Mimmi Lehmä ja Varis

Mamma mu och kråkan (2009)

| DVD
  • 3

Mimmi Lehmä ei ole tavallinen lehmä, joka mussuttaa laitumella ruohontupsuja ja märehtii.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2009-04-17 / päivitetty 09.05. klo 12:12

KUVA 4

 

KUVA 3

 

KUVA 2

 

KUVA 1

 

Mimmi Lehmä ja Varis

Ohjaus Igor Veyshtagin
Näyttelijät Eija Ahvo, Pertti Koivula
Maa Ruotsi
Pituus 78 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 AB Svensk Filmindustri, Telepool GmbH, Sveriges Television AB
  • Kuva 2
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Mimmi Lehmä ei ole tavallinen lehmä, joka mussuttaa laitumella ruohontupsuja ja märehtii. Hän hyvin epätavallinen lehmä, sillä hän haluaa tehdä kaikkea sitä, mitä lehmän ei todellakaan kuuluisi tehdä. Mimmi haluaa muun muassa oppia sukeltamaan, ajamaan polkupyörällä ja tanssimaan balettia. Todella epälehmämäistä käytöstä siis. Tästä seikasta Mimmi saa myös kuulla Varikselta, jonka kanssa hän ystävystyy. Alussa ystävyys tosin on yksipuolista, sillä Varis ei ole kovinkaan halukas olemaan missään tekemisissä “hullun lehmän” kanssa. Ajan myötä Varis kuitenkin huomaa, ettei se Mimmi nyt niin hullu olekaan.

Igor Veyshtaginin ohjaama Mimmi Lehmä ja Varis perustuu Jujia Wieslanderin suosittuihin satuhahmoihin ja Sven Nordqvistin alkuperäiskuvituksiin. Maalaismaisemiin sijoittuvan animaation juonikuvio on hyvin yksinkertainen: on vain hassutteleva lehmä ja päivittelevä varis. Tämän kummallisempaa tarinaa ei ole, eikä sen kummallisempaa tarvitakaan – animaatio toimii varsin hyvin tällä reseptillä.

Elokuva on hidastempoinen ja rauhallinen, pidemmän päälle tämä tuntuu puuduttavalta elokuvan sortuessa toistamaan sitä sitä samaa mantraa. Hitaita kohtauksia on kuitenkin höystetty hauskoin laulelmin, jotka ovat sopivan lyhyitä ja ytimekkäitä. Mimmi Lehmä ja Varis sortuu liialliseen kiltteyteen, se on ehkä jopa liiankin sievistelevä ja täysin yllätyksetön. Pelottavia kohtauksia ja kovia ääniefektejä ei tästä animaatiosta löydy, tällä osin se soveltuu ihan pienemmillekin lapsikatsojille. Ja koska kyse on lapsille suunnatusta elokuvasta, on siihen saatu liitettyä myös se perinteinen sanoma ystävyydestä ja erilaisuuden hyväksymistä.

Mimmi Lehmä ja Varis on tehty perinteitä kunnioittaen, näiltä osin se muistuttaakin “vanhan ajan” lastenohjelmia. Nostalgisuudesta huolimatta elokuva ei ole visuaalisesti kovinkaan kummoinen. Piirrosjälki on terävää, mutta pehmeyttä olisi kaivattu varsinkin ympäristöä kuvattaessa. Nyt se jää kylmäksi ja elottomaksi. Kirjoissa kuvatut hienot yksityiskohdat jäävät valitettavasti uupumaan elokuvasta. Nämä ovat pieniä puutteita, jotka paikataan onnistuneesti ääninäyttelemisellä. Eija Ahvo optimistisena Mimminä ja Pertti Koivula pessimistisenä Variksena ovatkin animaation parasta antia. He tekevät yksinkertaisen juonen yksinkertaisista hahmoista rakastettavia.

Mimmi Lehmä ja Varis on sympaattinen elokuva lapsille. Digitaalisuuden puutekaan ei näytä häiritsevän kohderyhmään kuuluvaa lapsikatsojaa, päinvastoin. Jos nelivuotiaaseen on yhtään uskomista, Mimmi Lehmä ja Varis on ihan kiva elokuva. Aikuiselle se ei anna mitään, mutta mehän emme sitä kohderyhmää olekaan. Huonosta tekeleestä ei taida olla kyse, koska tämän elokuvan nelivuotias tahtoo katsoa heti toistamiseen.

DVD: FS Filmin DVD-julkaisun kuvaformaattina on 1.78:1 anamorfinen laajakuva. Ääniraitana on laadukas Dolby Digital 5.1., kielenä valittavina suomi, ruotsi, tanska, norja. Lisämateriaalia DVD:ltä ei löydy.

Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202