Miesten vuoro

Miesten vuoro (2010)

| DVD
  • 5

Joonas Berghällin ja Mika Hotakaisen käsikirjoittama ja ohjaama dokumentti on suuri suomalainen mestariteos.

julkaistu 2010-10-04 / päivitetty 27.10. klo 08:08

KUVA 4

Miesten vuoro
Miesten vuoro 

KUVA 3

Miesten vuoro
Miesten vuoro 

KUVA 2

Miesten vuoro
Miesten vuoro 

KUVA 1

Miesten vuoro
Miesten vuoro 

Miesten vuoro

Ohjaus Joonas Berghäll, Mika Hotakainen
Maa Suomi
Pituus 81 min
Ikäraja Sallittu kaikenikäisille
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 3
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Miesten vuoro poster

Joonas Berghäll ja Mika Hotakainen ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet koskettavan ja harvinaislaatuisen dokumentin suomalaisesta miehestä.Ajatus on yksinkertainen: miehiä saunassa kertomassa elämästään, puhumattomista tunteista. Toteutus on kaunis ja lopputulos; suuri suomalainen mestariteos.

Heti alussa käsittää katsovansa jotain poikkeuksellista. Heikki Färmin ja Jani Kumpulaisen kuvissa vanhasta pariskunnasta saunomassa on lempeää ruumiillista läsnäoloa. Mutta nyt on miesten vuoro.

Saunassa maailman vaatimukset taukoavat hetkeksi. Löylyssä pestään pois valta ja kahlitsevat roolit. Päähenkilöt puhuvat isyyden ilosta, ystävyydestä, surusta ja kuolemasta, muille menetettyjen lapsien ikävästä. Siinä on suomalaisia miehiä juomassa viinaa saunassa, mutta oikeita ihmisiä, ei kliseitä väkivaltaisuudesta ja alkoholismista. Yhtä heistä isä on tukahduttanut lapsena tyynyllä, toinen on entinen tapavanki. Ja silti, he ovat oikeita ihmisiä.

Saamelaismies kertoo isoisästään, joka koko ikänsä pilkkoi ja kasasi polttopuita liiterin seinälle. Kun isoisä joutui sairaalaan vuoteenomaksi ja puut alkoivat vuosien kuluessa loppua liiteriltä, itki isoisä, ettei ollut hakannut isoäidille tarpeeksi puita. “Silloin käsitin” , kertoo saamelaismies “että rakkautta on monenlaista.” Tyynesti, vailla teeskentelyä. Siinä hetkessä on hämmästyttävää runollista voimaa.

Berghällin ja Hotakaisen elokuva on täynnä tällaisia hetkiä. Eräs Miesten vuoron (2010) hienouksista ovat tarinat, joissa on yleistä ja yksilöllistä voimaa. Enkä tiedä mitä ohjaajat ovat tehneet, mutta elokuvassa kuultavien tapa kertoa elämästään on täysin vilpitön. Kun elämänkokemuksista on otettu kaikki esittäminen pois, jää jäljelle jotain, joka koskettaa syvästi. Siksi Miesten vuoro on Taidetta, se paljastaa kuvaamiensa miesten sielun, paheksumatta tai ylistämättä, heidän yksilöllisen inhimillisyytensä.

Kerronnan ajallinen, sisällöllinen ja tunteellinen rytmitys tekee väkevistä tarinoista lähes myyttisen matkan. Timo Peltola on leikannut väliin Färmin ja Kumpulaisen kuvia kansallismaisemistamme itsevarmasti. Kuin miesten kertomukset, ne ovat itsessään syvästi vetoavia ja ehkä samassa metaforisia. Jonas Bohlinin alkuperäismusiikki on tunteellista jä täysin kuviin sopivaa. Kaikki tuntuu tämän elokuvan teossa syntyneen onnellisten tähtien alla.

Toivo Kuulan ja Aleksis Kiven Oravan laulu dokumentissa kuultujen laulamana on inspiroitunut lopetus yhdelle kaikkien aikojen suomalaiselokuvista. Se saa suomalaisen miehen itkemään.

DVD: Nordisk Filmiln laitoksen anamorfinen 1.85:1 -laajakuva on paikoin voimakkaasti kohiseva. Värintoisto on toisinaan erinomaista, välillä taas on havaittavissa selvää kromaattista aberraatiota eli värien epäkohdistumista. Dolby Digital 5.1 -ääniraita ajaa asiansa. Lisämateriaalina kolme poistettua kohtausta / pientä kertomusta (10 min) ja elokuvan traileri.

Elokuva esitettiin myös osana vuoden 2010 Rakkautta ja Anarkiaa -festivaaleja. Lue raportti »

Teksti: © 2010 Aleksi Salonen

Seuraa meitä

PINNALLA

Laura Birn ja Tommi Korpela

Tyhjiö

| DVD | 01.02.

Tyhjiö on hilpeä viilto nykypäivän suomalaisen viihdekulttuurieliitin kantapäihin.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

LUETUIMMAT – 6KK

ENSI-ILTA

BLU-RAY & STREAM

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202