuurillinen todellisuus pystyttää raja-aitoja vaikeuttamaan tilanteen ratkaisua. Jos hienosta elokuvasta pitäisi valita yksi osatekijä, on se juuri moniäänisyys. Riitelevät näkökulmat ovat poikkeuksetta valtavan hyviä ja painoarvoltaan muutakin kuin hiottua deus ex machinaa. Nader ja Simin: Ero on 64-bittistä elokuvaa esitettynä niin, ettei sen katselu moukaroi toimintakyvyttömään kuntoon.

Jaakko Kuitunen

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Scanbox (osana Cinema Mondo -sarjaa) vko 15/2012. Kuva on peruslaadukas 16:9, ääniraita 5.1 persia. Ei sisällä lisämateriaalia. Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5.


Polisse (2011) ★★★★
Polisse on kuin Homicide: Pelon kadut, mutta Bodymoren murharyhmästä on siirrytty Pariisiin lastensuojeluyksikköön. Juoneltaan se on niin ikään kuin tiiviiksi puristettu tv-sarjan kausi, jossa seittiä kieputetaan rikollisista ja poliisien ihmissuhdeongelmista. Samaistumispinnaksi tarjotaan valokuvaajaa, ”kalaa kuivalla maalla”, mutta hahmo ei kehity vieraan poliisimaailman avaajaksi. Työ on yhteiskunnan heikoimpiin kohdistuneiden rikosten selvittämistä, ja sen raskaus säteilee arkeen. Tumma huumori toimii varaventtiilinä. Juuri jatkuvien konfliktien vuoksi Polisse on näyttelijöiden elokuva. Roolihahmot ovat reheviä, eläviä ja aina äänessä. Tunteiden sävelasteikkoa sahataan ääripäästä toiseen eikä elokuva ole hetkeäkään tylsä. Järkyttävää aihepiiriä käsitellään ansiokkaasti nousemalla halvan shokeerauksen, ranteita avaavan nihlismin ja banaaliuden yläpuolelle. Kai tätä voisi kehua näinkin: Polisse on vaikuttava ja kiinnostava, koska se tuntuu todelliselta.

Jaakko Kuitunen

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Scanbox (osana Cinema Mondo -sarjaa) vko 15/2012. Kuva on peruslaadukas 16:9, ääniraita 5.1 Ei lisämateriaalia. Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4.


Valkoinen tappaja (1981) ★★
Pastissimaakari Enzo G. Castellari tuli ”vanavedessä” ja ”ruoti” Valkoisella tappajallaan Tappajahain, joka oli aikansa rahasampo. Jahtiin lähtevät rämäpäät maine ja kokeneemmat seilaajat moraali mielessä, kun valkohai iskee kesken surffikisojen. Sitä ennen paikallispolitiikan pikkukonnat ovat väittäneet, ettei uhkaa ole. Elokuvan juoni on näytönsäästäjä, teeman käsittely (hybris ja nemesis) sormiharjoitelma ja tehosteina käytetyt hidastukset kuin rytmitajutonta Peckipahia. Jännitystä ei synny hamstraalla hain tehostepäätä, mutta piilottelu jättää camp-arvot mataliksi. Mitä, eikö mielikuva (julisteen tankkerihai) vastaa totuutta? Tervetuloa eksploitaation pariin! Aikoinaan elokuva vedettiin Yhdysvaltain teattereista Spielbergin klaanin haastettua levittäjän oikeuteen. No, eipä Tappajahaikaan ole kuin isomman budjetin Roger Corman -elokuva. Castellarilta suosittelen westerniä Keoma, Mad Max -kopiota Uudet barbaarit ja sotaelokuvaa Panssarijunalla helvettiin.

Jaakko Kuitunen

DVD: Suomalainen dvd-laitos on alun perin Another World Entertainmentin muutaman vuoden takainen, mutta nyt sen on julkaissut uusiksi Atlantic Film (vko 15/2012). Kuva on roskista siivottu laajakuva. Englanninkielinen ääniraita on sen verran epäselvä, että tekstitykset tulevat tarpeeseen. Lisämateriaalina on julisteiden diashow, hain tappokoneena esittävä tietoiskulaatikko, sekalaista triviaa elokuvasta ja sen reseptiosta, KUNNON ELOKUVIEN TRAILEREITA (Re-Animator, Maniac, Battleforce…) melkein enemmän kuin voisi pyytää sekä Vic Morrown, James Franciscusin ja Enzo G. Castellarin biografiset mutta fanittavat tietoliuskat englanniksi. Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5.


Apollo 18 (2011) ★★
Stanley Kubrick lavasti kuukävelyn ja piilotti kierona miehenä totuuden Hohtoonsa, väittää salaliittoteoria. Apollo 18:n mukaan kuussa kyllä käytiin, mutta sen hirviöistä vaiettiin. Elokuva plärää samoja rekistereitä kuin Cannibal Holocaust tai The Blair Witch Project eli leikkii olevansa salaisesta raakamateriaalista koottu dokumentti. Ihan jees, jos elettäisiin 90-lukua ja valedokumentilla olisi vielä uutuudenviehätys takanaan. Tässä näet metodi/muoto on jätetty pahasti puolitiehen ja ratkaisut nojaavat genrelakeihin. Yhtäältä leikitään ajatuksella aitoudesta, toisaalta ei vakuuteta tarpeeksi. Lavastuksellinen ja puvustuksellinen osaaminen ei korjaa räikeintä anakronismia, sitä, että muuten kaikki kanavoi modernin (kauhu)elokuvan henkeä. Kylmä sota ja kylmempi kosmos — temaattiset täyslaidalliset — kannattelevat nekin väärää idolia, muotokieltä, jonka potentiaalin kaiketikin kaupalliset vaateet tappoivat.

Jaakko Kuitunen

DVD: Elokuvan suomalaisen laitoksen on julkaissut Scanbox (vko 13/2012). Kuva (1.85:1) on “lost footage”-materiaalia imitoiva ja siksi ajoittain “taiteellisesti” korostetun rakeinen. Ääniraita on 5.1 englanti. Lisukkeena vaihtoehtoinen loppu, poistettuja kohtauksia, kommenttiraita ja julkaisijan trailereita


Lonkerot (1977) ★★
Tappajahai oli 50-luvun jättieläin- ja ötökkäsci-fin markkina-arvon palautus. Tai ainakin sellaiseksi sen voi tulkita katsomalla postjawsilaisia jäljitelmiä kuten Lonkerot, joka ei muusta spielbergiläisestä eetoksesta piittaa. Ohama Beachin sarjamurhaaja on jättimustekala kuin atomipelkoelokuvassa — luontoa tunkionaan käyttävä ihminen on tämänkin hirviön luonut. Vyyhtiä avataan eri näkökulmista konkaritoimittajasta sankarisukeltajiin, mutta kaikki on varsin epäkiinnostavaa. Sukelluskohtauksissa jännitystä yritetään luoda ääniraidalla ja lähikuvilla aidosta mustekalasta, tilanteen kärjistyessä taas kumilonkeroilla. Vesi-elementti vaikeuttaa: miten siellä voi näyttävästi lavastaa jättimustekalan ja ihmisen eeppisen kamppailun merioikeuksista? Ei voi. Siksi kliimaksikin on leikkaus- ja kuvausteknisesti sotkua. Vaihdetaan Lonkeroiden näyttelijät (John Huston, Henry Fonda) Valkoisen tappajan asenteeseen, ja kasassa on melkein hyvä elokuva.

Jaakko Kuitunen

DVD: Suomalainen dvd-laitos on alun perin Another World Entertainmentin muutaman vuoden takainen, mutta nyt sen on julkaissut uusiksi Atlantic Film (vko 15/2012). Kuva on roskista siivottu hyvälaatuinen laajakuva. Ääniraita on mono englanti. Lisämateriaalina on mustekalan tappokoneena esittävä tietoiskulaatikko, sekalaisia kuvia elokuvasta (julisteita, stillejä), KUNNON ELOKUVIEN TRAILEREITA (Re-Animator, Maniac, Battleforece…) melkein enemmän kuin voisi pyytää sekä Henry Fondan, Shelly Wintersin ja John Hustonin biografiset mutta fanittavat tietoliuskat englanniksi. Katso pakkaamattomat kuvakaappaukset: kuva 1, kuva 2, kuva 3, kuva 4 ja kuva 5.
Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa Lue arvio »

Devin France

Wendy Lue arvio »

Inja Zalta, Emilia Ares ja Ronen Rubinstein

Follow Me Lue arvio »

Josephine Langford ja Hero Fiennes Tiffin

After We Collided Lue arvio »

Ellen Hollman

Army of One Lue arvio »

Freddy tunnistaa Battyssa kaltaisensa.

Kuka pelkää puudelia Lue arvio »

Emma Stone

Cruella Lue arvio »

Jodie Comer ja Ryan Reynolds

Free Guy Lue arvio »

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2022
ISSN 1798-7202