Menetetty maa on Coenin veljeksiä parhaimmillaan. Kuten Fargo, myös Menetetty maa on hyvin vähäeleinen, kauniin rauhallisesti kuvattu ja varsin hiljainen.
Ethan ja Joel Coenin käsikirjoittama (perustuu Cormac McCarthyn romaaniin) ja ohjaama Menetetty maa on voittanut jo melkein kaikki mahdolliset palkinnot (mm. Bafta, USA:n kriitikkojen valinta, DGA, Golden Globe) ja tulee todennäköisesti voittamaan 2008 Oscar-gaalassa ainakin parhaan elokuvan palkinnon.
Menetetty maa on tyypillinen Hollywoodin ja independent-elokuvan avioliitto (Paramount Vantage), jossa yhdistyy Hollywoodin A-luokan ammattilaiset ja sujuva tarinankerronta indie-elokuville tyypilliseen taipumukseen haastaa valtavirran traditiot ja säännöt. Tuloksena on pirteän oikukas, väkivallalla ja mustalla huumorilla maustettu jännäri á la Ethan ja Joel Coen.
Elokuvassa seurataan pääasiassa kolmea eri henkilöä 80-luvun Texasissa. Yksi heistä on Llewelyn Moss (Josh Brolin), joka törmää metsästysretkellään kasaan kuolleita huumekauppiaita. Ruumiiden luota hän löytää salkullisen rahaa, jonka hän luonnollisesti korjaa ahneuksissaan parempaan talteen ja katoaa. Kahta miljoonaa dollaria jää kuitenkin joku aina kaipaamaan, joten eipä aikaakaan, kun Llewelyn saa peräänsä Anton Chigurh-nimisen (Javier Bardem) palkkatappajan, joka ei tunne sen enempää sääliä kuin armoakaan.
Toisaalla ikääntyvä sheriffi Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) pyrkii pysymään Llewelyn ja Antonin jalanjäljillä seuraamalla heidän peräänsä jättämää ruumisvanaa. Samalla hän alkaa ymmärtää kuinka kauas on kuljettu niistä ajoista, jolloin hänen isänsä ja isoisänsä toimivat sheriffeinä noilla seuduilla. Yhteisöllisyydestä ja kristillisistä perusarvoista ei ole enää jäljellä kuin haalistunut muisto ja tilalla on väkivaltainen, ahne ja järjetön maailma, jota Edin kaltaisen vanhenevan miehen on mahdotonta ymmärtää.
Menetetty maa toimii niin draamana kuin trillerinäkin. Tommy Lee Jonesin ympärille kudotut kohtaukset painottuvat dialogiin ja hieman syvällisempiin teemoihin, kun taas Brolinin ja Bardemin osuuksia leimaa perinteisemmät trilleri-ainekset. Rinnakkain kuljetettavat tarinat toimivat erinomaisesti, ja molemmat puolet elokuvasta käsittelevät samoja teemoja, kuten elämän sattumanvaraisuutta, mutta toisaalta myös väistämättömyyttä. Nämä teemat eivät ole coeneille uusia.
Menetetty maa on Coenin veljeksiä parhaimmillaan. Kuten Fargo, myös Menetetty maa on hyvin vähäeleinen, kauniin rauhallisesti kuvattu ja varsin hiljainen. Musiikkia elokuvassa ei kuulla lopputekstejä lukuun ottamatta käytännössä lainkaan. Tällainen ilmaisutapa antaa hyvin tilaa henkilöhahmoille ja dialogille, jotka ovat myös tällä kertaa elokuvan vahvuus, kuten Coenin veljesten elokuvissa yleensäkin.
Menetetty maa on kauttaaltaan moitteettomasti näytelty. Javier Bardem tekee jälleen kerran hienon roolisuorituksen täysin tunteettomana palkkatappajana, joka ei epäröi riistää ihmishenkeä missään tilanteessa. Anton Chigurh ja Llewelyn Moss edustavat juuri niitä ihmistyyppejä, jonkalaisille sheriffi Bell kokee menettäneensä isiensä maan.
Elokuvan roolihenkilöitä ei Hollywood-traditioista poiketen esitellä sen enempää kuin hyvästelläkään. He vain ilmestyvät ja katoavat. Henkilöhahmojen kohtaloista peilautuu elokuvan teemat.
Kokonaisuutena Menetetty maa on tummaa filosofiaa kuvastava trilleri, joka poikkeaa Hollywoodin kaavoista piristävästi. Se ei ehkä tule rikkomaan ennätyksiä lippuluukulla, mutta se on silti yksi elokuvavuoden helmistä.
Teksti: © 2008 Antti Honkala
Ekstroja perusjulkaisussa on kolme: Töissä Coenin veljesten kanssa (8min), Näin tehtiin Menetty maa (24min) ja Sheriffin päiväkirja (7min).
Ekstrat on tekstitetty suomeksi.
DVD-teksti © 2008 Lasse Lepola
Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.
Lue lisää »Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?
Lue lisää »Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.
Lue lisää »Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.
PÄÄTOIMITTAJA