Mammutti

Mammoth (2009)

| DVD
  • 3

Tarina newyorkilaisesta perheestä globaalin maailmantalouden ja urapaineiden puristuksissa.

Heta Kämäräinen
julkaistu 2009-09-10 / päivitetty 11.09. klo 15:03

KUVA 4

Thaimaan ihmeitä kokemassa
Thaimaan ihmeitä kokemassa 

KUVA 3

Gael Garcia Bernal
Gael Garcia Bernal 

KUVA 2

Marife Necesito ja Sophie Nyweide
Marife Necesito ja Sophie Nyweide 

KUVA 1

Onnellinen amerikkalainen perhe
Onnellinen amerikkalainen perhe 

Mammutti

Ohjaus Lukas Moodysson
Näyttelijät Michelle Williams, Gael García Bernal, Marife Necesito, Sophie Nyweide, Maria Esmeralda del Carmen, Perry Dizon, Rudina Hatipi
Maa Ruotsi / Tanska / Saksa
Pituus 125 min
Lisätietoja IMDb
Kuvat © 2009 Memfis Film, Film i Väst, Pain Unlimited GmbH Filmproduktion, Sveriges Television, TV2 Danmark, Zentropa Entertainments ja Sandrew Metronome
  • Kuva 4
  • Ääni 4
  • <li><span class="arvot">Ekstrat</span> <span class="pisteet p00-5">00</span></li> <li><a href="#levytiedot">Lisää alla</a></li>

DVD

Mammutti kertoo newyorkilaisesta ydinperheestä, johon kuuluu isä, äiti ja tytär. Äiti Ellen (Michelle Williams) on ylityöllistetty lääkäri ja isä Leo (Gael Garcia Bernal) it-firman äkkirikastunut omistaja. Perheen 10-vuotias tytär Jackie (Sophie Nyweide) viettää enemmän aikaa filippiiniläisen lastenhoitajansa Glorian (Marife Necesito) kuin omien urakeskeisten vanhempiensa kanssa. Lastenhoitajan tavoitteena on palata mahdollisimman pian takaisin kotimaahansa omien lastensa luo, kunhan hän ensin saa tienattua riittävästi rahaa omaan taloon. Mammutti käsittelee eri maailmankatsomusten yhteentörmäystä, globalisaatiota ja kulttuuri-sidonnaista arvomaailmojen erilaisuutta.

Ohjaaja Lukas Moodysson tunnetaan ennalta parhaiten elokuvista Fucking Åmal , Kimpassa ja Lilja 4-ever. Ruotsalaisohjaaja on onnistunut aiemmissa elokuvissaan kuvaamaan uskottavasti nuorten aikuisten elämää iloineen ja suruineen. Moodyssonin kerronta on rehellistä, pysäyttävää ja jopa karua. Moodyssonin elokuvat ovat aiemmin saaneet katsojan tuntemaan jotain elokuvan lopputekstien jälkeenkin. Mammutti-elokuva tuottaa tässä mielessä pettymyksen. Elokuva on Moodyssonin ensimmäinen Hollywood-tuotanto ja sen, ikävä kyllä, huomaa. Vaikeita teemoja käsitellään ketään loukkaamatta.

Mammutin tarinallinen rakenne on ehjä. Myös henkilökuvat on rakennettu hyvin, joskin kaavamaiseen ja kliseiseen tyyliin. Ajatus amerikkalaisesta unelmaperheestä välittyy hyvien näyttelijävalintojen kautta. Michelle Williams näyttelee lääkäriäidin roolinsa onnistuneesti ja Gael Garcia Bernal peesaa isän roolissa mainiosti. Bernalin kautta tuodaan esille myös uraohjusten salainen haave elämästä kiireen ja suurien työpaineiden ulkopuolella. Lastenhoitajan välityksellä ilmaistaan puolestaan toisenlaiset elämänarvot. Niiden mukaan elämässä on tärkeämpiäkin asioita kuin pelkkä taloudellinen hyvinvointi ja yltäkylläisyys.

Mammutti nostaa esille ajattelemisen arvoisia asioita liittyen maailman tilaan, ihmisten eriarvoisuuteen ja perhe-elämän sirpaloitumiseen urapaineiden alla. Elokuvasta jää kuitenkin puuttumaan valitettavasti se särmikkyys, jonka ansiosta Moodysson on omissa silmissäni arvostettu ohjaaja. Elokuvalla halutaan kertoa enemmän, mutta on ollut pakko tehdä kompromissejä, jotta elokuva uppoaisi valtavirtaan. Tämä on todella sääli, kun vieläkin muistaa sen järisyttävän tunteen, joka vallitsi koko kehoa Lilja 4-everin jälkeen. Mammutista puuttuu aito moodyssonimainen ote.

DVD: Sandrew Metronomen julkaisun kuvanlaatu on terävä 2.35:1 anamorfisen laajakuvan ansiosta. Äänenlaatu on myös hyvää Dolby Digital 5.1. tasoa.

DVD:llä ei ole lisämateriaalia.

Teksti: © 2009 Heta Kämäräinen

Seuraa meitä

PINNALLA

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gerard Butler

Greenland

| Blu-ray | 22.12.

Ihmiskuntaa moukaroiva komeetta kiteyttää tuhobuumin muodonpalautuksessa koronavuoden kriisikäytöksen.

Lue lisää »
Amit Rahav ja Shira Haas

Unorthodox - harvinaislaatuinen hasididraama erilaisesta nuoresta huomioi hienosti historian

| 09.06.

Epäortodoksinen eroko? Netflixin menora-menestyjä tutustuttaa vanhakantaiseen juutalaisuuteen, jonka vivahteissa viihtyisi pidempäänkin…

Lue lisää »

ENSI-ILTA – LUETUIMMAT

DVD & BLU-RAY – LUETUIMMAT

Russell Crowe

Rattiraivo

| Blu-ray | 02.01.

Perkele, että on Russell Crowella hermo pinnassa!

Lue lisää »
Gary Oldman ja Amanda Seyfried

Mank

| Netflix | 19.01.

Hullu ja masentunut Hollywood synnytti Citizen Kanen, jonka myyttinen auteur saa Fincheriltä isällisen avokämmenen.

Lue lisää »
Gugu Mbatha-Raw ja Gemma Arterton

Kesämaa

| Blu-ray | 04.02.

Kotoilun lämmin ja pehmeä kaima The Blitzin ajoilta maalaa miedon lesbosuhteen.

Lue lisää »

KOMMENTOI

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

TELEVISIOSSA KE 20.5 KLO 21.00 TV5

Turvatalo

Denzel Washington ja Ryan Reynolds pääsevät tositoimiin addiktoivan viihdyttävässä ClA-jännärissä.


Filmgoer

Filmgoer on elokuvaan ja televisioon keskittynyt riippumaton verkkojulkaisu. Arvioimme ensi-iltoja ja muita ajankohtaisia elokuvia sekä käymme festivaaleillla Sodankylästä Helsinkiin.

PÄÄTOIMITTAJA
Aleksi Salonen

TOIMITUS
Kreeta Korhola, Samu Oksanen, Jussi Toivola, Markku Ylipalo

SEURAA MEITÄ

Filmgoer.fi 1999–2021
ISSN 1798-7202