Mangustit

The Meerkats (2008)

| DVD
  • 4

BBC:n laadukas luontodokumentti kertoo mangustiperheen seikkailuista Kalaharin autiomaassa.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2009-11-03 / päivitetty 12.11. klo 20:08

KUVA 4

Ilta-auringossa
Ilta-auringossa 

KUVA 3

Poikaset äidin syleilyssä
Poikaset äidin syleilyssä 

KUVA 2

Maisemaan sopiva väritys
Maisemaan sopiva väritys 

KUVA 1

Tarkkailuasemissa
Tarkkailuasemissa 

Mangustit

Ohjaus James Honeyborne
Maa Iso-Britania
Pituus 80 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 BBC, Weinstein Company, Yaffle Films ja Sandrew Metronome
  • Kuva 5
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p2-5">2</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Mangustit on viihdyttävä kertomus mangustiperheen selviytymistaistelusta maailman ankarimmassa ympäristössä, Kalaharin autiomaassa. James Honeybornen ohjaama elokuva on ainutlaatuinen luontodokumentti, jonka tuottajia ovat Weinstein Company ja Planeettamme maa-sarjan tuottanut BBC. Dokumentin kertojana on näyttelijä Paul Newman.

Mangustit kertoo Koko-nimisen magnustipoikasen ja hänen laumansa tarinan. On hyvä ratkaisu, että tarinaa viedään eteenpäin tietyn yksilön kautta. Kokon avulla esitellään eläinlajin piirteitä, toimintatapoja sekä niiden kokemia uhkia luonnossa. Katsoja saa sekä jännittää uhkarohkean Kokon puolesta että iloita sen kasvamisesta laumansa täysivaltaiseksi jäseneksi. Tämä elokuva sopii myös luontodokumentteja niiden raakuuden takia kaihtavalle katsojalle. Mangustien elämä on saatu näyttämään onnelliselta, vaikka surullinen tosiasia on lajin suuri kuolleisuus ankarien olosuhteiden vuoksi. Romantisoitu maailma on kuitenkin helppo niellä, koska mangustit ovat niin suloisia ja heidän selviytymiseensä haluaa uskoa.

Elokuvassa on hyödynnetty uraauraantavia kuvausmenetelmiä. Tarkka kuvaaminen on ollut haastavaa, sillä täysikasvuisinakin nämä hupsut eläimet ovat korkeintaan vain 30 cm pitkiä. Niiden elämää on kuitenkin onnistuttu kuvaamaan tässä luontodokumentissa hyvin läheltä. Kamera käy mangustien mukana jopa maanalaisissa onkaloissa seuraten siellä muun muassa niiden urheaa pakoa käärmeiltä. Erityisen kameratekniikan ansiosta mangustien elämään päästään syvälle sisään, koska suurimman osan elinajastaan nämä ajoittain hullunkurisiltakin näyttävät otukset viettävät nimenomaan maan alla. Ne käyvät vain satunnaisesti maan pinnalla saalistamassa ruokaa ja tähyilemässä vihollisia. Elokuvassa on kaiken kaikkiaan käytetty upeita kuvia. Katsoja saa nähdä upeiden hiekan väriin sointuvien mangustien lisäksi Kalaharin autiomaan kauneuden kaikkina vuorokauden aikoina.

Mangustit on loistava valinta kokoperheen elokuvaksi. Tästä dokumentista nauttivat varmasti niin perheen pienimmät kuin suurimmatkin jäsenet. Kyseessä on laadukas dokumentti yksilöinä pienistä mutta laumassa mahtavista eläimistä, joilla on oma vahva jalansijansa aavikkoeläinlajien joukossa. Tämä elokuva saa taatusti katsojansa hyvälle mielelle.

DVD: Sandrew Metronomen julkaisussa on laadukas kuvan- ja äänenlaatu. Kuvasuhde on 2.35:1 anamorphinen laajakuva ja ääniraitana Dolby Digital 5.1.

Lisämateriaalina DVD:llä on elokuvan traileri ja muutamia still-kuvia elokuvan teosta.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Mahershala Ali ja Viggo Mortensen

Green Book

| 18.01.

Hassu, siirappinen tie-elokuva rasismin voittamisesta ei ole erityisen hyvä konsepti.

Lue lisää »
Clint Eastwood

The Mule

| 15.01.

Uusi alku vai viimeinen suora? Menneen maailman haurastunut hortonomi vaihtaa vararikossa puutarhapuolelta huumehommiin.

Lue lisää »
Lily Franky ja Kairi Jyo

Shoplifters - perhesalaisuuksia

| 27.12.

Varasteleva perhe pysyy yhdessä – japanilainen löytöperhedraama rikoksesta ja rakkaudesta kukoistaa kutsuvassa kurjuudessa.

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

Matthias Schoenaerts ja Léa Seydoux

Kursk

| 14.12.

Sukellusveneonnettomuuden uhreja ja omaisia muistavassa tuomionluvussa syytettyinä seisovat sydämettömät sedät.

Lue lisää »
Michael B. Jordan ja Sylvester Stallone

Creed II

| 28.11.

Läski tummuu ja sydän turpoaa uuden sukupolven Rocky/Drago-revanssissa isien korkeammaksi kunniaksi.

Lue lisää »
Taron Egerton

Robin Hood

| 05.12.

Sherwoodin populistisankarin pointiton ja ponneton päivitys luokkapetturi-poikabändiläiseksi ryövää katsojan aikaa ja rahaa.

Lue lisää »

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Saksanhirvet

Kosketuksissa

| DVD | 08.12.

Metafyysinen rakkaustarina teurastamossa ja unissa toisiaan etsivistä sieluista dominoi Berliinin elokuvajuhlia vuonna 2017.

Lue lisää »
Kurt Russell

The Christmas Chronicles

| Netflix | 10.12.

Ho ho ho ja hehkuviiniä pullo! Kurt Russellin valkoparta cowboy-ukki palauttaa uskon jouluun hyperglykeemisessä sesonkiseikkailussa.

Lue lisää »
Satu Silvo on Lumikungatar

Lumikuningatar

| DVD | 08.12.

Päivi Hartzell sovitti Hans Christian Andersenin sadusta tarinan, joka näkee lapsuuden liikkeenä.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2019
ISSN 1798-7202