Miehet jotka vihaavat naisia

Män som hatar kvinnor (2009)

| DVD
  • 3

Toimittaja Mikael Blomkvist selvittää 40 vuotta sitten kadonneen tytön tapausta jännitystrilogian avausosassa.

Lasse Lepola
julkaistu 2009-09-05 / päivitetty 27.10. klo 18:06

KUVA 4

Noomi Rapace
Noomi Rapace 

KUVA 3

Michael Nyqvist ja Sven-Bertil Taube
Michael Nyqvist ja Sven-Bertil Taube 

KUVA 2

Michael Nyqvist ja Peter Haber
Michael Nyqvist ja Peter Haber 

KUVA 1

Noomi Rapace ja Michael Nyqvist
Noomi Rapace ja Michael Nyqvist 

Miehet jotka vihaavat naisia

Ohjaus Niels Arden Oplev
Näyttelijät Michael Nyqvist, Noomi Rapace, Sven-Bertil Taube, Peter Haber, Björn Granath, Lena Endre
Maa Ruotsi / Tanska
Pituus 143 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Nordisk Film, Swedish Television, ZDF Enterprises ja Yellow Bird Films
  • Kuva 4
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p1-5">1</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Stieg Larsson teki lyhyen, mutta sitäkin muistettavamman uran rikoskirjallisuuden parissa. Ruotsalainen Larsson kuoli ennen kuin ensimmäistäkään hänen kirjoittamistaan romaaneista oli ehditty julkaista. Lopulta täysin valmiita teoksia oli koossa kolme, joista Miehet jotka vihaavat naisia on ensimmäinen. Millennium trilogiana tunnettu sarja sai kirjailijan kuoleman myötä valtaisan suosion ja onkin myynyt huikeita määriä myös kansainvälisesti.

Larssonin teosten keskushenkilö on toimittaja Mikael ”Kalle” Blomkvist (Michael Nyqvist), jonka elämä menee pyrstölleen kunnianloukkaussyytösten vuoksi. Oikeus tuomitsee kansan rakastamalle toimittajalle vankeutta ja muhkeat sakot, juuri parahiksi ennen joulua. Tuomion täytäntöönpanoa odotellessa Blomkvist saa yllättävän työtarjouksen sukukonserni Vangerin iäkkäältä ex-johtajalta, jonka rakastama veljentytär Harriet katosi mystisesti 40 vuotta sitten. Tapaus ei ole jättänyt Henrik Vangeria (Sven-Bertil Taube) rauhaan. Henrik onkin päättänyt tehdä omissa tutkimuksissaan vielä viimeisen ponnistuksen. Siihen hän tarvitsee lahjakkaan toimittajan, Mikael Blomkvistin apua. Pian Blomkvist huomaakin kaivautuneensa syvälle Vangerin suvun salattuun historiaan. Tutkimuksiin apuaan tarjoaa myös salaperäinen Lisbeth Salander (Noomi Rapace), joka on hurjasta ulkokuorestaan huolimatta varsin pätevä tutkija.

Olen aina kadehtinut erityisesti ruotsalaisten taitoa ja silmää tehdä mukaansatempaavia kantaaottavia dekkareita. Aika ajoin markkinoille tupsahtaa romaaneihin perustuvia pitkiä elokuviakin, kuten nyt Miehet jotka vihaavat naisia. Tyylillisesti elokuva ei eroa esikuvistaan. Ohjaaja Niels Arden Oplev on katsonut Beckinsä ja Wallanderinsa moneen kertaan suurennuslasin kanssa. Oplevin ohjauksessa jälki on pikkutarkkaa, seikkaperäistä ja verkkaisesta tempostaan huolimatta erittäin koukuttavaa, mutta ei mitään ennennäkemätöntä, enemmänkin totuttua ruotsalaista standardia, jota on nyt iloksemme tuotettu tavallista suuremmalla budjetilla.

Michael Nyqvist tuo kasvot toimittaja Mikael Blomkvistille. Nyqvist on yhtä hyvä löytö pääosaan kuin mitä Wallanderin ikoni Krister Henriksson tai Beckin Peter Haber. Jälkimmäinen nähdään myös tässä elokuvassa Vangerin suvun nuorimmaisena, joka on ottanut ohjat konsernin johdossa. Hyvän roolin tekee myös Lisbethinä nähtävä Noomi Rapace, joka todistaa jälleen olevansa hyvin muuntautumiskykyinen näyttelijätär.

Miehet jotka vihaavat naisia ei ole täydellinen elokuvasovitus. Tarinankerronta harhailee etenkin alkutaipaleella kiusallisesti käsikirjoittajien esitellessä kaikin mahdollisin tavoin trilogian päähenkilöt. En ole koskaan pitänyt Larssonin kirjoitustyyliä mitenkään omaperäisenä, ja sama valitettavasti heijastuu itse elokuvaankin. Kirjaa lukemattakin kotidekkarit arvaavat syyllisen nopeasti ja loppuaika kuluu lähinnä hämmästellessä miten Blomkvist ei näe metsää puilta.

Miehet jotka vihaavat naisia on yllättävänkin rankka katsomiskokemus lukuisten, jopa hyvin rajujen seksikohtausten vuoksi, jotka eivät liity itse katoamistarinaan juuri mitenkään, vaan keskittyvät lähinnä pohjustamaan Lisbeth Salanderin traagisia taustoja. Pohjustusta riittää muutenkin liikaa ja se tehdään täysin lopputuloksen kustannuksella. Tietoskaalalle tuleekin käyttöä, mutta vasta seuraavassa osassa Tyttö joka leikki tulella. Välillä tekijöiltä onkin päässyt unohtumaan, että elokuvan tulisi toimia myös irrallisena yksilönä, vaikka tulossa olisikin Millennium trilogian jatkofilmatisointeja.

DVD: Nordisk Filmin julkaisu toimii kotiversiona huomattavasti elokuvateatteria paremmin. Kuva (2.35:1) on hyvää pohjoismaista laatua, joten ei valittamista. Ääneksi voi valita joko DD 5.1:n tai DTS:n. Esitys on varsin etukaiutinpainotteinen. Puhe erottuu kuitenkin hyvin ja matalatkin äänet toistuvat puhtaasti.

Ekstroina trilogian muiden osien (Tyttö joka leikki tulella, Pilvilinna joka romahti) eksklusiiviset trailerit.

Teksti: © 2009 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202