Marmaduke

Marmaduke (2010)

| Blu-ray
  • 1

Marmaduke on karseinta katsojan aliarviointia, mitä teattereihimme on tuotu sitten Karvisen. Pohjalla sarjakuva.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2010-12-10 / päivitetty 27.12. klo 16:04

KUVA 4

Lee Pace, William H. Macy ja Marmaduke
Lee Pace, William H. Macy ja Marmaduke 

KUVA 3

Marmaduke
Marmaduke 

KUVA 2

Marmaduke, Maisa, Rusina ja Giuseppe
Marmaduke, Maisa, Rusina ja Giuseppe 

KUVA 1

Marmaduke
Marmaduke 

Marmaduke

Ohjaus Tom Dey
Näyttelijät Owen Wilson/Jukka Rasila, Kiefer Sutherland/Jarmo Mäkinen, Emma Stone/Sari Siikander, Steve Coogan/Jukka Tiirikainen, Lee Pace, William H. Macy
Maa Yhdysvallat
Pituus 90 min
Ikäraja 7 vuotta
Lisätietoja IMDb / Kuvien ©
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

Blu-ray

Marmaduke

Marmaduke on puhuva tanskandoggi Brad Andersonin sarjakuvaan perustuvassa filmissä. Koira kuulostaa Owen Wilsonilta (tai Jukka Rasilalta) ja huvittaa itseään ja yleisöä mm. tanssilla ja piereskelyllä.

Koiran tuttu ja turvallinen arki keskilännen periferiassa mullistuu, kun isäntä Phil (Lee Pace) saa työtarjouksen Kaliforniasta. Mies pakkaa perheensä autoon ja muuttaa Orange Countyyn, joka on maisemiensa ja yleisen attityydinsa puolesta kuin toiselta planeetalta.

Marmaduken sopeutumista helpottaa suulas Carlos-katti (George Lopez) ja paikallisessa koirapuistossa tavattu sekalainen sakki, johon kuuluvat mm. poikatyttö Maisa (Emma Stone), jähmeä britti Raisin (Steve Coogan) ja luulotautinen Giuseppe (Christopher Mintz-Plasse).

Harmia taas aiheuttaa julman Boscon (Kiefer Sutherland) johtama puhdasrotuisten eliitti ja kolmiodraama pahiksen, tämän hemaisevan tyttöystävän (Stacy “Fergie” Ferguson) ja Marmaduken välillä.

Marmaduken kaltainen elokuva on petollisen helppo toteuttaa: asetetaan lauma eläimiä tai pikkulapsia kameran eteen, ohjastetaan niitä tekemään hauskoja juttuja ja dubataan päälle satunnaista pissakakkadialogia. Jos koiralle saadaan aurinkolasit tai kultakoru ylle, aina parempi.

Turhan tarkka ei tarvitse olla: katsoja tuskin vaivautuu huomioimaan, josko kissan tai koiran suu on synkassa puheen kanssa. Suurempi budjetti erottaa tästä saagasta, ja tanssikohtauksissa nimihahmo muuttuu kumiseksi Scooby-Doo -klooniksi. Sisältö on silti samaa tasoa.

Lapsiin Marmaduke saattaa tietenkin kolahtaa, ja sehän on kai tärkeintä. Tom Deyn ohjaustyö moukaroi lepsun huumorinsa niin suoraksi, ettei nyansseja tarvitse metsästää. Elokuvaa on siis helppo seurata, koirakin selostaa usein tapahtumia suoraan kameralle.

Samankaltaisuus muihin sarjissankareihin, vaikkapa Karviseen, näkyy struktuurissa. Komiikka pyörii yhden tai kahden perusolettaman varassa: Karvinen tykkää lasagnesta ja vihaa posteljoonia, Marmaduke on iso.

Ohessa omaksutaan vielä kyseenalaisia perhemalleja (isä vie, perhe vikisee) ja saarnataan sisäisen kauneuden ensiarvoisuudesta. Opetus on näennäinen, koska samalla pönkitetään miehyyden ja naiseuden malleja niin ihmis- kuin eläinhahmojenkin kohdalla. Resuinen tyttökoirakin herättää huomiota vasta kun oppii ehostamaan itseään ihmisten maailmasta poimitulla krääsällä.

Lopun kruunaava tanssikohtaus on itsessään liki surrealistinen, mutta elokuvan kontekstissa sekään ei jaksa enää hämmentää. Marmaduke on ehkä karseinta, mitä teattereihimme on tuotu sitten Karvisen. Nämä yleisönsä aliarvioivat roskasankiot pönkittävät alan sisäistä mantraa siitä, ettei lastenelokuvan tarvitse “aikuisten mittapuulla” olla kovinkaan kummoinen.

Blu-ray: FS Filmin julkaiseman Blu-rayn kuva (anamorfinen 1080p 2.35:1-kuvasuhteella) ja ääni (5.1 DTS-HD MA) ovat huipputasoa tarkkuudeltaan ja värintoistoltaan.

Lisämateriaalista löytyy poistettuja ja pilalle menneitä kohtauksia, Marmaduken ja Carlosin “kotielokuvia” sekä lyhyet koosteet elokuvan surffausepisodista ja eläinten castingista. Ekstrat on tekstitetty suomeksi.

Blu-ray-painoksesta löytyy myös DVD sekä mahdollisuus siirtää elokuva digitaaliseen muotoon.

Teksti: © 2010 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »
KiKi Layne ja Stephan James

If Beale Street Could Talk

| 13.02.

Harlemin runollisessa sielunmessussa rakkaus ei suojele rakenteelliselta rasismilta.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Jonas Dassler

Kultainen hansikas

| 19.11.

Historia häilyy saastaista sarjamurhaajasaagaa vastenmielisempänä painajaisten Reeperbahnilla.

Lue lisää »
Joel Kinnaman

Kolme sekuntia

| 27.11.

Korruptio ja puolalainen mafia kurittavat perhettään kalterien takaa puolustavaa ex-linnakundia.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202