Marley & Me

Marley & Me (2008)

| DVD
  • 2

Kuriton koira koheltaa ja opettaa elämän perusarvoja Owen Wilsonin ja Jennifer Anistonin tähdittämässä komediassa.

Anton Vanha-Majamaa
julkaistu 2009-08-12 / päivitetty 06.09. klo 12:12

KUVA 4

Owen Wilson ja Jennifer Aniston
Owen Wilson ja Jennifer Aniston 

KUVA 3

Jennifer Aniston
Jennifer Aniston 

KUVA 2

Owen Wilson
Owen Wilson 

KUVA 1

Owen Wilson ja Jennifer Aniston
Owen Wilson ja Jennifer Aniston 

Marley & Me

Ohjaus David Frankel
Näyttelijät Owen Wilson, Jennifer Aniston, Alan Arkin, Eric Dane, Kathleen Turner
Maa Yhdysvallat
Pituus 117 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2008 Fox 2000 Pictures, Regency Enterprises, Sunswept Entertainment ja FS Film
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p4-5">4</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Alkukevät on tarjonnut meille jo parikin koira-aiheista elokuvaa: ensin tuli Disneyn animoitu sankarihurtta Bolt, sitten kohellusleffa Koirahotelli. Seuraavaksi on vuorossa David Frankelin (Paholainen pukeutuu Pradaan) joulun alla katsojia kotimaassaan kahminut uutuuskomedia Marley & Me. Elokuva perustuu journalisti John Groganin samannimiseen omaelämäkerralliseen kirjaan, jossa Grogan käyttää keskushahmona yliaktiivista Marley-koiraa kertoessaan perheensä tarinan. Teos on hiljattain julkaistu myös suomeksi pokkarina nimellä Marley ja minä.

Elokuvaversiossa Owen Wilson ja Jennifer Aniston näyttelevät nuorta paria, John ja Jennifer Grogania, jotka häidensä jälkeen hakeutuvat hyisestä Michiganista Floridan aurinkoon. Perillä molemmat saavat töitä toimittajina ja löytävät yhteisen asunnon. Jokin kuitenkin puuttuu, ja lievästi vauvakammoinen John päättää tuoda kotiin pienen koiranpennun – ikään kuin harjoituksena myöhempää lastensaantia varten.

Marleyksi ristitty koira paljastuu kuitenkin täysin koulutuskelvottomaksi koheltajaksi, joka syö ja tuhoaa kaiken näkemänsä eikä pysähdy hetkeksikään. Jokin hurtan vallattomassa olemuksessa kuitenkin vetoaa Johniin ja Jenniferiin, ja otus onnistuu sulattamaan heidän sydämensä. Vaikka vuodet kuluvat ja lapsiakin tulee Marleyn käytöksen juuri kohentumatta, on tämä vallannut itselleen pysyvän paikan Groganien kotoa.

Ääneennaurattavan komiikan sijaan elokuva pelaa lämminhenkisyydellä ja juonen rakenteisiin iskostetulla periamerikkalaisella optimismilla: työ ja lapset aiheuttavat stressiä, mutta priorisoimalla – isä töihin, äiti kotiin – ja olennaiseen keskittymällä vaikeistakin hetkistä selvitään. Sekaannusta aiheuttava koira toimii lopulta keskeisenä tekijänä, tuoden perheen yhteen ja opettaen sen jäsenille elämän perusarvoja. Tämä kiteytyy elokuvan melodramaattiseen lopetukseen, jossa täysin sivuosaan jääneet lapsetkin pääsevät ääneen.

Owen Wilson on näyttelijänä melkoinen vedenjakaja: toiset eivät siedä Lurjuksilla (Bottle Rocket) uransa aloittanutta lyttänenää, toisia taas miehen rento ja leppoisa presenssi viehättää – itse tunnustaudun varovaisesti jälkimmäisiin. Wilson muodostaa yllättävänkin luontevan parin yhä viehättävän Anistonin kanssa, ja sivuosissa nähdään mm. konkarit Alan Arkinin ja Kathleen Turner.

Marley & Me nouseekin luokattomien perhekomedioiden suosta esiin lähinnä juuri karismaattisten näyttelijöidensä vuoksi – muilta osin se on laiskasti rakennettua ja katsojia aliarvioivaa hömppää. Miljöönä Floridan rantabulevardit ovat tosin virkistäviä, vaikka eivät ehkä merkittävästi Kalifornian vastaavista eroa. Niinikään loppupuolen syksyiset maisemat Philadelphian maaseudulla ovat ilo silmille.

Jos vähän naiivin ja kuluneen juonen makuun pääsee, saattaa Marley & Me hyvinkin viihdyttää kestonsa ajan. Tosin ylipitkä se on: tekijöillä on selittämätön tarve kattaa koiran koko 13-vuotinen elämä, jolloin elokuvalle kertyy pituutta liki kaksi tuntia. Siinä on melkeinpä puolikas liikaa.

Ja ilmeisesti eläinaiheista elokuvaa on mahdoton toteuttaa ilman vähintään kolmea kakkavitsiä.

DVD: FS Filmin julkaiseman DVD:n kuvaformaatti on anamorfinen 2.35:1 laajakuva, ja ääniraitana kuullaan Dolby Digital 5.1. Kuva on selkeä ja puhdas, ja ääniraita toistuu selkeästi.

Lisämateriaalia on levyllä yllättävänkin runsaasti. Erilaisia dokkarikoosteita on viisi: Finding Marley, Breaking the Golden Rule, On Set with Marley: Dog of All Trades, Animal Adoption ja When Not to Pee. Neljä ensimmäistä käsittelevät elokuvan tekemistä, koirien kouluttamista, eläinten adoptointia ja kenneleitä. Viimeinen näyttää tilanteen, jossa epäonnistunut otto johtaa tuntien viilaukseen, jotta sama “moka” saataisiin toistettua.

Koosteet eivät tarjoa mitään poikkeuksellisen syvällistä, mutta taustoittavat miellyttävän helposti elokuvan tekoa. Harmillisesti pohjateos, eli John Groganin romaani, jätetään liki huomiotta.

Lisäksi mukana on liki puoli tuntia poistettuja kohtauksia ohjaajan kommentein, sekä epäonnistuneita otoksia. Kirsikkana kakun päällä DVD-kotelon sisältä löytyy digitaalinen kopio, jonka avulla elokuvan voi siirtää tietokoneelleen.

Teksti: © 2009 Anton Vanha-Majamaa

Seuraa meitä

PINNALLA

Charlize Theron, Nicole Kidman ja Margot Robbie

Bombshell - hiljaisuuden rikkojat

| 18.02.

Theron, Kidman ja Robbie sytyttävät MeToo-tulilangan dokudraamassa Fox Newsin ahdisteluskandaalista.

Lue lisää »
Krista Kosonen ja Pekka Strang

Koirat eivät käytä housuja

| 24.11.

Kosonen ja Strang vakuuttavat täysillä viiden tähden tummassa BDSM-romanssissa surusta ja suloisesta kivusta.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Saara Pakkasvirta, Leena Uotila ja Seela Sella

Teräsleidit

| 05.01.

Väsyneen vanhuuden kahleet katkeavat tien päällä, kun näyttelijälegendat saavat viinaa, vientiä ja vastauksia.

Lue lisää »
Taika Waititi, Roman Griffin Davis ja Sam Rockwell

Jojo Rabbit

| 15.01.

Optimistisen ihmisyyden natsisatiiri humoristisen hirveästä sankaripalvonnasta nauraa johtajaveitikan valheiden läpi.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Jamie Foxx

Just Mercy

| 05.02.

Marvel-starat vasaroivat oikeudenmukaisuuden repsottavaa vaakaa tasapainoon 80-luvun rasistisessa Alabamassa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2020
ISSN 1798-7202