Matteuksen evankeliumi

Il Vangelo secondo Matteo (1964)

| DVD
  • 4

Pier Paolo Pasolinin ohjaama Matteuksen evankeliumi on ajatuksia herättävä kertomus Jeesuksen elämästä.

Kari Glödstaf
julkaistu 2009-02-10 / päivitetty 08.07. klo 12:12

KUVA 1

Matteuksen evankeliumi
Matteuksen evankeliumi 

Matteuksen evankeliumi

Ohjaus Pier Paolo Pasolini
Näyttelijät Enrique Irazoqui, Susanna Pasolini, Ferruccio Nuzzo
Maa Italia / Ranska
Pituus 139 min.
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 1964 Arco Film S.r.L. ja Lux Compagnie Cinématographique de France.
  • Kuva 3
  • Ääni 3
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Kristuksesta kertovia elokuvia on tehty elokuvahistorian aikana kymmeniä, viimeisimpänä Mel Gibsonin The Passion of the Christ (2003). Yleensä aiheen elokuvat ovat Kristuksen viimeisiin hetkiin rajattuja, yhä harvemmin kukaan pyrkii kertomaan hänen koko elämästään ja teoistaan. Tässä suhteessa italialaisen Pier Paolo Pasolinin Matteuksen evankeliumi on piristävä poikkeus. Se kertoo Jeesuksen tarinan aina Joosefin ja Marian matkasta Beetlehemiin päättyen ristiinnaulitsemiseen ja ylösnousemiseen.

Hollywoodin massiivisista tulkinnoista poiketen Pier Paolo Pasolinin (1922-1975) tulkinta on hyvin askeettinen. Pasolini, joka itse oli ateisti, ei ole lähtenyt tyypilliseen hurmoshenkisyyteen ja glorifiointiin mukaan, vaan esittää Jeesuksen opetuslapsineen luonnollisina ja tavallisina henkilöinä.

Kaikki Kristus-hahmon ympärille vuosisatojen saatossa liitetty mystiikka on poissa. Elokuva on kaikin puolin kuvaamansa aikakauden näköinen, seikka, jota maskeeraamattomat amatöörinäyttelijät oivasti korostavat. Pasolinin lähestymistapa aihetta kohtaan on elokuvan suurin riski. Jeesus poikkeaa niin paljon totutuista opeistamme, että se saattaa aiheuttaa ongelmia monen katsojan kohdalla.

Hän ei ole harras hyväntekijä tai suuri vapahtaja, jonka puoleen vähäosaiset voivat huoletta kääntyä, vaan pikemminkin angstinen, elämäntotuuksia viljelevä kansankiihottaja, joka haluaa parempaa vähäosaisille.

Selkeästi poliittinen hahmo (jota Jeesus eittämättä oli) hyökkää voimakkaasti fariseuksia ja muuta ylimystöä kohtaan tavalla, jota ei aiheen tulkinnoissa juurikaan näe. Aivan kuten Martin Scorsesen Kristuksen viimeinen kiusaus (1988), myös Pasolinin teos herättää ajatuksia ja keskustelua.

Pasolinille täytyy kuitenkin nostaa hattua, sillä elokuvana Matteuksen evankeliumi ei ole lainkaan huono. Mikäli arvostelisin elokuvan ainoastaan omien mielipiteideni ja näkemysteni mukaan, antaisin sille kolme tähteä. Mutta koska Matteuksen evankeliumi on kokonaisvaltaisesti vahvasti ja antaumuksella toteutettu, ansaitsee se yhden tähden lisää.

DVD: Itse elättelin pieniä toiveita suomalaisesta julkaisusta Gibson-huuman ollessa ylimmillään, mutta kuten tavallista, sitä ei kuulunut. Niinpä elokuvasta kiinnostuneiden täytyy jälleen kerran kääntyä brittien puoleen.

Tartanin julkaisu on kaikin puolin keskinkertainen. Anamorfisessa kuvassa on varsinkin alussa ja lopussa pehmeyttä ja varjokuvia. Myös roskaisuutta löytyy käytännössä koko elokuvan ajan, ei tosin suuria määriä, mutta kuitenkin.

DD 2.0 -ääniraidassa esiintyy paikoittain kiusallista häiriötä. Muhkeampi miksauskaan ei olisi pahitteeksi, sillä elokuvan musiikit ovat huippuluokkaa. Ääniraita on italiaksi ja englantilainen tekstitys on poltettu suoraan kuvaan. Ekstroina ovat ainoastaan Pasolinin sekä kahden näyttelijän tekstipohjaiset filmografiat sekä elokuvahistorioitsija David Parkinsonin viiden ruudun mittainen essee.

Teksti: © 2004 Kari Glödstaf

Seuraa meitä

PINNALLA

Hytti nro 6

| 28.10.

Kuosmasen lämmin ja vilpitön ihmisyysusko kolahtaa kroppaan ja sydämeen petollisen vaatimattomassa Cannes-junassa.

Lue lisää »

The Last Duel

| 17.10.

Kuka uskoisi raiskattua naista keskiajan armottomassa oikeuskulttuurissa?

Lue lisää »

007 No Time to Die

| 29.09.

Daniel Craig päättää salaisen agentin kiertopestinsä spektakulaariseen, tunteikkaaseen ja tyylikkään perinnetietoiseen pamaukseen.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

Luetuimmat – 12KK

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo
Filmgoer.fi 1999–2024
ISSN 1798-7202