Mehiläisten salaisuudet

The Secret Life of Bees (2008)

| DVD
  • 3

Tarina kurjan lapsuuden viettäneestä Lilystä, joka etsii omia juuriaan ja itseään 1960-luvun rasistisessa ilmapiirissä.

Nanna Yli-Hukka
julkaistu 2009-08-27 / päivitetty 10.09. klo 19:07

KUVA 4

Lilyn isä T-Ray
Lilyn isä T-Ray 

KUVA 3

Lily ja Zach purkittavat Mustaa Madonnaa
Lily ja Zach purkittavat Mustaa Madonnaa 

KUVA 2

August ja voimakkaiden naisten tarina
August ja voimakkaiden naisten tarina 

KUVA 1

Lily, August ja mehiläisten salaisuudet
Lily, August ja mehiläisten salaisuudet 

Mehiläisten salaisuudet

Ohjaus Gina Prince-Bythewood
Näyttelijät Dakota Fanning, Queen Latifah, Jennifer Hudson, Alicia Keys, Sophie Okonedo, Paul Bettany
Maa Yhdysvallat
Pituus 110 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Fox Searchlight Pictures, Overbrook Entertainment, Donners' Company
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Neljätoistavuotias Lily Owensin (Dakota Fanning) lapsuus on ollut kurja. Ollessaan neljän vanha, hän menetti äitinsä traagisella tavalla. Siitä asti Lily on etsinyt yhteyttä kuolleeseen äitiinsä isänsä (Paul Bettany) ankaran kasvatuksen varjossa. Kun Lilylle rakas kotiapulainen Rosaleen (Jennifer Hudson) joutuu vaikeuksiin rotuerottelun leimaamassa kaupungissa, Lily päättää paeta hänen kanssaan ja selvittää samalla äitinsä kuolemaan liittyvän salaisuuden. Matkallaan Lily ja Rosaleen päätyvät Boatwrightin sisarusten huomaan, jossa elämä saa uuden käänteen.

Mehiläisten salaisuudet on Gina Prince-Bythewoodin ohjaama, Sue Monk Kiddin kirjaan perustuva draama, joka paneutuu 1960-luvun rasistiseen ilmapiiriin. Se on kaunis ja herkkä kuvaus ystävyydestä, vapaudesta ja rakkauden kaipuusta. Elokuva myös kuvaa tarpeesta löytää omat juurensa ja sitä kautta oma itsensä.

Prince-Bythewoodin ohjauksessa tarina etenee sulavasti. Ohjaaja käyttää hyväkseen postikorttimaisia maisemia, niillä vangitaan elokuvaan se oikea henki. Kameratyöskentely on hyvin minimaalista, äkkinäisiä liikkeitä vältetään. Tällä halutaan viimeistellä ja saada elokuvalle se oikea harmonia. Elämä kuvataan hyvin kiiltokuvamaisena, kuin mitä se todellisuudessa on.

Mehiläisten salaisuudet on rakennettu vahvojen naisroolien varaan, joihin katsojalla muodostuu eräänlainen side. Vaikka elokuvassa nähdään useita henkilöhahmoja ja kerrotaan heidän taustoistaan ja täytetään mahdollisia aukkokohtia, tarina kuitenkin keskittyy pääasiassa Lilyyn.

Dakota Fanning on kasvamassa pikkutytön roolista nuoreksi naiseksi. Mehiläisten salaisuudessa rooli on melkeinpä yhtä vahva kuin mitä se oli kohahduttavassa Hounddogissa. Queen Latifah Augustin roolissa muistuttaa hyvin pitkälti satujen hyvää haltiatarta, joka ottaa kättensä suojiin kaiken. Roolissa yhdistyy toive, huumori ja tietty arvokkuus. Elämä on kutakuinkin täydellistä, vaikka matkan aikana on sattunut ja tapahtunut. August elää tilallaan kahden sisarensa, Junen ja Mayn, kanssa. Sophie Okonede esittää herkkää Mayta, jolla on suuri sydän. Hahmo on hauras ja emotionaalinen, hän kantaa harteillaan koko maailman murheet. Alicia Keysin esittämä June on puolestaan voimakastahtoinen sellisti ja kansalaisoikeusaktivisti. Jennifer Hudsonin Rosaleen jää voimakkaiden naisten roolien varjoon, mikä on sinällään sääli.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, näin käy myös Mehiläisten salaisuuksille. Vaikka elokuva on koskettava draama, se jättää kuitenkin katsojalle hyvän mielen.

DVD: FS Filmin julkaisema Mehiläisten salaisuuden on ensiluokkainen. 2.35:1 kuvasuhteella esitettävä anamorfinen laajakuva on kirkas ja terävä. Ääniraitoina on Dolby Digital 5.1. ja Dolby Digital 2.0, ääni kuulostaa näillä puhtaalta.

Levyltä löytyy runsaasti lisämateriaalia, jotka on tekstitetty suomeksi. Ekstroissa käydään läpi elokuvan tekemistä kirjasta kuvauksiin asti. Mukana on myös kommenttiraitoja, joissa elokuvan tekijät kertovat pieniä yksityiskohtia elokuvasta ja yleisistä kommelluksista kuvausten aikana. Elokuvan voi katsoa ohjaaja Gina Prince-Bythewoodin, tuottaja Lauren Shuler Donner ja Joe Pichirallo kommentein höystettynä. Myös Dakota Fanning ja Queen Latifah esittävät elokuvan tekemisestä omia tuntemuksiaan.

Kommenttiraitojen lisäksi levyltä löytyy useita koosteita. Adaptation: Bringing The Secret Life of Bees to the Big Screen kertoo elokuvan alkuvaiheista, mistä ja miten alkuperäinen idea löytyi, ja kuinka sitä työstettiin elokuvaksi asti.

The Women and Men of The Secret Life of Bees keskittyy henkilöhahmojen kuvaamiseen. Näyttelijät kertovat omista roolihahmoistaan ja tuntemuksista kuvausten aikana.

Inside the Pink House with Sue Monk Kidd tutustutaan taloon kirjan kirjoittajan Sue Monk Kiddin kanssa. Hän mm. kertoo miksi tuo talo valittiin Boatwrihgtien sisarusten taloksi, ja mitä kaikkea talolle piti tehdä, että se on kuin suoraan kirjasta.

Life on the Set keskittyy elokuvan kuvauksiin yleensä. Koosteessa nähdään niin perinteistä backstagea kuin myös ympäristön muokkaamista kirjaa vastaavaksi.

Lisämateriaali päättyy koosteeseen maailmanensi-illasta, jossa haastatellaan lyhyesti elokuvan tekijöitä ja kysellään heidän tuntemuksiaan ennen näytöstä.

Teksti: © 2009 Nanna Yli-Hukka

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2023
ISSN 1798-7202