Menetetty maa

No Country For Old Men (2007)

| DVD
  • 5

Menetetty maa on Coenin veljeksiä parhaimmillaan. Kuten Fargo, myös Menetetty maa on hyvin vähäeleinen, kauniin rauhallisesti kuvattu ja varsin hiljainen.

julkaistu 2008-01-28 / päivitetty 27.09. klo 19:07

KUVA 4

Javier Bardem
Javier Bardem 

KUVA 3

Josh Brolin
Josh Brolin 

KUVA 2

Javier Bardem
Javier Bardem 

KUVA 1

Tommy Lee Jones
Tommy Lee Jones 

Menetetty maa

Ohjaus Ethan Coen, Joel Coen
Näyttelijät Javier Bardem, Josh Brolin, Tommy Lee Jones, Woody Harrelson
Maa Yhdysvallat
Pituus 122 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2007 Paramount Vantage, Miramax Films, Scott Rudin Productions ja Mike Zoss Productions
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Ethan ja Joel Coenin käsikirjoittama (perustuu Cormac McCarthyn romaaniin) ja ohjaama Menetetty maa on voittanut jo melkein kaikki mahdolliset palkinnot (mm. Bafta, USA:n kriitikkojen valinta, DGA, Golden Globe) ja tulee todennäköisesti voittamaan 2008 Oscar-gaalassa ainakin parhaan elokuvan palkinnon.

Menetetty maa on tyypillinen Hollywoodin ja independent-elokuvan avioliitto (Paramount Vantage), jossa yhdistyy Hollywoodin A-luokan ammattilaiset ja sujuva tarinankerronta indie-elokuville tyypilliseen taipumukseen haastaa valtavirran traditiot ja säännöt. Tuloksena on pirteän oikukas, väkivallalla ja mustalla huumorilla maustettu jännäri á la Ethan ja Joel Coen.

Elokuvassa seurataan pääasiassa kolmea eri henkilöä 80-luvun Texasissa. Yksi heistä on Llewelyn Moss (Josh Brolin), joka törmää metsästysretkellään kasaan kuolleita huumekauppiaita. Ruumiiden luota hän löytää salkullisen rahaa, jonka hän luonnollisesti korjaa ahneuksissaan parempaan talteen ja katoaa. Kahta miljoonaa dollaria jää kuitenkin joku aina kaipaamaan, joten eipä aikaakaan, kun Llewelyn saa peräänsä Anton Chigurh-nimisen (Javier Bardem) palkkatappajan, joka ei tunne sen enempää sääliä kuin armoakaan.

Toisaalla ikääntyvä sheriffi Ed Tom Bell (Tommy Lee Jones) pyrkii pysymään Llewelyn ja Antonin jalanjäljillä seuraamalla heidän peräänsä jättämää ruumisvanaa. Samalla hän alkaa ymmärtää kuinka kauas on kuljettu niistä ajoista, jolloin hänen isänsä ja isoisänsä toimivat sheriffeinä noilla seuduilla. Yhteisöllisyydestä ja kristillisistä perusarvoista ei ole enää jäljellä kuin haalistunut muisto ja tilalla on väkivaltainen, ahne ja järjetön maailma, jota Edin kaltaisen vanhenevan miehen on mahdotonta ymmärtää.

Menetetty maa toimii niin draamana kuin trillerinäkin. Tommy Lee Jonesin ympärille kudotut kohtaukset painottuvat dialogiin ja hieman syvällisempiin teemoihin, kun taas Brolinin ja Bardemin osuuksia leimaa perinteisemmät trilleri-ainekset. Rinnakkain kuljetettavat tarinat toimivat erinomaisesti, ja molemmat puolet elokuvasta käsittelevät samoja teemoja, kuten elämän sattumanvaraisuutta, mutta toisaalta myös väistämättömyyttä. Nämä teemat eivät ole coeneille uusia.

Menetetty maa on Coenin veljeksiä parhaimmillaan. Kuten Fargo, myös Menetetty maa on hyvin vähäeleinen, kauniin rauhallisesti kuvattu ja varsin hiljainen. Musiikkia elokuvassa ei kuulla lopputekstejä lukuun ottamatta käytännössä lainkaan. Tällainen ilmaisutapa antaa hyvin tilaa henkilöhahmoille ja dialogille, jotka ovat myös tällä kertaa elokuvan vahvuus, kuten Coenin veljesten elokuvissa yleensäkin.

Menetetty maa on kauttaaltaan moitteettomasti näytelty. Javier Bardem tekee jälleen kerran hienon roolisuorituksen täysin tunteettomana palkkatappajana, joka ei epäröi riistää ihmishenkeä missään tilanteessa. Anton Chigurh ja Llewelyn Moss edustavat juuri niitä ihmistyyppejä, jonkalaisille sheriffi Bell kokee menettäneensä isiensä maan.

Elokuvan roolihenkilöitä ei Hollywood-traditioista poiketen esitellä sen enempää kuin hyvästelläkään. He vain ilmestyvät ja katoavat. Henkilöhahmojen kohtaloista peilautuu elokuvan teemat.

Kokonaisuutena Menetetty maa on tummaa filosofiaa kuvastava trilleri, joka poikkeaa Hollywoodin kaavoista piristävästi. Se ei ehkä tule rikkomaan ennätyksiä lippuluukulla, mutta se on silti yksi elokuvavuoden helmistä.

Teksti: © 2008 Antti Honkala

DVD: DVD-julkaisu tarjotaan 2.35:1 anamorfisella kuvalla ja DD 5.1 äänellä.

Ekstroja perusjulkaisussa on kolme: Töissä Coenin veljesten kanssa (8min), Näin tehtiin Menetty maa (24min) ja Sheriffin päiväkirja (7min).

Ekstrat on tekstitetty suomeksi.

DVD-teksti © 2008 Lasse Lepola

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202